מתוק וקל בסוף השבוע: מלבי, עוגיות ועוד
רותי קינן מציגה: מיטב המתוקים שקל להכין עם המשפחה והילדים בסוף השבוע: עוגיות חמאה מעוטרות בסוכר, עוגה בחושה ורסטילית, מאפינס סובין בריאות וגם מלבי
אין שום נחמה בימים טרופים אלה - בין ריצה למרחבים ממוגנים, להאזנה מזוכיסטית לחדשות וניסיונות לנחש היכן נפל מה. אין לי כוונה להכביר בהגיגים על המלחמה הזאת, על אלה שהיו ועל מה יהיה הסוף. כמו רבים אחרים, גם אני שותפה מלאה ופסיבית לפסק הזמן הכפוי והמתמשך, שרק גורם לנו להעריך מחדש את השגרה הדביקה והחמה של קיץ ישראלי שפוי.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- מתנחמים בבית: מתכונים עם נקניקיות
- סמוזי רוקנרול: 3 שייקים בריאים
- פינק אותי: קינוח טפיוקה ורוד עם פירות יער
גם אני מתגעגעת לימים שבהם הרקטות היחידות בסביבה הן המטקות שמעיפות כדורי גומי מעצבנים ישר לפרצוף על שפת הים, ולא צריך שום כיפת ברזל שתגן עלינו מפניהם.
אז הרשו לי להרים את תרומתי הצנועה למצב בדרך שאני מכירה הכי טוב - כמה מתכונים מומלצים לדברים מתוקים, שכיף להכין ועוד יותר - לנשנש. כולם קלים להכנה עד כדי גיחוך, אבל יכולים לספק שעה קלה של התעסקות, גם עם ילדים בחופשה. ושיהיה שבוע רגוע.
בחושה עם כל טוב
העוגה המומלצת לכל אופה מתחיל. הגרסה הבסיסית מקבלת באהבה כל תוספת (ראו בסוף), ואפשר להכין אותה בכל סוג של תבנית.
המרכיבים:
200 גרם חמאה
1 כוס סוכר
4 ביצים
1/2 כוס חלב או מיץ תפוזים
2.5 כוסות קמח תופח
אופן ההכנה:
- משמנים את תבנית האפייה (הכמות מתאימה לתבנית עגולה בקוטר 26-24, ל-2 תבניות מוארכות או ל-12 תבניות מאפינס גדולות).
- ממיסים את החמאה, טורפים לתוכה את הסוכר ומוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, תוך כדי טריפה. יוצקים פנימה את החלב או המיץ וטורפים לתערובת אחידה. מוסיפים את הקמח, מערבבים היטב ומעבירים לתבנית.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות, במשך כ-40 דקות או עד שקיסם הננעץ באמצע יוצא נקי.
גיוונים:
- עוגה אנגלית: מוסיפים 1 כפית תמצית וניל, 1 כף קליפת תפוז או לימון מגוררת, 50 גרם צימוקים ו-100 גרם פירות יבשים קצוצים או קליפות הדרים מסוכרות (או תערובת של כולם).
- עוגת וניל: מוסיפים לתערובת 1 כפית תמצית וניל ו-100 גרם שקדים קצוצים (לא טחונים)
- עוגת תבלינים: מוסיפים 1 כף גדושה של חוואייג' לקפה או תערובת של קינמון, הל, ציפורן וג'ינג'ר יבשים.
- עוגת שוקו: מוסיפים לתערובת 2 כפות אבקת שוקו להכנה מהירה.
עוגיות מדלן
עוגיות הגעגוע של מרסל פרוסט הם בעצם תערובת בחושה הנאפית בתבניות מיוחדות, מעוצבות כקונכייה. קירור התערובת הוא זה שגורם לגבעה האופיינית המתנשאת במרכז העוגייה. אם מוותרים על הצורה - אפשר בהחלט לאפות גם בתבנית עם שקעים קטנים ולקבל עוגיות מאפינס מצוינות וקלות מאוד להכנה.
המרכיבים לכ-30 עוגיות:
200 גרם חמאה
1 כוס סוכר
4 ביצים
1 כפית תמצית וניל
1.5 כוסות קמח תופח
אופן ההכנה:
- ממיסים את החמאה, טורפים את הביצים עם הסוכר ומוסיפים את החמאה המומסת. ממשיכים לטרוף עד שמתקבלת תערובת אוורירית. מוסיפים את הווניל והקמח, וטורפים עד לקבלת תערובת אחידה. מכסים את הקערה, ומאחסנים במקרר למשך כמה שעות או למשך הלילה.
- משמנים תבנית עם שקעים בצורת קונכייה (או תבנית עם שקעים קטנים עגולים).
- ממלאים את השקעים עד כדי 2/3 מתכולתם (אפשר להעביר את התערובת בכפית, אך נוח יותר לעשות זאת בשקית זילוף).
- אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 15-12 דקות או עד שמזהיב. הופכים את העוגות על רשת ומצננים.
מאפינס עם סובין
למי שלא שוכח לשמור על תזונה נבונה גם בשעת מצוקה, הנה הגרסה הבריאותית למאפינס מפנקים.
המרכיבים ל-24 מאפינס:
2 כוסות קמח מלא
1.5 כוסות סובין חיטה
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
2/3 כוס סוכר חום בהיר
1/4 כפית מלח
2 כוסות (3-2 גביעים) יוגורט
1 ביצה טרופה
3 כפות שמן
100 גרם צימוקים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני –נמוך (170 מעלות). משמנים היטב 2 תבניות שקעים (עם שקעים בינוניים-גדולים).
- מערבבים את הקמח, הסובין, אבקת האפייה, הסודה, הסוכר והמלח בקערה גדולה. בקערה אחרת טורפים את היוגורט עם הביצה והשמן, ומוסיפים לתערובת הקמח. מערבבים יחד בתנועות גדולות, מעט ככל האפשר.
- בוחשים פנימה את הצימוקים. מחלקים את התערובת בין השקעים. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך כ-30 דקות, או עד שהמאפינס מזהיבים.
עוגיות "סבתא" - עוגיות חמאה בעיטור סוכר
עוגיות חמאה בסיסיות, השייכות לאגף הנוסטלגיה, שכיף להכין בחברת ילדים.
המרכיבים לכ-70 עוגיות:
2 כוסות קמח
1/2 כוס סוכר
קליפה מגוררת מלימון אחד
200 גרם חמאה
2 ביצים טרופות
לקישוט:
סוכר גבישי, סוכר חום
אופן ההכנה:
- מערבבים את הקמח עם הסוכר וקליפת הלימון, ומוסיפים את החמאה בחתיכות. מעבדים לתערובת דמוית פירורים גסים.
- טורפים היטב את הביצים. מפרישים 3-2 כפות מהביצים הטרופות לציפוי. יוצקים את השאר על תערובת הקמח. מעבדים רק עד שנוצר כדור בצק. מצננים שעה במקרר.
- מרפדים 2 תבניות גדולות בנייר אפייה. מחלקים את הבצק ל-2 חלקים, ומרדדים כל חלק על משטח אפייה מקומח לעלה בעובי 2 מ"מ. קורצים עוגיות בצורות שונות במקד או בכוס. מעבירים לתבניות המוכנות, אוספים את שאריות הבצק ומרדדים גם אותן.
- מושחים כל עוגייה בביצה טרופה וזורים עליה סוכר. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 190 מעלות במשך 12-10 דקות, או עד שהעוגיות מזהיבות מעט.
מלבי
הוא הגיע מהבלקן והפך, לפחות בעיני, לקינוח הכי הישראלי, הכי מתוק והכי קל להכנה.
המרכיבים ל-6 מנות:
1 ליטר חלב (או מים, או חצי חלב חצי מים)
1/2 כוס סוכר
5 כפות גדושות עמילן תירס (קורנפלור)
כמה טיפות תמצית ורדים או תמצית פריחת הדרים
להגשה:
שקדים כתושים
פיסטוקים כתושים
קוקוס טחון
מעט קינמון או סירופ פטל
אופן ההכנה:
- מרתיחים את החלב עם הסוכר. בוללים את העמילן ב-1/2 כוס מים, ומוסיפים תוך כדי בחישה לחלב הרותח. מבשלים עוד דקה, תוך כדי בחישה.
- מסירים מהאש, מוסיפים את תמצית מי הוורדים או מי פריחת ההדרים. מעבירים לקעריות אישיות ומצננים.
- לפני ההגשה זורים על הרפרפת אחת מהתוספות (או יותר) לפי הטעם.
לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן