חסינות לחיילי מילואים מפני צ'קים חוזרים
ועדת החוקה אישרה תקנות הקובעות כי חיילים שגוייסו בצו 8 יהיו מוגנים מהגבלת חשבון בנק בגלל צ'קים חוזרים. עם זאת מדובר בהוראה זמנית התקפה למבצע הנוכחי בלבד, בעוד הדרישה לחוק קבוע נדחית מזה שנתיים
בשורה לחיילי המילואים שגוייסו בצו 8 במסגרת מבצע צוק איתן : ועדת החוקה של הכנסת אישרה הבוקר (ד') תקנות למניעת פגיעה בחיילי מילואים שגויסו בצו חירום, במקרה של חזרת צ'קים.
לעדכונים נוספים בנוגע למבצע צוק איתן
- דחייה נוספת בתשלום המסים לעסקים בדרום
- הממשלה אישרה: 400 מיליון שקל לעוטף עזה
- הממשלה תחל לפצות עסקים שנפגעו מהמבצע
- האם הלחימה תשפיע על התקציב?
התקנות קובעות, כי חיילים שגוייסו בצו חירום - צווי 8 או 9 (צו גיוס המוגבל בזמן), וחזרו להם צ'קים במהלך שירותם, מיום ה-8 ביולי ועד שבועיים אחרי סיום המבצע, מסיבה של "אי כיסוי מספיק" - הצ'קים הללו לא ייכללו במכסת הצ'קים החוזרים שהעוברים עליה מסתכנים במגבלות על חשבון הבנק שלהם. התקנות מתייחסות גם ליחידים וגם לבעלי עסקים קטנים.
על פי החוק, אדם או תאגיד שבחשבון הבנק שלו סורבו 10 צ'קים בתוך שנה אחת, יוטלו עליו הגבלות שונות ובין הייתר לא יוכל למשוך יותר צ'קים מהחשבון.
יש לציין כי תקנות דומות אושרו גם כן במבצע עמוד ענן, לפני כשנה וחצי, אולם מדובר בהוראת שהייתה תקפה לתקופת המבצע הצבאי. גם כעת מדובר בתקנות שגיש משרד המשפטים לאישור הוועדה, אך הן יפוגו בסיום הלחימה בעזה.
החוק קיים מ-1974 - וכמעט לא יושם
כבר בישיבת ועדת החוקה, בראשות ח"כ דוד רותם, במבצע עמוד ענן, נשאלה נציגת משרד המשפטים אודות קביעת ההוראות הללו כחוק קבוע שיחול בכל פעם שחיילי נקראים בצווי חירום. במשרד המשפטים ציינו אז כי הנושא נמצא בטיפול והוא "יעוגן באופן קבוע בקרוב". התקנות אף הועברו למשרד האוצר להשלמת הליך החקיקה. אולם מאז לא קודם החוק.חסינות מפני הגבלת חשבון של חיילי מילואים היא הקלה אחת מתוך שורה של הקלות שהמגוייסים בצווי חירום זקוקים להם, בשל ההתנתקות המיידית שלהם משגרת היומיום, וחוסר יכולתם לטפל בעניינים שוטפים כגון חובות, התחייבויות ותשלומים שונים.
בהקשר זה יש לציין כי על שולחן הממשלה עומדת בקשה לתיקון חוק "הארכת מועדים", שנועד לתת מענה בדיוק לסוגיה זו. החוק הזה קיים למעשה מאז שנת 1974, אך כמעט ולא יושם. החוק מאפשר דחיית התחייבויותיהם של אנשי המילואים, עד חודש לאחר תום תקופת שירותם בחירום.
ממשלות ישראל - משמאל ומימין, העדיפו לגלגל את המצב כמות שהוא ולא לאפשר את ההקלה הנדרשת הזו למשרתים. מקבלי ההחלטות חששו מהמשמעויות הכלכליות הנעוצות במהלך, למשק ולמדינה, ומצאו דרכים להתחמק מיישומו.
בעבר הוצעו כמה נוסחים "רכים" יותר של החוק - עקרון שאומר שלא מדובר ב"שמיטת חובות" כללית או פטור מתשלום כלשהו, אלא בדחייה בת כמה שבועות. בתחילת השבוע הוגשה הצעת חוק מתוקנת לוועדת השרים לענייני החקיקה, אך הדיון בה שוב נדחה - לעוד חודשיים.
השתתף בהכנת הכתבה: צבי לביא