בשל האיום הרקטי: חברות תעופה זרות מבטלות הטיסות לישראל
שעות ספורות לאחר הפגיעה הישירה בבית ביהוד הסמוכה לנתב"ג, אסרה ארה"ב על חברות התעופה שלה לטוס לישראל. במקביל, חברות תעופה אירופיות ביטלו הגעתן בזו אחר זו. רק אל-על טסה כעת בקו ארה"ב-ישראל. נתניהו שוחח עם ג'ון קרי וביקש ממנו לפעול להשבת הטיסות
15 יום לאחר פתיחת מבצע "צוק איתן" ושעות ספורות לאחר שרקטה פגעה בבית ביהוד, הודיעו אמש (יום ג') חברות תעופה מאירופה כי הן מבטלות את טיסותיהן לישראל. זמן קצר לפני כן, רשות התעופה האמריקנית (FAA) הודיעה לחברות התעופה המקומיות להפסיק את הטיסות אל ישראל ב-24 השעות הקרובות.
עוד בחדשות:
החברה האירופית הראשונה להודיע על ביטול טיסותיה לארץ הייתה אייר פרנס-KLM הצרפתית-הולנדית, לאחר שדלתא ו-US איירווייז האמריקניות הודיעו כי ה-FAA אסר עליהן לטוס ארצה. מעט מאוחר יותר הודיעו גם החברות לופטהנזה, סוויס אייר, בריסלס איירליינס, אייר ברלין ואוסטריאן, החברות בברית סטאר-אליאנס, כי הן מבטלות את טיסותיהן לארץ וממנה. גם אייר קנדה הצטרפה למבטלות. הרשות האירופית לבטיחות תעופה הוציאה אמש אזהרה לחברות התעופה האירופיות שלא לטוס לתל אביב.
"ההודעה יצאה בעקבות מתקפת הרקטות היום, שבמהלכה נחתה רקטה במרחק של כקילומטר וחצי מנמל התעופה", נכתב אתמול בהודעה הרשמית של רשות שדות התעופה האמריקנית. כעת החברה היחידה שטסה בקו ארה"ב-ישראל היא אל על, שמסרה כי "תמשיך כתמיד לטוס באופן סדיר מישראל ואליה. אל על תשמח לסייע לחברות האמריקניות תוך מתן עדיפות ברורה לנוסעים אשר רכשו מראש כרטיסים באל על".
גורמים במשרד ראש הממשלה מסרו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי וביקש ממנו לפעול להשבת הטיסות של חברות תעופה אמריקניות לישראל. מזכיר המדינה ג'ון קרי הסביר בשיחתו נתניהו כי החלטת רשות התעופה האמריקנית להשעות את הטיסות לישראל נבעה משיקולי ביטחון וכי זו תחליט בתוך 24 שעות אם להאריך את ההחלטה. על תוכן השיחה דיווחה דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי. רשת CNN ציטטה גורם אמריקני רשמי שציין כי ממשל אובמה לא מתכוון להפוך את החלטת רשות התעופה האמריקנית (FAA) להשעות את הטיסות לישראל ביממה הקרובה.
"לא נתנו לנו סיבה מדוע מבטלים"
הידיעה הזו מצטרפת לפחד של טייסים זרים לישון בישראל וההחלטה של חברות התעופה לשכן במדינות אחרות את אנשי הצוות שטסים לישראל. "אנו משעים את כל ההמראות היוצאות והנכנסות שלנו לתל אביב עד להודעה חדשה", נמסר מחברת דלתא. "אנחנו עובדים עם גורמי ממשל על מנת להבטיח את בטיחות הנוסעים והעובדים שלנו, וכך נעשה עד שנקבל הערכת מצב של הסיטואציה".
"אמרו לנו שהטיסה מבוטלת בלי לתת סיבה", סיפרה בשיחה עם ynet אמנדה מל מלונג איילנד, שרק רצתה לחזור לדירתה בתל אביב. "רק כעבור שעות ראיתי את הפרסומים בתקשורת והבנתי. זה בגלל הרקטות והפחד ממה שהיה בשבוע שעבר עם המטוס המלזי. אפשר להבין את החשש, אך מצד שני זאת יכולה להיות החלטה פוליטית שנועדה לעצור את המבצע הצבאי בישראל". בשעות שלאחר הפרסומים ניסתה מל למצוא דרך לחזור הביתה, אך ללא הצלחה.
