ריבלין הושבע לנשיא ה-10: "המסר לאויבינו - לא תוכלו לנו"
בדמעות ובקול חנוק הושבע ראובן ריבלין לתפקיד והחליף את שמעון פרס שכיהן במשכן מאז 2007. לפרס אמר ריבלין: "היית לנו לרועה של תקווה ולמשורר של חזון". הנשיא היוצא: "מנשיא אוהב העם, כעת אני אזרח מאוהב בעם"
נשיא חדש למשכן: ראובן (רובי) ריבלין הושבע אחר הצהריים (יום ה') לנשיאה ה-10 של מדינת ישראל במקומו של שמעון פרס בן ה-90 שמסיים קדנציה בת שבע שנים. בקול חנוק וכשהוא דומע הצהיר ריבלין אמונים במליאת הכנסת. חברי הכנסת מהמפלגות הערביות לא הגיעו לישיבה המיוחדת במחאה נגד המבצע ונגד הרג האזרחים בעזה. ynet העביר שידור חי מטקס ההשבעה.
"ביראה ובענווה, אני ניגש בשמכם ובמצוותכם, למלא באמונה את תפקידי כנשיאה העשירי של מדינת ישראל", אמר ריבלין בפתח דבריו. מיד הוא הפנה בנאומו את תשומת הלב למבצע "צוק איתן". "אנו מתכנסים כאן היום כשעינינו נשואות בדאגה אל חיילי צה"ל וכוחות הביטחון הניצבים בשעה זו דרוכים ונכונים להגן על אזרחי ישראל. מכאן, מכנסת ישראל, אנו מאחלים החלמה מהירה לפצועים", אמר ריבלין ופנה למשפחות: "אנחנו יחד איתכן באבל הנורא שפקד אתכן. בבניין ישראל ננוחם כולנו".
לאחר מכן שלח ריבלין מסר למי שמעוניין לפגוע בישראל. "אנו מתכנסים כאן היום לא רק על פי חוק אלא במסר ברור לאויבנו: לא יכולתם לנו ולא תוכלו לנו. אנו מצהירים כי אנו נחושים להמשיך ולהגן על סדרי השלטון ועל אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, דמוקרטית ויהודית בדיבור אחד גם בעתות חירום וגם בעת מלחמה בטרור".
ריבלין הוסיף כי "מחבלי החמאס יכולים להתחפר במחילות, לירות מתוך בתי ספר, להשתמש באזרחים כמגן חי, אך הטרור לא יסיג את רגלינו ולא יחליש את רוחנו".
"לידידינו", ביקש ריבלין לומר כי "איננו נלחמים בעם הפלסטיני ואין לנו מלחמה באיסלאם. אנחנו נלחמים בטרור אכזרי ורצחני ששם לו למטרה להשמיד, להרוג ולאבד. רק מיגור הטרור יביא להפסקת ההרג של חפים מפשע בקרב שני הצדדים".
לפרס אמר ריבלין: "לפני שבע שנים עמדת על דוכן זה וסיפרת שלא חלמת להיות נשיא. חלומי כנער, כך אמרת, היה להיות רועה צאן או משורר של כוכבים. חלומך כבוד הנשיא התגשם. אתה היית לנו לרועה של תקווה ולמשורר של חזון. קשרת את גורלך בגורלו של העם הזה ותמיד ביקשת להקדים אותו בצעד. בשמי ובשם העם בישראל אני רוצה להודות לך על חיים שלמים חיי דור ודור שנשאת ועוד תישא בעול העם הזה".
לסיום ביקש הנשיא העשירי של המדינה לפנות לאזרחי ישראל. "בימי בין המיצרים אלה עומד אני בפניכם בענווה ומתפלל שלא אכשל בתפקידי. אפעל להרבות הקשבה בינינו ולקדם שותפות בתוכנו. זוהי תפילתי, משימתי ושליחותי. תחי מדינת ישראל".
פרס: נפרד מתפקידי כנשיא, אך לא מחובתי כאזרח
לפני ריבלין נאם הנשיא היוצא שמעון פרס שפתח את דבריו בתודות. "באתי להודות לכם על הזכות שהענקתם לי לשרת המדינה ואת אזרחיה במשך שבע שנים. אין זכות גדולה מזו. תודה לכם".
