ישראל הפסיקה אש - הירי מעזה חודש
דקות ספורות לאחר השעה 20:00 ירו מחבלים אל אזור אשכול. ארבע פצצות מרגמה התפוצצו ליד יישוב. הצבא מבקש ימי לחימה נוספים, אך ראש הממשלה, באישור שרי הקבינט, האריך את הפסקת האש ב-4 שעות נוספות לפחות. ב-21:30 יתכנסו שוב השרים כדי לדון במתווה קרי
זמן קצר לאחר שישראל האריכה את הפסקת האש ירו הערב (שבת) מחבלים ארבע פצצות מרגמה לעבר המועצה האזורית אשכול. איש לא נפגע. ארבע נפילות נרשמו לאחר השעה 20:00 סמוך ליישוב. כל זה קרה כאמור לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו החליט להאריך את הפסקת האש עד חצות לפחות. הפלגים הפלסטינים הודיעו כי ההחלטה על המשך ההפוגה היא חד-צדדית. לעת עתה, אף ארגון לא נטל אחריות על הירי האחרון. צפו במשדר המיוחד מאולפן ynet:
אתם בעד או נגד הפסקת האש? ספרו לנו בפייסבוק
הקבינט המדיני-ביטחוני אמור להתכנס ב-21:30 פעם נוספת בקריה בתל אביב, אחרי 12 שעות הפוגה הפסקת אש הומניטרית. עוד קודם לכן אישרו שרי הקבינט, בסבב טלפוני את הארכת הפסקת האש שהייתה אמורה להסתיים ב-20:00, עד 00:00 לפחות. בתוך כך, הותרו לפרסום שמות ארבעה חיילי צה"ל שנהרגו בלחימה בעזה.
יש לציין שאתמול נודע לציבור הישראלי על הפסקת האש באמצעות דבריו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי במסיבת עיתונאים בקהיר. מאוחר יותר אושר המידע על ידי חמאס. במשך שעות ארוכות לא טרח איש בלשכת ראש הממשלה למסור הצהרה לציבור, לאשר או להכחיש את המידע. רק בשעה 2:21 בלילה יצאה הודעה של דובר צה"ל למערכות התקשורת, בה נמסר רשמית על הפסקת האש. גם עכשיו, כאשר מבקש ראש הממשלה להאריך את הפסקת האש, לא זוכה הציבור הישראלי לקבל הודעה מסודרת מלשכתו.
בינתיים מתעדכן הציבור הישראלי דרך סוכנויות הידיעות הזרות. "ככל שזה נוגע לישראל, אין סיבה למנוע מאזרחי עזה לאגור מצרכים, כל עוד נמשכת הפעילות הצבאית נגד המנהרות", אמר גורם ישראלי לרויטרס, "המלחמה שלנו אינה באזרחים".
עם זאת, לא ברור אם במהלך שעות הפסקת האש היום המשיכה ישראל לפוצץ את מנהרות התקיפה שאיתרה. אתמול התייחס אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן לאיום המנהרות ואמר: "עד היום הצלחנו לאתר ולהשמיד לפחות כמחצית מהמנהרות ההתקפיות של האויב. אני מאמין שכל יום לחימה יאפשר לנו לתת מכה אנושה לתשתית החשובה הזו בעיני חמאס".
הבוקר דיווח גם העיתון "א-שרק אל-אווסט" כי חמאס נוטה להסכים להצעתו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי להפסקת אש בת שבוע, מכיוון שהארגון רוצה להעניק לתושבי עזה אפשרות "לנשום אוויר" במהלך תקופת עיד אל-פיטר, החג שמסיים את חודש הרמדאן. עם זאת, גורמים בכירים אמרו לעיתון כי חמאס מעוניין להבין את טיבן של הערובות להסרת המצור מהרצועה ואת פרק הזמן שדרוש כדי ליישם זאת.
השרים צפויים להמשיך את הדיון מאתמול, אז החליטו בתום ישיבה של כארבע שעות, לדחות את מתווה קרי להפסקת אש - אולם זמן קצר לאחר מכן הם תמכו בהסכמת ראש הממשלה נתניהו להפסקת אש הומניטרית בת 12 שעות.
בצהריים קראו שרי החוץ משבע מדינות, שהתכנסו היום בפריז, להאריך את הרגיעה. הדיפלומטים הבכירים מצרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה, קטאר, טורקיה וארצות הברית התאספו כדי לדון במאמצים להשגת הסכם הפסקת אש ארוך טווח בין ישראל לחמאס, ושר החוץ הצרפתי לורן פביוס הצהיר בשמם: "כולנו קוראים לכל הצדדים להאריך את הפסקת האש ההומניטרית. החלטנו בשבועות הקרובים להגביר את המאמצים שלנו ביחד ובנפרד".
על הפסקת אש ההומניטרית הוחלט אתמול, והכריז עליה מזכיר המדינה קרי במסיבת עיתונאים משותפת בקהיר עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ושר החוץ המצרי סאמח שוכרי. אחרי שהקבינט דחה יוזמת קרי להפסקת אש ממושכת יותר, שוחח קרי עם נתניהו והעלה בפניו את האפשרות לנצירת אש מסיבות הומניטריות. לדבריו, נתניהו הביע נכונות לקבל את היוזמה ובהמשך נמסר ראש הממשלה בוחן אותה יחד עם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. נתניהו גם עדכן בכך את שרי הקבינט, שלא הביעו התנגדות.
לקראת חצות מסר גורם אמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס כי נתניהו שוחח עם קרי וקיבל רשמית את ההצעה להפסקת אש של 12 שעות, אולם איש בלשכת ראש הממשלה לא מצא לנכון למסור לציבור הישראלי הודעה מסודרת על ההחלטה. רק במהלך הלילה הודיע מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, הודיע כי בשעה 8:00 תיכנס לתוקפה הפסקת האש, והדגיש: "הפלסטינים שפונו
מבתיהם לא יוכלו לחזור אליהם במהלך הפסקת האש. צה"ל ימשיך לפעול לאיתור המנהרות וחיסולן".
עוד לפני התכנסות הקבינט אתמול היה ברור כי חבריו חלוקים בדעתם בנוגע ליוזמת קרי. השר גלעד ארדן הביע גם הוא התנגדות בימים האחרונים להפסקת האש ואמר כי יש לאפשר לצה״ל לסיים את המבצע ובראש ובראשונה את השמדת המנהרות המשמשות לטרור. הוא הבהיר בימים האחרונים כי חמאס נחלש באופן משמעותי ויש להשלים את היעדים כדי להחזיר את השקט לדרום לטווח ארוך. אמש הצביע ארדן נגד ההצעה להפסיק את האש.
מקורבי יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, אמרו כי הוא מתנגד נחרצות להפסקת האש. "אסור להוריד את הרגל מהגז", ציינו, "הוא מתנגד להפסקת אש ללא פירוז חמאס מטילים ופירוק של כל המנהרות בעזה". מנגד, שרים אחרים בממשלה תומכים במתווה. בין היתר מעריכים כי השרה ציפי לבני תומכת וכך גם השר יעקב פרי, שהוזמן כמשקיף בקבינט.
מתנגד נוסף לעצירת המבצע היה שר הפנים גדעון סער. "יש לדחות את ההצעה להפסקת אש", אמר אתמול סער. "יש להמשיך ואף להרחיב את מבצע 'צוק איתן'". במקביל, הועברו הודעות טקסט ובהן מספרי הטלפון האישיים של כמה מהשרים, במטרה לשכנע אותם להתנגד בהצבעה להפסקת אש.