גם רפי רז מתל אביב, שיצא לטיול משפחתי עם אישתו ושלושת ילדיו בהולנד, נותר תקוע בחו"ל. הלילה במהלך חזרתם לישראל דרך טורקיה בטיסה של חברת טורקיש איירליינס, גילו בני המשפחה כי טיסתם מאיסטנבול לנתב"ג התבטלה. "ישבנו במטוס, המנועים התחילו לעבוד ואז שניות לפני ההמראה הקברניט הודיע שלא טסים לתל אביב בגלל המצב הביטחוני", שחזר רז. "אנחנו 48 ישראלים על המטוס שרק רוצים לחזור הביתה. כרגע שמו אותנו בבית מלון שצמוד לטרמינל והודיעו לנו שגם מחר לא יהיו טיסות. במלון קיבלו אותנו יפה, אין טענות, אבל לצאת לרחוב יהיה מפחיד. לא פשוט להיות ישראלי בטורקיה בימים האלה".
בני משפחת גבאי מקיבוץ אושה קיבלו את ההודעה על ביטול הטיסה דקות ספורות לפני שנכנסו לנתב"ג והמשיכו להמתין במקום בתקווה שההחלטה תשתנה. "הגענו
לכאן במטרה לצאת לטיול מאורגן באוסטריה, שתוכנן כבר לפני ארבעה חודשים", סיפרה דיתי גבאי. "היינו חלק מקבוצה מאורגנת של 40 אנשים, חלקם שמעו על ההודעה עוד בבית והחליטו שלא להגיע ואחרים הגיעו וכעבור כמה דקות עזבו את המקום. אנחנו מאוכזבים מאוד, זו טיסה שחיכינו לה זמן רב ולהגיע לכאן ולגלות שאין טיסה זה מאוד מאכזב".
בעלה יוסי הוסיף: "מאכזב גם שלא קיבלנו תשובות. הגענו מהצפון כדי לגלות שאין טיסה, לא דאגו לנו למלון או לכל דבר אחר. כשניסינו לברר אמרו שהטיסה יכולה להתחדש בעוד 24 שעות או יותר. אבל זה נראה לא סביר שנחכה כאן עד שתתקבל החלטה".
"המסר" של החמאס הועבר
מאיגוד הטייסים נמסר בתגובה לביטול הטיסות: "חשוב לנו שתושבי מדינת ישראל יידעו שיש להם על מי לסמוך. בדיוק עכשיו בא לידי ביטוי היתרון של הטייס הישראלי - שטס וימשיך לטוס אל ישראל וממנה בכל מצב - לא רק כשהכול טוב ונעים בשמים פתוחים, גם כעת ברגעי משבר".
ביטול הטיסות מהווה הישג לחמאס, שבתחילת המבצע הודיע כי שלח מסר "לכל חברות התעופה הזרות שמבצעות טיסות לישות הציונית". בהודעה ביקשה הזרוע הצבאית "להפסיק את הטיסות לאור הסכנות שאופפות את כל שדות התעופה כתוצאה מהמלחמה".
עוד בתחילת המבצע, לפני 15 ימים, יצאה רשות שדות התעופה בהודעה רשמית ובה נכתב: "הנהלת רש"ת מודה ל-110 חברות התעופה הטסות לישראל ומישראל על קיום הטיסות הסדירות והמסחריות. אנו עדים בימים אלה להירתמות של מנהלי חברות התעופה ושירותי הקרקע בהפעלת הפעילות המבצעית בגמישות תפעולית תוך שמירת לוח הטיסות בימים עמוסים אלה של קיץ".
אתמול פגעה רקטה בפעם הראשונה מאז תחילת המבצע בבית בגוש דן. במטח שאירע בשעות הבוקר פגעה רקטה בלב אזור מגורים ביהוד וגרמה נזק כבד - למרבה המזל לא היו נפגעים ישירות מהפגיעה.
אפקט הדומינו
נציגים בחברות תעופה אירופיות בישראל אמרו אתמול כי אין ספק מה הניע את ההחלטה הגורפת על השעיית הטיסות: "הודעת החברות האמריקניות הפעילה במקרה זה אפקט דומינו. הצוותים האירופים ממילא לא התלהבו מהמצב, וברור שהפגיעה בבית ביהוד עוררה גל של חששות".
"עם או בלי קשר לסיפור המטוס המלזי, הלחץ שהופעל על החברות מצד צוותי האוויר עשה את שלו. כאשר החליטו האמריקנים להשעות את הטיסות, הזדרזו גם האירופאים להצטרף. מדובר בהחלטה נדירה מאוד, ומפתיעה. אם לא הייתה מגיעה ההודעה מארה"ב, ספק אם היה נרשם שינוי נוסף כלשהו בטיסות, לאחר שממילא הוחלט לקצר למינימום ההכרחי את שהיית הצוותים בארץ - כפי שקורה כמעט בכל מצב דומה".