שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

רובוטים, כלבים וחומר נפץ נוזלי: כך מטפל צה"ל במנהרות

חשיפת העולם התת-קרקעי בין עזה לישראל דורשת טיפול כירורגי הכולל ציוד מיוחד וכלים הנדסיים. "אין כיפת ברזל למנהרות, לכל העולם אין תשובה לנושא", מודים בצבא. כיצד בנויה מנהרה ואיך היא מתפצלת בתוך ישראל?

קרוב ל-20 שנה שארגוני הטרור ברצועת עזה משתמשים במנהרות לפוצץ מוצבים ולחטוף חיילים - ועדיין לא נמצא פתרון מוחלט לאיום האסטרטגי: כוחות צה"ל מנהלים גם בשעות אלה מירוץ נגד הזמן בניסיון לאתר את מנהרות הטרור החוצות גדר לשטח ישראל, והחשש הכבד הוא שארגון חמאס יפעיל שוב, כמו ביער בארי וסמוך לניר עם בשבוע האחרון, את כלי הנשק המשמעותי ביותר שנשאר לו ביד - המנהרות חוצות הגדר שצה"ל טרם חשף והשמיד. לפי הערכות בישראל, ישנן מספר מנהרות ענק שחמאס טרם עשה בהם שימוש, וכדחיקה לפינה תוך רצון לסיים את הלחימה בתמונת ניצחון בדמות הרוגים ישראלים רבים ב"מבצע מיוחד", הוא ישלח שוב לפחות עשרה מחבלים לשטח ישראל.

 

צוק איתן - כתבות נוספות:

 

לניסיונות הסיכול של הברחת מכונות החפירה ולתקיפות מהאוויר יש השפעה מוגבלת בלבד. חמאס רואה במנהרות מטרה מועדפת לא רק ככלי להרג המוני של ישראלים, אלא כאמצעי העיקרי שדרכו יוכל לחטוף ישראלי ולסחור בו, חי או מת, על שחרור אסירים פלסטינים.

 

"אין כיפת ברזל לאיום המנהרות ולכל העולם אין תשובה לנושא", מודים השבוע בפיקוד דרום. במשרד הביטחון ובצבא מנסים כבר שנים למצוא פתרון לגילוי וסיכול המנהרות, ללא הצלחה. מי שקיבלו בשנתיים האחרונות את המשימה לידיהם הם קבוצה של חיילים צעירים מתוכנית תלפיות. מכשור מתקדם שהם פיתחו ונוסה לאחרונה במנהרות ביוב בגוש דן רשם התקדמות משמעותית, וייתכן שבקרוב יוכנס לניסויים מבצעיים סופיים, אך פתרון לבעיה בטווח הנראה לעין עדיין אין.

 

סיכול חדירת המחבלים ליד ניר עם    (צילום: דובר צהל)

סיכול חדירת המחבלים ליד ניר עם    (צילום: דובר צהל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תיעוד: החדירה מהמנהרה בקיבוץ סופה    (צילום: דובר צה"ל)

תיעוד: החדירה מהמנהרה בקיבוץ סופה    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חשיפת מנהרות בעזה במהלך צוק איתן    (צילום: דובר צה"ל)

חשיפת מנהרות בעזה במהלך צוק איתן    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עד אז מנסה הצבא לאתר את המנהרות בשיטות קלאסיות כגון חפירת בורות באדמה באזורים חשודים. בין המנהרות שהתגלו בשבועות האחרונים נוסעות הלוך ושוב משאיות הדרילר הענקיות - מקדחי ענק אזרחיים שהצבא שוכר מחברות פרטיות. לחשיפת מנהרת כרם שלום שהתגלתה בתחילת המבצע נשלחו 15 משאיות מסוג זה.

 

היריב מצד שני הוא קצין ההנדסה הראשי של חמאס, מומחה למנהור שעליו ידוע מעט מאוד. הוא האיש שמוביל את קציני המנהרות האזוריים של חמאס בכל אחת משש החטיבות המרחביות של הזרוע הצבאית, האחראיות על גזרת 64 קילומטרים של גבול - מנתיב העשרה ועד לכרם שלום.

 

גורם צבאי בכיר הסביר מוקדם יותר כי מרכז הפעילות של צה"ל ברצועה ממשיך להיות נגד מנהרות הטרור ההתקפיות של חמאס: "חשפנו 28 מנהרות ומתוכן שש הושמדו. אנחנו רואים יותר לחימה סביב המנהרות. יש פגיעה משמעותית בשעות האחרונות בסג'עייה במחבלים. החיילים מתקדמים בזהירות".

 

סומכים על שב"כ

הגרסאות של המנהרות היו בסיסיות ופרימיטיביות והגיעו עד לדגמים שנחשפו באופן מבעית בשבועות האחרונים בתוך שטח ישראל, למשל ביער בארי וסמוך לניר עם. בישראל מעריכים שיש מספר לא ידוע של מנהרות שטרם נעשה בהן שימוש, וכרגע מרוכזים מאמצים משני צדי הגבול למנוע את הפעלתן. עד כה אותרו וטופלו 12 מנהרות חוצות גדר, שלוש מהן במהלך השנה וחצי האחרונות שלפני המבצע.

 

לפי הערכות הצבא, על חמאס להשקיע בין שתיים לשלוש שנות עבודה על כל מנהרה שנחפרה לשטח ישראל, ובבנייתה עוסקים עשרות בני אדם. עומקה הממוצע הוא 25 מטרים ואורכה יכול להגיע לשלושה קילומטרים, עם זרוע מרכזית אחת של מעבר תת-קרקעי - ו"אצבעות" שיוצאות ממנה בצד הישראלי על מנת לשלב יציאות של מחבלים מכמה נקודות במקביל: סמוך ליישוב, מתחת לעמדה צה"לית או בשטח סבוך כיער או שיחים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פעילות חשיפת מנהרות ברצועת עזה בימים האחרונים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
פעילות חשיפת מנהרות ברצועת עזה בימים האחרונים(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

"טיפול" במנהרה נחשב מורכב ושונה ממנהרה אחת לאחרת. חלק מפירי ההתחלה הפלסטיניים של המנהרות נמצאים בחממות או במסגדים, ואחרים ממולכדים בלב מעוזי חמאס כמו שכונת סג'עייה.

 

"אנחנו לא פועלים בערפל אלא מונחים לסרוק מרחב מסוים בהתאם למודיעין שמספק שב"כ", מסביר גורם צבאי. "גם כאשר אנחנו מאתרים פיר תוך כדי לחימה, אנחנו מנתחים את השטח, מחפשים פתחים נוספים ואת תחילת המסלול מזרחה לכיוון ישראל. רוב הכוח מאבטח את המרחב וכוח קטן רק מתחיל לטפל במנהרה, עם רובוטים וכלבנים. רק לאחר מכן מגיעים אמצעים הנדסיים כבדים שמוכנסים פנימה, ולבסוף מוחדר חומר נפץ נוזלי ופיצוצו. תהליך שכזה יכול לקחת ימים, ואף יותר, בהתאם להתנגדות וללחימה של המחבלים. אנחנו פועלים לאט ובזהירות, כי לשלוח לוחמים פנימה ולהסתכן שמנהרה תקרוס עליהם, יביאו אותנו לאירוע מורכב עוד יותר בשטח הפלסטיני".

 

קריסה שכזו החלה בתחילת השנה שעברה את גילוין של כמה מנהרות, כאשר בעקבות הצפות ענק קרס במקרה חלק מפיר מנהרה בתוך שטח ישראל. גילויה המקרי של מנהרה זו וחקירתה סייעו לגילוי מנהרות נוספות.

 

בכל מנהרה שכזו מוסתר מחסן שלם מוכן ליום פקודה: מדי צה"ל, נעליים צבאיות תקניות, אפודי לחימה מזוודים במטענים ורימונים, קלצ'ניקובים, זריקות הרדמה, אזיקונים וכיסויי עיניים. "זה רק עניין של החלטה, והם מגיעים לצד הישראלי של המנהרה, מקלפים את שני המטרים האחרונים ויוצאים", מסכם הגורם צבאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
חשיפת מנהרות על ידי לוחמי נח"ל, השבוע
צילום: דובר צה"ל
מומלצים