הוא קורא לי נשמה, אני קוראת לו חביבי
"יהודים וערבים מסרבים להיות אויבים" הוא קמפיין הרשת החדש שקורא ליהודים וערבים לצלם את עצמם ולהראות שאפשר גם אחרת. הקמפיין חשף הרבה מאד זוגות מעורבים שחיים יחד בשלום, הרמוניה ואהבה
בימים טרופים אלו, כשהרשת מוצפת בדברי מלחמה, שנאה, כעס ואלימות, ישנם אנשים שדואגים להזכיר לנו שיש גם שלום, אהבה וסובלנות בעולם. זה בדיוק המסר שמעביר הקמפיין הרומנטי "יהודים וערבים מסרבים להיות אויבים" שהפך ויראלי ברשתות החברתיות בימים אלו. הקמפיין מציג בין היתר חברים, זוגות ומשפחות המורכבים מצד מוסלמי וצד יהודי, על מנת להמחיש שאנשים משני העמים הנלחמים יכולים לחיות יחד בשלום ואפילו להתאהב זה בזה.
עוד בנושא:
אני ערבי, היא יהודיה. האם האהבה תנצח?
החשש מנישואים עם ערבי הוא חשש קיומי?
את הקמפיין השיקו אברהם גוטמן התל אביבי לשעבר וידידתו לספסל הלימודים, דניה דרוויש הסורית. שניהם סטודנטים בהאנטר קולג' בניו יורק. הם השיקו את הקמפיין כדי לעודד אנשים משני הצדדים לשתף הודעות ותמונות שקוראות לשלום ומייצגות אותו. בכתבה לערוץ החדשות האמריקאי ABC , גוטמן מספר: "הסיסמה הזאת קיימת בעברית כבר שנים. רצינו להשתמש באותה סיסמה כדי לחזק אותה ולהראות לקהילה הבינלאומית שאנחנו לא חייבים להיות אויבים".
גוטמן, בן ה-23, אומר שהוא לא תמיד מסכים עם דרוויש הסורית לגבי פוליטיקה במזרח התיכון, אך "אנחנו אף פעם לא הרגשנו שהדיון שלנו הפך גס רוח או כלל נימה של שנאה. בעקבות המצב בישראל וברצועת עזה, נראה שהטון באינטרנט וברשתות החברתיות הפך לאלים יותר ורצינו לייצר קול שונה שאומר שאנחנו יכולים לא להסכים, אבל אנחנו חייבים להיות מסוגלים לנטרל את השנאה בינינו".
בינתיים החל הקמפיין לתפוס תאוצה בפייסבוק, טוויטר ואינסגטרם, והתחילו להגיע תמונות נוספות של זוגות ומשפחות מעורבות, כשהמסר הוא אחד: אפשר גם אחרת. אפשר לחיות יחד בשלום ואפילו באהבה.
אהבה לא מדברת את שפת הכיבוש
תמונה שהועלתה לטוויטר על ידי עיתונאית לבנונית בשם סולום אנדרסון, בת 29, מציגה את אנדרסון כשהיא מנשקת את בן זוגה היהודי. את התמונה כמובן תייגה בהאשטאג של הקמפיין וכתבה "הוא קורא לי נשמה, אני קוראת לו חביבי. אהבה לא מדברת את שפת הכיבוש". אנדרסון מספרת: "כשהתחלנו לצאת היינו מתווכחים הרבה על פוליטיקה ולאט ולאט מצאנו את המכנה המשותף. אנחנו עדיין מתווכחים לפעמים, אבל אנחנו יותר מבינים את נקודת המבט זה של זו. בסופו של דבר, אנחנו אנשים ואנחנו אוהבים אחד את השנייה, וזה מה שחשוב".
לכאורה, ניתן היה לחשוב שמדובר בזוג שמנותק מהמציאות המזרח תיכונית והתאהב לו אי שם בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, אך למעשה הסיפור שלהם מורכב בהרבה, ושניהם מגיעים מרקעים לאומיים טעונים: אנדרסון, לדוגמה, היא בתו של טרי אנדרסון, לשעבר ראש לשכת המזרח התיכון של סוכנות הידיעות AP, שהוחזק בשבי על ידי החיזבאללה במשך כמעט שבע שנים. כיום היא כותבת ספר על מה שקרה לאביה ובעבר עבדה בעצמה במחנות פליטים פלסטינאים בלבנון. על כך היא אומרת: "הייתה לי חוויה די אישית עם כמה שנאה יכולה להרוס חיים במזרח התיכון".
לבן הזוג שלה, שבחר להישאר אנונימי לצרכי הכתבה, יש אזרחות כפולה - ישראלית ואמריקאית. בילדותו גדל במשפחה אורתודוכסית שלא קיבלה את מערכת היחסים שלו בצורה טובה, בלשון המעטה. "יותר הפריע להם שאיני יהודייה מאשר שאני ערבייה", מעידה אנדרסון. היא מקווה שבזמנים אלו של הלחימה, הקמפיין יעזור לאנשים להבין מה באמת מונח על כף המאזניים בעת המלחמה: "פחות חשוב לי שאנשים יסכימו איתי, אלא שיעבירו את המסר החשוב הזה", היא מסכמת.
איני בטוחה שמערכת יחסים שכזו תוכל להתקיים בארץ במיוחד בימים אלו, ואם כן היא תלווה בקשיים רבים. אך מה שחשוב שניקח מהזוגות הללו הוא המסר שדווקא עכשיו חשוב לשמור על שיח נעים, מכבד וענייני ולהפחית ככל הניתן את ביטויי הגזענות, השנאה וההסתה לאלימות.
סוף שבוע שקט לכולם.
כל הכתבות שלנו נמצאות גם בפייסבוק. תעשו לייק?