שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

בזמן הפסקת אש חד-צדדית מצד ישראל: חייל נהרג מאש חמאס. ירי גם הבוקר

דקות אחדות לאחר שישראלי נפצע בעוטף עזה באורח קשה מפצצות מרגמה אישר נתניהו להאריך עוד ביממה את הפסקת האש ההומניטרית - עד יום ראשון בחצות. בהמשך נקבע מותו. בהחלטה תמכו נתניהו, יעלון, ארדן, לפיד ולבני. התנגדו: ליברמן, בנט ואהרונוביץ'. חמאס בתגובה: תוציאו את צה"ל מהרצועה. הבוקר: עוד רקטות

דקות אחדות לאחר שישראלי נפצע בעוטף עזה באורח קשה מפצצות מרגמה, אישר ראש הממשלה בנימין נתניהו הלילה (יום א') להאריך עוד ביממה את הפסקת האש ההומניטרית - עד יום ראשון בחצות. הבוקר הודיע דובר צה"ל כי נקבע מותו של הפצוע, רב-סמל (מיל') ברק רפאל דגורקר, בן 27 מגן יבנה. ויומו ה-20 של מבצע "צוק איתן" נפתח עם עוד אזעקות ורקטות לדרום.

 

גורמים מדיניים מסרו כי ההחלטה התקבלה לבקשת האו"ם וכי צה"ל יפעל מול הפרות של ההפוגה. מנגד, בחמאס דורשים מצה"ל לסגת כעת מרצועת עזה. דובר חמאס, סאמי אבו זוהרי, כתב בפייסבוק כי "כל רגיעה הומניטרית שלא כוללת את נסיגת חיילי צה"ל מתוך גבול הרצועה ושאינה מאפשרת לאזרחים לחזור לבתיהם ולפנות את הפצועים אינה מתקבלת על הדעת". ואמנם, הבוקר חודש הירי מרצועת עזה אחרי לילה שקט. אזעקות נשמעו במועצות האזוריות שער הנגב וחוף אשקלון, ואחר כך באשכול. שתי רקטות נפלו בתחומי אחד היישובים. נזק נגרם לכלי רכב, לא היו נפגעים.

הכריע בעד הארכת הפסקת האש. נתניהו  (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
הכריע בעד הארכת הפסקת האש. נתניהו (צילום: חיים צח, לע"מ)

ההרוג, המילואימניק ברק רפאל דגורקר (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ההרוג, המילואימניק ברק רפאל דגורקר(צילום: דובר צה"ל)

 

ליד מקום הפגיעה, אמש (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ליד מקום הפגיעה, אמש(צילום: עידו ארז)
 

בדיון הקבינט התגלעו חילוקי דעות בין השרים. נתניהו והשרים משה (בוגי) יעלון, גלעד ארדן, ציפי לבני ויאיר לפיד תמכו בהארכת הפסקת האש. השרים אביגדור ליברמן, נפתלי בנט ויצחק אהרונוביץ' הצביעו נגד. "לאורך ההפוגה ההומניטרית תימשך פעולת צה"ל לנטרול המנהרות הטרור", מסרו גורמים מדיניים. הקבינט יתכנס היום לדון בהמשך המבצע "עד שיושב השקט לתקופה ממושכת לתושבי ישראל". גורם הבקיא בפרטי ההחלטה על הפסקת האש ציין כי "הפסקת אש זה דבר מצוין, מטפלים במנהרות בשקט". 

 

בסביבתו של השר גלעד ארדן אמרו כי במהלך היום פעל צה"ל ללא סיכון לחיילינו והשמיד מנהרות בקצב מהיר יותר וכך יקרה גם היום. "ההפוגה מאפשרת להשמיד את המנהרות בלא סיכון לחיילים ומ-24 שעות הפוגה יש רק מה להרוויח, כולל המשך לגיטימציה בינלאומית להמשך המבצע", אמרו בסביבת ארדן. גורם מדיני אמר ש"כשהכוחות עסוקים בלחימה, הטיפול במנהרות איטי יותר. המטרה היא לאפשר את הגברת קצב השמדת המנהרות ולהשיג לגיטימציה בינלאומית כפי שהיה עד כה".

 

בישראל עקבו מקרוב אחר הנעשה בזירה המדינית הבינלאומית. גורם מדיני ישראלי אמר הלילה בשיחה עם ynet כי אחד השיקולים שמנחים את ישראל בקבלת ההצעות של האו"ם להפסקת אש הוא גם הניסיון למנוע את כינוס מועצת הביטחון של האו"ם בניו יורק. "יש ניסיון לקדם נגדנו החלטות במועצת הביטחון ביום שני", אמר הגורם המדיני, "זה גם שיקול בקבלת ההחלטות שלנו".

 

בנט: מחמיצים הזדמנות היסטורית

בסביבתו של השר בנט אומרים כי הוא חש שישראל מחמיצה הזדמנות היסטורית. לראייתו, חמאס מוכה וחבול ולחץ נוסף עליו יביא אותנו מרחק קצר ממיגור איום הטרור בעזה ופירוז הרצועה. מקורבי בנט הוסיפו כי הפסקת אש הומניטרית בשיטת הסלאמי רק מסייעת לחמאס להיערך לסיבוב הבא. 

 

ליברמן אמש ל-ynet: נגמרו הפסקות האש    (צילום: עפר מאיר)

ליברמן אמש ל-ynet: נגמרו הפסקות האש    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השר ליברמן אמר אמש לפני כינוס הקבינט במשדר המיוחד של ynet כי נגמרו הפסקות האש: "אין לי ספק שצה"ל יחדש את פעילותו במלוא עוזה ובמלוא הכוח, ואז נראה את התוצאות. אני לא חושב שמישהו שמח להפסקת האש הזאת, אבל מצד שני אנחנו כן מכבדים את הבקשות ההומניטריות ולכן הסכמנו ל-12 שעות הפסקת אש ולהארכה של ארבע שעות. להערכתי ברור שבזה כל הפסקות האש יסתיימו". בהצבעה בקבינט התברר שליברמן במיעוט.

 

בצה"ל דרשו לאורך הימים האחרונים עוד זמן לטפל באיום המנהרות שנחשף במלוא עוצמתו וחומרתו. דובר צה"ל תת-אלוף מוטי אלמוז הצהיר אמש במשדר ynet: "אני מציע להסיר את עניין לוחות הזמנים מסדר היום ולהתרכז בפעילות. הטיפול דורש זמן, ואנחנו לא רוצים להלחיץ את החיילים שפועלים שם במרץ. ברגע שהדרג המדיני ינחה אותנו במושגי זמן, נפעל אחרת. הימים האחרונים מעידים על חומרת האיום. ראינו עיר תחתית, שחמאס ניסה להכין לימים אחרים ואנחנו תפסנו אותה בזמן".  

 

דובר צה"ל: להסיר עניין הלו"ז מסדר היום    (צילום: ג'ורג' גינסברג)

דובר צה"ל: להסיר עניין הלו"ז מסדר היום    (צילום: ג'ורג' גינסברג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ערב של רקטות ופצמ"רים בדרום

החלטת הקבינט התקבלה אף על פי שהפלסטינים דחו מוקדם יותר את החלטת ישראל להאריך בארבע שעות את הפסקת האש המקורית - וירו אחרי השעה 20:00 רקטות לעוטף עזה, לבאר שבע ולשפלה. צה"ל הגיב בירי ארטילרי אל אזור רפיח. חמאס קיבל אחריות לירי כמה מהרקטות, וסגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, הבהיר מוקדם יותר כי "ההתנגדות עומדת איתן, אין שום כוח על פני האדמה שיכול לסחוט את עמנו".

 

בעזה עצמה מתחילים לעכל את מראות ההרס. מניין ההרוגים הפלסטינים מאז פתיחת המבצע עומד לעת עתה, על פי גורמי רפואה מקומיים, על יותר מ-1,000, רובם אזרחים. הנתונים מצביעים על מחיקת משפחות שלמות ועל פציעת כ-6,000 בני אדם ב-19 ימי הלחימה. מאות בתים נהרסו כליל (לפחות 500 סומנו כיעדים והושמדו במכוון) וכ-160 אלף אזרחים הפכו פליטים בכרך שידוע גם כך כאחד הצפופים בעולם. "זה כמו אחרי רעידת אדמה", סיפרו אתמול אזרחים עזתים.

