שתף קטע נבחר

 

ראשי מועצות אזוריות לשר סער: בטל את הפקת הנפט בשפלת יהודה

רגע לפני שהוועדה המחוזית ירושלים תדון בתכנית להפקת נפט מפצלי שמן באזור עמק האלה, פנו ראשי האזור לשר הפנים בדרישה שיתערב וימנע אותה. "תעשיית נפט כבדה, מפעלים פטרוכימיים, תחנות כוח, שינוע נפט ואלפי קידוחים ימוטטו את התשתית הכפרית והתיירותית של המרחב", כתבו

ישורת אחרונה במאבק על האזור המכונה "טוסקנה הישראלית" : שלושה ראשי מועצות אזוריות - יואב, מטה יהודה ולכיש - פנו לשר הפנים גדעון סער בדרישה שיפעל לביטול התכנית להפקת נפט בשפלת יהודה.

 

 

ביום שני הבא (4.8) צפויה לקיים הוועדה המחוזית ירושלים במשרד הפנים דיון בתכנית להפקת נפט מפצלי שמן באזור עדולם ועמק האלה, דרומית לבית שמש - והיכן שלפי המסורת נערך קרב דוד וגולית.

 

רגע לפני שהיא מתכנסת לדון לראשונה בהחלטה האם לקדם את המיזם או לא, כתבו השלושה במכתב שיועד לשר סער כי "במהלך השנה האחרונה הצטברו חוות דעות ועדויות אשר הביאו אותנו להכרה כי מיזם זה יביא להרס מוחלט של הצביון הכפרי של המועצות מטה יהודה, לכיש ויואב. תעשיית נפט כבדה, מפעלים פטרוכימיים, תחנות כוח, שינוע נפט ואלפי קידוחים ימוטטו את התשתית הכפרית והתיירותית עליה נשענים תושבי המרחב".

    

מחאה כנגד פרויקט פצלי השמן (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה) (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)
מחאה כנגד פרויקט פצלי השמן(צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)

   

להתנגדות למיזם, נכתב בפנייה, שותפים גופים רבים בהם משרד החקלאות והכפר, המשרד להגנת הסביבה, קרן קיימת לישראל, רשות הטבע והגנים, ארגוני סביבה וכן מטות פעולה מקצועיים אשר הוקמו על ידי תושבי האזור, רובו ככולו מאוכלס במושבים, קיבוצים ויישובים קהילתיים. בזמן התכנסות הוועדה מתכוננת מחוץ למקום מושבה הפגנה של תושבים ושל פעילי סביבה, זאת לאחר שבשנים האחרונות נערכו כבר כמה וכמה אירועי מחאה המוניים כנגדו.

 

במסגרת הפקת הנפט במיזם, שלפי שעה הינו פיילוט בלבד, יש צורך לחמם את הקרקע לטמפרטורות גבוהות (בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס) בעומק של מאות מטרים לתוך האדמה, על מנת להפיק את החומר משכבות הסלע. מעל הקרקע תידרש הקמתם של מתקני תשתיות על מנת לעבד את פצלי הנפט המחוממים. משרד התשתיות כבר העניק זיכיון לחברת IEI לביצוע הפרויקט. אחת הבעיות שמציינים המתנגדים לו היא שנכון להיום, אין בעולם אף דוגמה לפרויקט מסוג זה שהושלם בהצלחה. כלומר אם מדינת ישראל תקדם את הפרויקט - היא צפויה להיות הראשונה שעושה זאת.

 

מהחברה להגנת הטבע, אחד מארגוני הטבע המתנגדים בתוקף למהלך, נמסר כי "אנו מתנגדים בתוקף להפיכתו של אחד מחבלי ארץ ישראל הרגישים והמיוחדים ביותר מבחינה סביבתית, לאתר ניסויים ולמרכז תעשיית נפט מזהמת, בטכנולוגיה שהשפעותיה הסביבתיות אינן ידועות דיין ובהליך שאינו מבטיח לציבור שקיפות, יידוע והבטחת מעורבותו ויכולתו להשפיע על המתרחש באזור מגוריו באופן משמעותי". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
תצפית לעבר עמק האלה מתל עזקה
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים