החברים של חמאס: שובו של ציר הרשע
מלחמת האזרחים בסוריה יצרה קרע בין חמאס הסוני לאיראן, סוריה וחיזבאללה השיעיות, אחרי שמשעל ואנשיו בגדו באסד. האם עזה מחברת את כולם שוב?
היחסים בין חמאס לבין איראן וחיזבאללה, בנות בריתה הטבעיות, התקררו בעקבות העמדות שהשמיעו בכירי חמאס בעד המורדים הסונים בסוריה (גם אנשי חמאס הם סונים) ונגד משטר אסד (שזוכה לתמיכה מעלווים ומשיעים, כשאיראן היא מדינה שיעית ברובה וחיזבאללה הוא ארגון שיעי). הנהגת חמאס בחו"ל ובראשה חאלד משעל נטשה אחרי תחילת מלחמת האזרחים הסורית את מקום מושבה בדמשק. במשטר הסורי אין סימנים גלויים לסלחנות כלפי חמאס ומשעל, אולם גם שם מנצלים את ההסלמה בעזה כדי להסיט את תשומת הלב מהמתרחש בסוריה.
אסד ניצל את נאום ההשבעה שלו לכהונה שלישית כנשיא בשבוע שעבר כדי לתקוף בעוקצנות את מדינות ערב שלא מסייעות לעזה וקרא להן לשלוח נשק ולוחמים כפי שעזרו למורדים נגדו בסוריה. גם היועצת של אסד, בות'יינה שעבאן, צוטטה בימים האחרונים כמי שאומרת: "תוקפנות נגד עזה היא תוקפנות נגד סוריה".
באיראן ובחיזבאללה לא הסתפקו בהצהרות התומכות בעזה, אלא יצרו ישירות קשר עם מי שמוביל מקטאר את המערכה הנוכחית בעזה, מנהיג חמאס חאלד משעל. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, שצופה מהצד על המתרחש, שוחח בטלפון עם משעל ומזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי, רמדאן עבדאללה שלח. עמו הוא גם נפגש פנים מול פנים בביירות במהלך מבצע "צוק איתן". בשיחות שיבח נסראללה את התפקוד של חמאס וחיזבאללה, הביע נכונות לשתף פעולה נגד ישראל והביע סיפוק מהדברים ששמע ממשעל שעשויים להביא את "הניצחון השני ביולי" (הראשון לדידו של נסראללה היה במלחמת לבנון השנייה ב-2006, שפרצה גם היא ביולי).
השיחה עצמה אינה דבר מובן מאליו, בייחוד לאור העובדה שבחודשים האחרונים משעל עצמו לא נהנה ממעמד מחמיא בכלי התקשורת של חיזבאללה בלבנון על רקע המתרחש בסוריה ובמצרים והקישור האוטומטי של חמאס לאחים המוסלמים (הסונים). במהלך מבצע "צוק איתן" בחר העיתונאי סאמי קליפ במאמר בביטאון חיזבאללה לתת קרדיט להתרחשויות קודם כול לזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי, "פלוגות ירושלים", ורק לאחר מכן ל"גדודי עז א-דין אל-קסאם" של חמאס, אף שבפועל הגדודים של חמאס הם אלה שמובילים את המערכה.
עזה מאחדת את ההתנגדות
מבחינת נסראללה, שעדיין מתפלש בבוץ הסורי ומאבד לוחמים במלמת האזרחים הסורית שבה חיזבאללה מסייעת לצבאו של אסד, ההתפתחויות בעזה - לפחות בזירה הפנים-לבנונית - מסיטות במידה מסוימת את האש לעבר ישראל. את הפירות הראשונים בזירה הלבנונית היה אפשר לראות במהדורה המאוחדת וחסרת התקדים שפרסמו כלי תקשורת המזוהים עם חיזבאללה ומתנגדים לחיזבאללה למען תושבי עזה.
בעיתון א-ספיר הלבנוני, המקורב לארגון הטרור השיעי, גם כן זיהו את המגמה. בכותרת של אחד המאמרים בעיתון נאמר על השיחות בין נסראללה למשעל ושלח: "עזה מאחדת את ההתנגדות". מי שמילאה תפקיד מרכזי, על פי העיתון הלבנוני, בקירוב בין חמאס לחיזבאללה וטהרן בחודשים האחרונים היא תנועת הג'יהאד האיסלאמי ובייחוד מנהיגה, רמדאן עבדאללה שלח, שבניגוד למשעל והנהגתו לא שרף את הגשרים עם ציר ההתנגדות בעקבות האירועים בסוריה, אלא נותר עמו בקשר.
גורמים שצוטטו בעיתון הלבנוני סיפרו כי בשלוש השיחות לפני השיחה האחרונה של זריף הביעו הבכירים האיראנים נכונות להגיש סיוע על שלל אופניו לחמאס כדי להיאבק בישראל. הם גם שיבחו את תפקודו של חמאס ושאר הפלגים ואת "ההפתעות" שהם הכינו לישראל "שהחזירו את האמון בתפקידה ובייחוד בתפקידה של חמאס".
בעיתון צוטטו גורמים יודעי דבר שטענו כי "למערכה בעזה יש חלק ניכר בשיקום המעמד של זרמי ההתנגדות בלבנון, פלסטין והאזור. היא מחייבת סוג חדש של שיתוף פעולה שפירותיו הראשונים הם חיסול האי-הבנות של התקופה הקודמת ואיחוד מחדש של חזית ההתנגדות על בסיס כך שפלסטין היא הסוגיה המרכזית ושישראל היא האיום הגדול ביותר עבור עמי האזור הערביים והאיסלאמיים". גורם בכיר בחמאס אמר לעיתון כי "השיחה בין משעל לנסראללה היא צעד חשוב מאוד בבנייה מחדש של חזית ההתנגדות הערבית והאיסלאמית במאבק נגד האויב הציוני".
נסראללה מריח דם
הממונה על היחסים הבינלאומיים של חמאס, אוסמה חמדאן, התייחס גם כן לסוגיה בימים האחרונים: "הקשר עם חיזבאללה ואיראן היום הוא טוב הרבה יותר ממה שאנשים נוטים לחשוב. הקשר עם חיזבאללה טוב יותר בכמה דרגות ממה שהאנשים האופטימיים היו מצפים. האויב הוא אחד והטקטיקה שלו היא אחת. לכן הושקע מאמץ מתמשך בחילופי ידע. יש שיתוף פעולה ותיאום תמידי בשטח".
מקורות המקורבים לארגון חיזבאללה אמרו אתמול לאתר החדשות א-נשרה כי "אסור לתת להתנגדות ברצועת עזה ליפול". עם זאת הם טענו כי על רקע התפקוד הנוכחי של ההתנגדות בעזה, אין צורך בהצטרפות של חיזבאללה למאבק. אותם גורמים טענו כי הזרוע הצבאית של חמאס מעולם לא עזבה את שורות ההתנגדות אפילו עם הצפתה על פני השטח של המחלוקת בעניין הסורי". אותם גורמים טענו כי "הנשק שגדודי אל-קסאם משתמשים בו כעת והרקטות שבידיו הגיעו לידיו אחרי תחילת המשבר בסוריה". לגבי השיחה עם משעל טענו הגורמים: "זה לא שחיזבאללה הלך למשעל, אלא זה הוא שחזר אל ההתנגדות".
מי שעוד זיהה את ניסיון ההתקרבות בין חיזבאללה לחמאס הוא עורך העיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט", טארק אל-חמיד, שידוע כאחד ממבקריו החריפים של נסראללה על רקע מעורבות חיזבאללה בסוריה. במאמר הבוקר תחת הכותרת "נסראללה הריח את הדם" הוא כתב: "כמו הכריש בים, הריח מנהיג חיזבאללה את ריח הדם בעזה והתקרב באמצעות ראשו כדי לנצל את ההזדמנות אולי בכל זאת למחוק את עברו הערבי המגואל בדמם של הסורים".
לטענת אל-חמיד, נסראללה רואה במלחמה בעזה הזדמנות להבריק את תדמיתו של ארגונו המגואל בדם הסורי והזדמנות לתת מכה לעמדה המצרית וליוזמה המצרית שזכתה לתמיכה בינלאומית וערבית. לדבריו, "אם נסראללה כן במה שהוא אומר, מה שדרוש הוא לא פתיחת חזית עם ישראל, אלא רק לסגת מסוריה ולעזוב את תושביה במקום לרצוח את הסורים בצורה אכזרית יותר ממה שעושים הישראלים בעזה. די לומר שמספר הסורים שנהרגו עד עכשיו חצה את ה-170 אלף בני אדם. התוכנית של חיזבאללה ברורה. הוא רוצה לנצל את הדם הפלסטיני כדי להשיג את מטרתו (שיפור תדמיתה של חיזבאללה)".