שתף קטע נבחר
 

לא צריך היתר: רפורמת הפרגולות יוצאת לדרך

באוגוסט תיכנס לתוקפה הרפורמה המאפשרות מתן פטור מהיתר בנייה לעבודות זעירות כגון בניית פרגולות. אז מה צריך לדעת לפני שמתקינים פרגולה ועל מה חשוב להקפיד

בקרוב יהיה לכם יותר קל לבנות פרגולה. בתחילת חודש אוגוסט תיכנס לתוקף "רפורמת הפרגולות" וכבר לא יהיה צורך באישור מהרשות המקומית על מנת להקים פרגולה בחצר או בגג. כמו כן, מקלה הרפורמה בצעדים לסגירת מרפסת.

 

עוד בנושא:

עץ, אלומיניום, פתוחה או מקורה- הכל על הפרגולה שלכם

רפורמת הפרגולות והתכניות שלכם

בעלי מקצוע מומלצים להקמת פרגולה

 

מטרת הרפורמה שהוביל שר הפנים גדעון סער היא להאיץ את הליכי התכנון והרישוי כדי להגדיל את היצע הדיור בישראל ובכך להוביל, בין היתר, גם לירידה במחירי הדירות. הרפורמה קובעת כי תבוטל לחלוטין הדרישה להיתר בנייה בעבודות כמו הקמת סוכך ופרגולה או גידור. כמו כן, לרשויות התכנון תינתן מסגרת זמן של 45 יום לדון בבקשה להיתר בנייה בנושאים כמו תוספות בנייה קטנות וסגירת מרפסת, ואם לא תתקבל החלטה יינתן אישור אוטומטי לאחר 45 יום.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ההליך עד כה כלל שלב בירוקרטי. הוא כלל פנייה למהנדס או אדריכל שהכין תוכנית עבודה ולאחר מכן מגישים את התוכנית לוועדה המקומית. משלב זה הדבר

 כבר תלוי ברשות, כשרוב הוועדות התכנסו כל שבועיים. לרוב, אם התוכנית קבילה ולא עברה את אחוזי הבנייה המותרים במבנה היא אושרה. בשל הבירוקרטיה רבים העדיפו לוותר על הקמת פרגולה.

 

למרות שלכאורה תוכלו בקרוב לבנות את הפרגולה שלכם בעצמכם, קחו בחשבון שללא ייעוץ מקצועי ועבודה של בעלי מקצוע אמינים, אתם עלולים להסתכן בהקמה של מבנה רעוע ומסוכן.

 

"אין היום מקום לחוק התכנון והבנייה במתכונתו הנוכחית", אמר השר סער באחד הדיונים לקראת אישור הרפורמה. "המתכונת הזאת אשמה לא מעט בסחבת הגורמת למחסור בדיור וליוקר הדירות, ועל כן הגיע הזמן לשינוי יסודי. תכנון וקשיחות לא הולכים ביחד. לכן, הרפורמה מתמקדת במתן גמישות למערכת ובדילול הריכוזית שלה, כדי לשדרג ולהתאים אותה למאה ה-21".

 

הכול על פרגולות

יוסי אלקלעי, מנהל מרכבה עבודות עץ, מסביר על חשיבות ההקמה המקצועית והבטיחותית דווקא לאחר אישור הרפורמה: "חשוב ביותר שהקונסטרוקציה של הפרגולה תהיה איכותית ומחושבת היטב. אם בעל המקצוע עושה עבודת הקמה לא איכותית מספיק, הפרגולה עשויה לקרוס תוך 10 שנים, במקום להחזיק 20 שנה. לפרגולה בסיסית בעלת מבנה נפוץ, אין צורך באישורים, אך לפרגולה יותר מורכבת, אני ממליץ ללקוחות לדרוש מבעל המקצוע אישור מהנדס על התוכניות".

