שתף קטע נבחר
 

מדד הפיתוח האנושי של האו"ם: ישראל ירדה למקום ה-19

האו"ם דירג 187 מדינות לפי מדדי בריאות, תוחלת חיים הכנסה וביטחון ומצא פערים גדולים בין אירופה לאפריקה. יותר ממיליארד בני אדם בעולם משתכרים 1.25 דולר ליום, ו-800 מיליון בני אדם שמצבם טוב יותר נמצאים בסכנת הידרדרות לעוני. והיכן הכי טוב לחיות? נורבגיה, אוסטרליה, שווייץ והולנד

איפה כדאי להיוולד: האו"ם פרסם את דירוג הפיתוח האנושי השנתי שלו (HDI), בו הוא מדרג 187 מדינות על פי מדדים שונים כמו בריאות, תוחלת חיים, חינוך, הכנסה וביטחון אישי. ישראל ירדה שלושה מקומות אל המקום ה-19. המדינות האפריקאיות משתרכות מאחור בעוד את המקומות הראשונים מאיישות בעיקר מדינות סקנדינביה, מערב אירופה ונציגות אסיה. 

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה בעולם

 

המדינה המדורגת במקום הראשון בדירוג הכללי היא נורבגיה, ששומרת על המקום הראשון מהשנה שעברה. אחריה מדורגות אוסטרליה, שווייץ, הולנד וארצות הברית. ישראל ממוקמת במקום ה-19, לאחר שדורגה במקום ה-16 במדד של השנה שעברה. המדינות הנמצאות בתחתית הדירוג הן סיירה ליאון, צ'אד, קונגו וניז'ר שנמצאת במקום ה-187 והאחרון.

 

 

במדד השוויון המגדרי, המודד נתונים כמו שיעורי מקרי מוות בלידה והריון של בנות נוער באוכלוסיה, מדורגת סלובניה במקום הראשון. אחריה מדורגות שווייץ, גרמניה ושבדיה.

  

800 מיליון איש בסכנת עוני 

על פי מדדי ההכנסה, 1.2 מיליארד אנשים חיים עם משכורת של פחות מ-1.25 דולר אמריקאי ליום. קרוב ל-1.5 מיליארד איש, ב-91 המדינות המתפתחות, חיים בעוני מחפיר עם רמת בריאות, חינוך ומחייה נמוכים. אף ששיעור העוני נמצא בירידה, כ-800 מיליון איש בעולם נמצאים בסכנה של חזרה לעוני.

 

"הפחתת העוני והסכנה של האנשים לנפילה לעוני צריכה להיות יעד מרכזי של האג'נדה בפעילות שאחרי 2015", נכתב בדו"ח. כותבי הדו"ח קוראים ליישום אוניברסלי של שירותים סוציאליים, ומדיניות חזקה יותר להגנות סוציאליות ותעסוקתיות מלאות כדי לקדם ולהאיץ את תהליכי הפיתוח העולמיים.

 

לדברי מחברי הדו"ח, הפיתוח האנושי עומד תחת איום מתמיד של אי יציבות ופגיעות, כך שללא שינוי מערכתי של הנורמות החברתיות, ההתקדמות של המין האנושי לא תהיה בת קיימא. "הפחתת הפגיעות היא המרכיב המרכזי בכל אג'נדה של שיפור בפיתוח האנושי", אומר ג'וזף שטיגליץ, חתן פרס נובל לכלכלה, "אנחנו צריכים לגשת לבעיה מנקודת מבט מערכתית רחבה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
על-פי מדד הפיתוח האנושי של האו"ם, כדאי להיות נורבגי
צילום: AP
מומלצים