בהתייחסו למבצע "צוק איתן" אמר פרס: "לא תיארתי לעצמי שגם הפעם, לאחר שספגנו טילים שנועדו לפגוע בחיי אזרחים ולאחר שחשפנו מנהרות רצח מוסתרות, נצטרך שוב להתריע באוזני העולם על סכנת הטירוף הטרוריסטי. חמאס שוב הכניס את מאות אלפי אזרחי עזה לשדה אש ומוות. לימים פינינו אותה מרצוננו וסייענו לה להשתקם. לרוע המזל, השתלטו עליה קנאים טרוריסטים. אין ישראל אויבת של תושבי עזה. ישראל תנצח בזכות צבא ההגנה לישראל. בזכות מפקדיו המצוינים וחייליו המסורים. אין כצה"ל בצבאות. כוחו רב. כליו משוכללים. ערכיו מפורשים. המדינה גאה בצבא שלה. העם אוהב אותו. והארץ סומכת עליו".
פרס, שתמיד חלם על מזרח תיכון חדש, התייחס בנאומו גם לרצונו לראות שתי מדינות לשני עמים. "בחיפושינו אחרי השלום, אין לזנוח את השיקול הביטחוני. במאמצינו להבטחת ביטחון, אין להחסיר את השיקול המדיני. עָם היודע לנצח במלחמות, יידע גם להביא שלום לבניו. עתיד יוצרים. לא יורשים ולא מנבאים. על מנת להבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, ישראל אימצה את הפתרון המושתת על שתי מדינות לשני עמים. מדינה יהודית לישראל. ומדינה ערבית לפלסטינים. פתרון זה מקובל גם על רוב עמי העולם, ועל רוב בעולם הערבי".
לסיום סיכם פרס וביקש להיפרד. "באתי לומר לכם שלום כאזרח, כאדם שחלומו לא פג. אני נפרד מתפקידי כנשיא, אבל לא מחובתי כאזרח. הייתי נשיא שאוהב את עמו ומעתה אני אזרח מאוהב בעמו. לא אוותר על זכותי לשרת את העם ואת המדינה". הנשיא היוצא פנה למחליפו ואמר: "ידידי ראובן, הנשיא הנבחר של מדינת ישראל, הידד לך. לפי המסורת ראובן ושמעון אחים הם, הפעם הסדר הוא הפוך ונישאר אחים. אני מאחל לך שתשרת את העם כדרכך הטובה. כליבך הטוב, כפניך המאירות. יש בך מן המצופה מנשיא. אני בטוח שתצליח בדרכך ותחזק את עתידה של מדינת ישראל".
בעקבות מבצע "צוק איתן" שנמצא ביומו ה-17, החליטו יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והנשיא הנבחר ריבלין לצמצם באופן משמעותי את אירוע הצהרת האמונים. בעקבות ההחלטה, טקס משמר הכבוד לנשיא הנבחר ברחבת הכנסת במתכונת מצומצמת. לאחריו, כאמור, תתקיים הצהרת האמונים במליאת הכנסת – במלואה וכמתוכנן. החלק השלישי של הטקס בטרקלין שאגאל – שבמסגרתו היה אמור להתקיים גם קוקטייל חגיגי – בוטל.
"ריבלין יהיה נשיא לעילא ועילא"
בפתיחת טקס ההשבעה נאם יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין שהתייחס למבצע הצבאי ואמר כי הוא מוצדק מאין כמותו. "זו מערכה שמטרתה להביא לקצה את הפגיעה המתמשכת בחיי אזרחים ישראלים בשלומם ובביטחונם".
אדלשטיין פנה לנשיא ריבלין ואמר לו: "על כתפייך תוטל המשימה הקשה מכל: לעסוק באיחוי הקרעים והשברים של החברה הישראלית כולה, לשקם את הרקמות שנפצעו, לרכך את הכאב ולהרגיע את הזעם".
אדלשטיין המשיך ואמר כי "אם הכנסת היא בית הוויכוח והדיון, בית הנשיא הוא מקום הפשרה והשלום. אין בלבי ספק שתמצא מסילות לליבם של אנשים רבים ומגוונים בציבור הכמהים לגורם מאחד".
שר הפנים גדעון סער, שהוביל את הקמפיין לבחירתו של ריבלין לנשיאות, התארח במשדר מיוחד של ynet מהכנסת ואיחל הצלחה לנשיא החדש. "אני נמצא פה בבניין הזה יותר מ-11 שנה ואני חייב להגיד שהשמחה על הבחירה של רובי היום מתערבבת בכאב שכולנו מרגישים בימים הקשה האלה. הקרב על הנשיאות היה אחד מהקרבות הכי מעניינים בארבע הקדנציות שחוויתי בכנסת".
סער הוסיף כי ריבלין היה המועמד המועדף על הציבור לעומת הקולות שיצאו נגד בחירתו. "רובם התאחדו נגד, גם אם לא בגלוי ומתחת לפני השטח, אבל בסופו של דבר נבחר מי שהציבור הרחב רצה שייבחר ותמך בו. אני מאמין ש-99 אחוזים מחברי הליכוד רצו בבחירתו של ריבלין. אני תמכתי בו גם לפני שבע שנים ומבחינתי זו הייתה מחויבות אישית, חברית וערכית שיש לי מישהו שהוא חבר טוב וחבר לדרך. אני בטוח שהוא יהיה נשיא מצוין בשבע השנים הקרובות".
יו"ר ועדת העבודה והרווחה בכנסת, ח"כ חיים כץ, היה גם ממובילי הקמפיין של ריבלין לנשיאות. "אני בטוח שמדינת ישראל הולכת לקבל נשיא לעילא ולעילא. הבאנו לעם ישראל את הנשיא שכולם רצו ובזה זכינו. אשרינו", אמר כץ במשדר.
סגן השר אופיר אקוניס (הליכוד) סיכם את כהונתו של פרס במשדר ynet: "אלה היו שבע שנים של נשיאות טובה. לפעמים הוא לא הצליח להתאפק ולבטא את מדיניותו שלא היתה מקובלת עליי, אבל גם הוא בן אדם. זו הייתה כהונה מוצלחת". על כניסתו של ריבלין לתפקיד אמר אקוניס כי "אני שמח שנכנס היום לבית הנשיא איש שאני תמכתי בו מלכתחילה למרות שהופעלו עליי לחצים כבדים. אני מכיר אותו מצוין, אפילו עבדתי לצדו כשהייתי דובר הליכוד. אני בטוח שהוא גם ימשיך להיות גאה בעמדותיו התומכות בשלמוּת הארץ ובזכותנו על הארץ. אני חושב שטוב שיהיה נשיא כזה".
סגן השר הוסיף כי "לדאבוננו הוא נכנס לתפקידו ביום שבו הציבור הישראלי ביגון גדול על נפילת מיטב הבנים. אני מניח שבכך תחל כהונתו, בביקור המשפחות וביקור הפצועים".
ח"כ גילה גמליאל (הליכוד) ציינה במשדר כי מצד אחד מדובר ביום משמח, אך מצד שני זוכרים שישראל נמצאת בזמן מלחמה. "ליוויתי עכשיו את הנשיא העכשווי, עוד מעט לשעבר, שמעון פרס. זה בהחלט מרגש. מבחינתו זה סיכום תקופה פוליטית. מצד שני עם כל הצער והכאב של המצב שאנחנו נמצאים בו אז זה לא שמח עד הסוף. זה יום עם הרבה משמעות ועומק. אני מאחלת לנשיא הנבחר ראובן ריבלין הרבה הצלחה. צריך להתרגל לקרוא לו ראובן". גם סגן שר החוץ, ח"כ צחי הנגבי (הליכוד), איחל הצלחה לחברו. "יש בו משהו אותנטי, אמיתי, מלא באהבה לעם ישראל".
מי אתה רובי ריבלין?
לפני כחודש וחצי גבר ריבלין בסיבוב השני על ח"כ מאיר שטרית (התנועה) ברוב של 63 קולות מול 53 שתמכו בשטרית. ריבלין בן ה-74, דור שמיני בארץ, נולד בירושלים. אביו היה פרופסור יוסף יואל ריבלין, שגם שמו הוזכר כמועמד לנשיאות המדינה לפני כ-50 שנה. הוא גדל בשכונת רחביה ולמד בגימנסיה העברית בשכונה. בשירותו הצבאי היה קצין מודיעין, ובמלחמת ששת הימים, בין היתר, היה בחפ"ק של מרדכי (מוטה) גור בבית ספר לשוטרים בירושלים. אותה חטיבה שיחררה את הכותל המערבי. את שירות המילואים סיים בדרגת רב-סרן. לאחר שהשתחרר מצה"ל הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.
בנובמבר 1988 נבחר ריבלין לראשונה לכנסת מטעם הליכוד. הוא כיהן כיו"ר הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול והיה חבר בוועדת החוץ והביטחון. לקראת הבחירות לרשויות המקומיות ב-1989 התמודד ריבלין מול המועמד האלמוני יחסית, אל"מ במיל' שמואל פרסבורגר, לראשות רשימת הליכוד. כיוון שהסניף היה מפוצל וריבלין זוהה אז כאיש מחנהו של דוד לוי, נבחר פרסבורגר להיות מועמד הליכוד לראשות העיר ירושלים, והפסיד בבחירות לטדי קולק.
בפברואר 2003, לאחר ששרון שוב נבחר לראשות הממשלה, מונה ריבלין ליו"ר הכנסת ה-16. הוא הבטיח זמן קצר לפני כניסתו לתפקיד "אהיה יו"ר הכנסת של כ-ו-ל-ם". 104 חברי כנסת תמכו אז בריבלין לתפקיד. הוא עלה לדוכן הנואמים כדי להודות לבוחריו והתקשה להסתיר את הדמעות. דני נוימן, כוכב העבר של בית"ר ירושלים ומי שהיה קפטן הקבוצה, סיכם: "ריבלין יבעט עכשיו את כל הכדורים לשער הנכון. האיש הזה גידל אותי ואת הקבוצה. הוא משלנו". ריבלין אמר בנאומו הראשון כיו"ר: "נבחרנו לשרת. לא נבחרנו לנצח. הבית הזה הוא בית זכוכית. אנו עומדים מדי יום למשפט הציבור".
ב-2007 התמודד ריבלין בפעם הראשונה לתפקיד נשיא המדינה. הוא זכה לתמיכתם של 37 חברי כנסת ופרש לקראת ההצבעה בסיבוב השני, שבה בחרו חברי הכנסת את שמעון פרס לנשיא התשיעי. ב-2009 חזר נתניהו לכיסא ראש הממשלה ואילו ריבלין חזר לכיסא יו"ר הכנסת ה-18, לאחר שזכה בתמיכת 90 חברי כנסת.
בתקופת כהונתו השנייה הוא קיבל החלטות שפגעו בקואליציה, בין היתר שלא לאפשר לסגני שרים להצביע בוועדות הכנסת, או להתנגד ל"חוק מופז". בתחילת כהונתו השנייה נוצר קרע בינו לבין ראש הממשלה נתניהו, אך השניים הגיעו להבנות כמה שבועות לאחר מכן. שנה לאחר מכן שוב היחסים בין ריבלין לנתניהו, שידעו עליות ומורדות, התקררו. ריבלין תקף את ראש הממשלה ואמר: "אצלי, אשתי לא ממנה אנשים".
הסכסוך עלה לריבלין בתפקידו. נתניהו החליט למנות את ח"כ יולי אדלשטיין ליו"ר הכנסת ה-19. ריבלין אמר אז כשנתניהו ביקש לפגוש אותו: "אני טמבל אבל לא חמור". הוא אמר כמה ימים לאחר מכן כי שלושה אנשים לא רצו אותו בתפקיד - נתניהו, ליברמן ו"אדם שלישי שנמצא תמיד במרכז העניינים, אבל נשאר מאחורי הקלעים", במה שנתפס כרמז לשרה נתניהו.