צוק איתן: מלחמות הדיווחים בפייסבוק
התארגנויות שונות בפייסבוק מנסות לקבץ דיווחים ופועלות להסרה של עמודים שיוצאים נגד ישראל, כחלק ממאמצי ההסברה. ראיתם דף פוגעני? אתם מוזמנים לפנות אליהם
כמו כל עימות בעשור האחרון, גם בצוק איתן גוברים הקמפיינים והעימותים ברשתות החברתיות. לצד דובר צה"ל שמפעיל שם עמודים ומנסה להסביר את הצד הישראלי מצד אחד, ולהרגיע את הציבור בעורף מצד שני, קמים גם ארגונים פרטים וציבוריים שמתגייסים ללוחמה הפסיכולוגית ברשת.
נושא אחד שמעסיק את הגולשים הוא מלחמת הדיווחים בפייסבוק. קבוצות שונות מנסות להביא להסרתם מהרשת של עמודי פייסבוק נגד ישראל או נגד המדיניות הישראלית, מצד אחד, והסרה של עמודי שנאה וגזענות נגד אוכלוסית עזה ונגד ערבים בכלל.
בין השאר, עלו בימים האחרונים עמודים בשמו של אורון שאול, החייל שנעדר. חלקם זכו לחשיפה נמוכה מאוד, וגורמים ישראלים ביקשו להסירם לגמרי מהרשת על ידי דיווחים. אך הקלות שבה ניתן לפתוח עמוד ולצרף תמונות הובילה למערכה נמשכת של פתיחת עמודים וסגירתם.
פייסבוק לא תמיד מוחקת
פייסבוק מצידה מקבלת את הדיווחים ובודקת אותם, אך לא תמיד מספר הדיווחים והאופי שלהם משפיע לכאן או לכאן, ועל פי הרשת החברתית חלק מהעמודים אמנם מביעים שנאה, אך לא מפרים לטעמה באופן חד משמעי את תנאי השימוש. גולשים מדווחים לעתים כי מקבלים הודעה שלפיה צוות בפייסבוק בחן את העמוד שדווח, ולטעמו אין מדובר בעמוד שצריך להסיר. פייסבוק ניסתה להסביר בעבר כיצד הדיווחים עובדים, אך פירסמה תרשים שמסבך את השאלה.
בפייסבוק נמנעים מלפרט כיצד מחליטים לגבי כל מקרה ולא אומרים אם הנושאים מועברים לצוות ישראלי לבדיקה, אך כן מציינים שצוות המומחים כולל שפות שונות לרבות עברית. לא ברור כיצד פייסבוק עוברת ידנית על כל דיווח ברשת שמכילה יותר ממיליארד גולשים וכיצד היא מחליטה מה עבר את גבול חופש הביטוי לשנאה או הסתה, אך בפייסבוק אומרים כי "צוות מיומן של מומחים בודק כל דיווח ומסיר תוכן שמפר את הכללים".
בפייסבוק אומרים גם בין השאר כי "לעיתים אנו נתקלים בפוסטים מטרידים ופוגעניים. במטרה לאכוף סטנדרטים אובייקטיביים שחשובים לפייסבוק, אנו נסיר תוכן מדווח במידה והוא מפר את כללי השימוש, למשל, כאשר תוכן הופך לאיום ישיר וממשי. יחד עם זאת איננו מסירים תוכן רק משום שהוא פוגעני".
עמוד בשם I Hate Israel שצבר כ-140,000 לייקים לא הוסר במשך כמה ימים, למרות דיווחים עליו מצד גולשים ישראלים, אך הבוקר (ה') נעלם מפייסבוק.
מתארגנים לדווח
אחד הארגונים שלוקח על עצמו לתווך בין פייסבוק לבין הגולשים על מנת לדווח באופן ישיר יותר הוא איגוד האינטרנט הישראלי. באיגוד אומרים למשל כי אתמול פנו באמצעות המרכז לאינטרנט בטוח להנהלת פייסבוק "על מנת להסיר 7 עמודים מפוברקים של החייל החטוף שפתחו ארגונים פרו-פלסטיניים. בפייסבוק נענו מיידית לבקשה והסירו את העמודים המפוברקים". באיגוד פועלים גם להסרת עמודים כמו "ישראל דורשת נקמה"
באיגוד אומרים כי עם היוודע על חטיפת הנערים דווח על עשרות דפים וקבוצות שנאה כנגד ערבים ויהודים ונוצרה פעילות משותפת עם משרד החוץ "על מנת להסיר תכנים פוגעניים ומסיטים כנגד אזרחי ישראל. במהלך התקופה האחרונה הסיר האיגוד למעלה מ-30 דפים שהכילו הסתה ופגיעה בעקבות המבצע", מסרו. באיגוד מבקשים לפנות אליהם במקרים כאלה למייל או לטלפון 03-9700911.
התארגנות פרטית נוספת היא חמ"ל אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה ותוכנית "שגרירים ברשת". סטודנטים אלה אוספים דיווחים מהגולשים ברשת, ופועלים מול הרשת החברתית כדי להסיר עמודים בעייתיים ופוגעניים.
עוד התארגנות שקמה בימים האחרונים מכנה את עצמה "צבא הסייבר של ישראל", שגם מנסה ללקט עמודים בעיתיים וכאלה שמפיצים הסתה ושקרים, על פי מפעילי העמוד, ולדווח עליהם באופן מרוכז לפייסבוק, על מנת להגדיל את מספר הדיווחים. "הקמנו את הדף הזה בעקבות הכניסה הקרקעית של צה"ל לרצועת עזה", מסביר בן כהן, ממקימי העמוד, "גדלנו להיות גוף המורכב מחיילי מילואים, אנשי יחסי ציבור, יוצאי יחידות קרביות ואנשי שירות הביטחון אשר רצה לתרום למאמץ ההסברתי והמלחמתי גם בעורף".