 

דו שכבתי או גושני

סוגי העץ הנפוצים בתחום הפרגולות הם אורן דו שכבתי, הבנוי משכבות מודבקות של עצים, או עץ גושני, כלומר עשוי מאותה יחידה העץ גושני, נותן מראה כפרי וחם יותר, אך הוא פחות מומלץ משום שהעץ דווקא יותר חי ונושם, כך שבמרוצת השנים הוא זז מהמקום במרווחים קטנים אך בולטים לעין.

 

פתוחה או סגורה

שני הסוגים המרכזיים בתחום הפרגולות, מבחינת הגנה מהשמש, הם פרגולה סגורה (מקורה) או פרגולה פתוחה. בהיבט של מבנה, קיימת פרגולת עמודים בנויה לעומת פרגולה תלויה הנסמכת על קיר הבית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"בכל בית וגינה ישנם תנאים שונים שמכתיבים את סוג הפרגולה", מפרט אלקלעי, "לעתים יש בשטח עמודים מבטון, כך שנותר רק להרכיב את הגג. לפעמים נתמכים בבית בצד אחד ומקימים שני עמודים בלבד. הכל מותאם לשטח באופן אינדיבידואלי".

 

גם ללקוחות הבוחרים להתקין פרגולה פתוחה, מומלץ לשים עליה כיסוי ארעי כלשהו, שנותן הגנה מהשמש וניתן להסרה בכל רגע נתון. סוגי הכיסויים הנפוצים הם יריעה פלסטית, כיסוי במבוק או לוחות עץ.

 

איך מתחזקים?

למרות העמידות הרבה של העץ ממנו מיוצרת הפרגולה, יש להקפיד על תחזוקה מסוימת שמשמעה צביעה מחדש של הפרגולה כל 4-5 שנים. תחזוקה שוטפת עשויה להביא את אורך החיים של הפרגולה ל-20 שנה ויותר.

 

סוככים

סוכך הוא אחד הפתרונות היעילים ביותר להצללה והוא כולל מגוון אפשרויות וסוגים, קבועים וניידים. יצחק טובול, מנהל צל לכל, אמר: "הסוככים מתאימים במיוחד למרפסות גדולות, ועל רקע חוק המרפסות, שלא מצריך יותר מידי אישורים לבניית מרפסת, הפוטנציאל אף גדול יותר".

 

קבוע או מתקפל

סוכך קבוע הוא לרוב חזק ועמיד יותר מסוכך מתקפל, משום שהוא לא כולל מנגנונים רגישים המפעילים את הקיפול. "סוכך קבוע מותקן בדרך כלל במקומות שבהם רוצים לסוכך על שטח מסוים כמו פינת ישיבה, שולחן אוכל או כיסא נדנדה. כדאי לזכור שהסוכך הקבוע לא נתמך בעמודים, כך שיש לו מגבלה של גודל", אומר טובול. גם כשאנחנו רוצים פרטיות מהסביבה, כגון גינה בקומת קרקע שמעליה בניין שלם, הסוכך הקבוע הוא אופציה מתאימה.

 

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

הסוככים המתקפלים מתאימים למי שאינו מעוניין בצל קבוע ורוצה לשמור על האופציה לקפל לחלוטין את הסוכך. אחד הסוגים הנפוצים ביותר הוא סוכך זרועות, המורכב מיריעת בד, שתי זרועות (או יותר, בתלות בגודל הסוכך), יריעה נגללת וגליל אליו מתקפלת יריעת הבד. סוכך הזרועות יכול להתאים ליציאה אל הגינה מכיוון הבית, למשל, על מנת

 לעשות צל על החלק הסמוך לפתח. "את סוכך הזרועות ניתן לייצר כמעט בכל גודל, מרוחב של 2.5 מטרים ועד רוחב של 10-11 מטרים. הפתיחה של סוככים אלו מגיעה ל-2 עד 4.5 מטרים", מסביר טובול.