 

תיעוד מיוחד: כתב ynet עם הלוחמים בעזה    (צילום: יואב זיתון, עריכה: חמי גרא ובן שפייר)

תיעוד מיוחד: כתב ynet עם הלוחמים בעזה    (צילום: יואב זיתון, עריכה: חמי גרא ובן שפייר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
כוח גולני סגר מעגל ואיתר את מנהרת המוות    (צילום: דובר צה"ל )

כוח גולני סגר מעגל ואיתר את מנהרת המוות    (צילום: דובר צה"ל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
לוחמי גבעתי חושפים בית ממולכד    (צילום: דובר צה"ל )

לוחמי גבעתי חושפים בית ממולכד    (צילום: דובר צה"ל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נתניהו, יעלון וגנץ  (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)
נתניהו, יעלון וגנץ (צילום: אריאל חרמוני/משרד הביטחון)

גנץ בביקור בעוצבת הפלדה  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
גנץ בביקור בעוצבת הפלדה (צילום: דובר צה"ל)

שיחה עם לוחמי שריון בעוצבת הפלדה  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
שיחה עם לוחמי שריון בעוצבת הפלדה (צילום: דובר צה"ל)
 

אחרי ההכרזה הלילה על הארכת הפסקת האש ביממה, ציטטה רשת "אל-ג'זירה" מקורות שהסבירו כי פלגי ההתנגדות ירו לעבר ישראל בגלל הניסיונות של ישראל להכריז חד-צדדית על הפסקת אש של ארבע שעות במקום לקבל את ההצעה המקורית של האו"ם להפסקת אש של 24 שעות. "פלגי ההתנגדות ירו במתכוון את הרקטות לעבר ישראל בתגובה לניסיון של ישראל לקבוע את העיתוי ואת משך הזמן של הרגיעה", הצהירו.

 

לצד זאת, גורם אמריקני הבקיא במתרחש באזור התייחס לשלב הבא שאחרי הפסקת האש והבהיר כי בעיני וושינגטון, לישראל יש חופש פעולה מלא - לפחות בכל הנוגע להרס המנהרות. אף שהחלטת ישראל לנצור את האש למשך 16 שעות לא נענתה בשקט מהצד הפלסטיני, הדגיש הגורם האמריקני כי "אני לא רואה שום חיסרון לישראל במה שקרה עד כה. הפסקת האש נעשתה בדרך שמאפשרת לישראל להרוס מנהרות".

 

הוא אמר כי ארצות הברית תמשיך לגבות את פעילות ישראל בתחום הזה - אולם לא הזכיר את ההיבטים האחרים של מבצע "צוק איתן", וייתכן שרמז בכך כי בוושינגטון עדיין מצפים מישראל לדבוק במטרות המצומצמות של פגיעה בתשתית המנהרות של חמאס ולא מעבר לכך. ציפייה דומה עלתה מהאמירה הצינית של מזכיר המדינה ג'ון קרי, שצולם אומר לעוזרו :"זה חתיכת 'מבצע נקודתי', זה מטורף".

צה"ל ממשיך בטיפול במנהרות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צה"ל ממשיך בטיפול במנהרות(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הגורם האמריקני דחה גם את הטענות כי הצעת קרי להפסקת אש, שלכאורה נדחתה פה אחד על ידי הקבינט ביום שישי בערב, הפתיעה את השרים ועוררה מחלוקת. "כל צעד ביוזמה תואם מקרוב עם ישראל", הוא הדגיש, "לא הייתה יוזמה שלא דאגה לצרכים של ישראל. המזכיר קרי וראש הממשלה נתניהו מדברים ללא הפסקה בימים האחרונים, וישראל יכולה לאשר שאכן מתקיים תיאום כזה. אני כלל לא בטוח שבכלל הציגו משהו בפני הקבינט, היו רק רעיונות שעלו בקהיר. אני חושב שהרבה מהדיווחים על חוסר ההסכמות בינינו לבין ישראל היו מוגזמים, מנופחים ולא מדויקים".


פורסם לראשונה 27/07/2014 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
נתניהו וגנץ
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים