ועדת הפנים אישרה הקמת מוסד תכנוני חדש
ועדת הפנים של הכנסת אישרה לאחר דיון סוער את הצעת חוק הותמ"ל לפיה יוקם מוסד תכנוני חדש שיאשר תוכניות בנייה גדולות בנות 750 יחידות ויותר בהליך מואץ. החוק עבר ללא הוספת חובת הדיור הציבורי למתחמי המגורים
בדרך לאישור סופי: חוק הוועדות למתחמי דיור מועדפים (ותמ"ל) אושר הערב (ד') לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשות ח"כ מירי רגב (הליכוד). לפי ההצעה, יוקם מוסד תכנוני חדש שיאשר תוכניות בנייה גדולות בנות 750 יחידות ויותר בהליך מואץ. החוק עבר ללא הוספת חובת הדיור הציבורי למתחמי המגורים שהציעו ח"כ אורלי לוי אבוקסיס (ישראל ביתנו) וזבולון כלפה (הבית היהודי). הצעת החוק אושרה ברוב הקואליציוני 7 תומכים מול 6 מתנגדים.
חוק הותמ"ל - עוד כותרות בערוץ הנדל"ן :
- אושר בקריאה ראשונה: יוקם מוסד תכנון לאומי
- הממשלה אישרה: יוקם מוסד התכנון הלאומי
- המלצת מטה הדיור: מוסד תכנון לאומי חדש
אישור החוק התאפשר לאחר שנפלו ההסתייגויות של חברי הוועדה אשר עיכבו את אישורו. ח"כ לוי אבוקסיס שעמדה מאחורי ההסתייגות העיקרית לא השתתפה בהצבעה והוחלפה וח"כ זבולון כלפה הסיר את התנגדותו. שניהם חברי הקואליציה שהצליחו להעביר בשעות הבוקר את הסתייגותיהם ומנעו את אישור החוק. השינוי חל אחר הצהרים לאחר שהקואליציה ביקשה הצבעה חוזרת.
30% מהדירות יוקצו לדיור בר-השגה
בשעות הבוקר נותרה הקואליציה במיעוט כשחבריה - חברי הכנסת לוי-אבקסיס וכלפה תמכו בהסתייגות של האופוזיציה, בראשן הקצאה לדיור ציבורי מוזל במסגרת דיור בר-השגה בשכירות. זאת בנוסף למה שהצליחה יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב (ליכוד), להכניס להצעת הממשלה באישור שר הפנים, גדעון סער.
רגב ציינה כי ההישג שלה להוספת דיור בר-השגה יורחב על כל חוקי התכנון. לחוק הותמ"ל יתווסף סעיף ברוח זו לפיו בכל מתחם דיור עתידי למגורים 30% יוקצו לדיור בר השגה כאשר שכר הדיור ב-15% מיחידות הדיור יהיה מופחת ומפוקח ו-15% יושכרו במחירי השוק.
הסתייגויות הח"כים לוי-אבקסיס וכלפה ביקשו להוסיף לכך הקצאה של 7%-10% מהיחידות לדיור ציבורי בשכר דירה זהה למקובל היום בחברות המשכנות, או שכר דירה מופחת בסבסוד משרדי השיכון והקליטה בהתאם למצבם הכלכלי של הזכאים.
הסתייגות נוספת של ח"כ כלפה שהתקבלה דוחה את הצעת הממשלה בחוק לתת לותמ"ל את הכוח לעקוף החלטות של המועצה הארצית לתכנון ובניה ולהתעלם מתוכנית המתאר הארצית המעניקה הגנה לשטחים הפתוחים (תמ"א 35). ראשי המועצות האזוריות טוענים שסעיף זה יהפוך את שר האוצר לסמכות התכנונית הבכירה בישראל.
בדרך זו התקבלה בבוקר גם הסתייגות של סיעת יהדות התורה שהוביל ח"כ יעקב, לשעבר ראש עיריית בני ברק, לפיה ניתן יהיה להפעיל תוכניות ותמ"ל גם על קרקע פרטית (משרד המשפטים התנגד לכך). לכל ההסתייגויות שעברו התבקשה הצבעה חוזרת שנדחתה לשעות אחר הצהריים.
ח"כ רגב ציינה בשורת הישגיה גם את אישור ועדת הכספים להעברת 1.1 מיליארד שקל לקרן הדיור הציבורי בתוספת 330 מיליון שקל למשך 3 שנים (110 מיליון שקל בשנה),לשיפוץ 12 אלף יחידות דיור בדיור הציבורי ועוד 40 מיליון שקל לשיפוץ ותפעול מועדוניות במתחמי הדיור. אבקסיס העירה כי לא מדובר ב"כסף חדש" אלא בהכנסות ממכירת הדירות הציבוריות לדיירים שנועדו מלכתחילה לממן מלאי חדש של דירות.
כאמור, כל הסתייגויות האופוזיציה נדחו. אבל במהלך ההצבעה פרצה סערה בעקבות ה"התקפלות" של ח"כ כלפה מהבית היהודי. ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הטיחה בו, "כמה כסף קיבלתם להתנחלויות בשביל ההתקפלות"? ח"כ משה פייגלין (ליכוד) הגיב במקומו, "אתם בשמאל עליתם לנו טריליון שקל כשהברחתם אותנו מעזה ובגללכם נופלים עכשיו טילים". זנדברג דרשה התנצלות ולא קבלה. החוק אושר ויעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בשבוע הבא.
מהחברה להגנת הטבע, שמתנגדת אף היא לחוק, נמסר בתגובה להחלטה: "מדובר בחוק שמשמעותו הרס של מערכת התכנון, שיגרום לפגיעה קשה בציבור ובסביבה. במקום לקדם את בניית מאות אלפי הדירות שכבר תוכננו ואושרו, הממשלה מחסלת את השטחים הפתוחים ופוגעת בכך באזרחי המדינה, בערכי הטבע ובנוף של כולם. החוק אושר למרות שהוא אחד החוקים היותר שנויים במחלוקת, ומתנגדים לו גורמים רבים, לא רק סביבתיים, אלא גם חברי כנסת, ארגונים מקצועיים, ארגוני חברה וארגוני תכנון".