 

סוג נוסף הוא סוכך "מרקיזה", שהוא סוכך בצורת קונכייה, שנסגר ונפתח באופן דומה לאקורדיון. החיסרון המשמעותי של קיפול זה הוא ההצטברות הפוטנציאלית של לכלוך בין השלבים המקופלים של הסוכך. "סוככי המרקיזה מתאימים לרוב לשטחים קטנים ולמרפסות צרות, משום שהם נסגרים הצידה, או לחלונות, אפילו בקומות גבוהות, משום שניתן להתקין אותם מתוך הבית", מפרט טובול. אחד היתרונות המשמעותיים שלו הוא העלות הזולה שלו ביחס לסוכך הזרועות.

 

החידוש האחרון בתחום הוא "סנטק" - מתקן המציע מאפיינים של סוכך ופרגולה גם יחד. לסוכך זה שלדת אלומיניום מצופה בחומרים מונעי לכלוך, עובש ומים, עם אפשרות לתאורה מובנית, עם או בלי צורך בקיר תומך. הוא בעל מנגנון שליטה אלחוטי המופעל על ידי שלט. סוכך הסנטק מתאים לגדלים של 3 מטרים ומעלה.

 

איך מתחזקים?

הגנה על האזור אליו מתקפל הסוכך תשמור על המנגנונים והיריעה שלו ותאפשר לכם ליהנות ממנו לאורך זמן. האפשרות הזולה ביותר היא התקנה של גגון קטן מעל לאזור זה שימנע חדירת גשם ולכלוך. "עוד פתרון נקרא 'קסטה', שהיא תיבה אליה נגללת היריעה של הסוכך", מפרט טובול, "ה'קסטה' שומרת על מראה הסוכך ומפחיתה את הבלאי של הבד".

 

אחד השכלולים הניתנים להתקנה בתחום הוא חיישנים שהופכים את פעולת הסגירה והפתיחה לאוטומטיות. "חיישן המזהה עוצמת רוח יבצע

 קיפול כאשר הרוח מגיעה לסף מסוים, מה שמקטין את הסיכוי לנזקים", מסביר טובול, "חיישנים המזהים גשם יכולים לקפל את הסוכך אוטומטית עם תחילת הגשם, על מנת להגן עליו מרטיבות ובוץ".

 

טובול מדגיש כי חשוב מאוד להתקין את הסוכך באופן תקין, על פי הוראות יצרן מדויקות. "אחרת, בהתקנה לא מקצועית, הסוכך עלול ליפול ומדובר בסכנת נפשות. אי אפשר לשחק עם זה".

 

סוכך או פרגולה?

גם סוכך וגם פרגולה מציעים יתרונות רבים להצללה בגינה, במרפסת ובגג. בבחירה בין האופציות מציעים במוקד השירות של המקצוענים לבחון מספר שיקולים מרכזיים:

 

מחיר - בהיבט זה, התקנה של פרגולה תהיה יקרה יותר כמעט בכל המקרים, כך שאם המחיר הוא מרכיב קריטי, הבחירה צריכה להיות התקנת סוכך.

עמידות - הפרגולות, ובמיוחד האיכותיות שביניהן, מראות עמידות הרבה יותר גבוהה מהסוככים, להם מנגנונים רגישים וחומרי גלם המתבלים יותר בקלות.

תאורה - פרגולה גדולה עם גג, או לחלופין סוכך קבוע, יכולים ליצור אווירה חשוכה בחדרים הצמודים בתוך הבית. לכן, אם חשובה לכם התאורה בחדרים המסוימים האלו, שקלו התקנה של סוכך מתקפל, המאפשר חדירה של אור בכל עת בה לא משתמשים בו.

מיקום על מרפסת או גג - סוגים מסיביים של פרגולות דורשים קיבוע בקרקע ולא ניתן להתקינם על גבי רצפה של מרפסת או גג. במקרים כאלו, סוכך או פרגולה תלויה הן האופציות היחידות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בקרוב לא צריך אישור. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים