הרצליה: בעלי קרקע יפוצו ב-15 מיליון דולר
בית המשפט המחוזי בת"א חייב את עיריית הרצליה להכפיל את סכום פיצויי ההפקעה שישולמו לבעלי קרקע פרטיים בפארק הרצליה. 100 בעלי הקרקעות שמחזיקים ב-200 דונם משטח מהפארק כבר קיבלו 5 מיליון דולר לפני 3 שנים
עיריית הרצליה תפצה: לאחר שנים של דיונים משפטיים, חייב בית המשפט המחוזי בתל-אביב את העירייה להכפיל את סכום פיצויי ההפקעה שישולמו לבעלי הקרקע בפארק הרצליה, המכונה "פארק הבאסה", כך שהסכום הכולל יעמוד על כ-15 מיליון דולר. מדובר על 101 בעלי קרקעות של 200 הדונם הראשונים הנכללים בשלב א' של הפארק העירוני.
סוגיית הקרקעות בפארק הרצליה - רקע:
- סופית: יוקם פארק הרצליה במתחם "באסה"
- בוטלה התוכנית לבניית מגורים בפארק הרצליה
- הוגשה תוכנית הבנייה בפארק "באסה" בהרצליה
- תביעת ענק נגד הוועדה המקומית בהרצליה
מתוך סכום זה, העירייה כבר שילמה בשנים 2010-2011 כ-5 מיליון דולר, כך שנותר לה לשלם כ-10 מיליון דולר לבעלי הקרקעות. השופטת דרורה פלפל העמידה את חישוב פיצוי ההפקעה על סכום של 53,800 דולר לדונם. יצוין כי שטחו של פארק הרצליה עומד על 717 דונם, ובבעלות העירייה כ-200 דונם. 320 דונם נוספים שייכים לבעלי קרקעות אחרים, שנושא פיצויים לגביהם טרם נדון.
הסכסוך בין עיריית הרצליה לבעלי הקרקעות נמשך כבר למעלה מ-15 שנים, מאז כיהנה בראשות העיר יעל גרמן, שרת הבריאות. בית המשפט נדרש לסוגיית פיצויי ההפקעה לאחר טענות סותרות של הצדדים והגשת חוות דעת מנוגדות. התובעים טענו כי החישוב צריך להיעשות לפי סכום של 104 דולר למ"ר, בעוד העירייה, מצדה, טענה בחוות הדעת כי הסכום למ"ר הוא רק 28 דולר.
"העירייה שלשלה לכיסה מאות אלפי שקלים"
בעלי הקרקע טענו עוד כי העירייה הפרה את חובתה לשלם להם את הפיצוי במועד, תפסה את השטח שלא כדין, והשכירה אותו לאגודות הספורט של הרצליה ולבית קפה בתחום הפארק העירוני. "העירייה שלשלה לכיסה מאות אלפי שקלים כדמי שכירות מדי שנה, אולם להם היא לא העבירה פרוטה, ואפילו התחמקה מלשלם את פיצויי ההפקעה המינימליים המגיעים להם", נטען.
לפיכך דרשו בעלי הקרקע מהעירייה דמי שימוש בגין הקרקע, ובית המשפט קיבל טענה זו. לדברי השופטת פלפל, "מה שעשתה העירייה זה לקחת תוצאות מיטיבות לה מכל חוות דעת אפשרית ולחברן ביחד. אני לתומי סברתי, שמטרת פיצוי ההפקעה זה לא לקפח את האזרח שרכושו ניטל ממנו לטובת הכלל, אלא להעניק לו פיצוי נכון וצודק כדי שיוכל לרכוש רכוש אחר".
עו"ד עודד ישראלי, המייצג חלק ממאות בעלי הקרקע בשטח, מתח ביקורת על ראש העיר הקודמת, וציין בין היתר כי כי "לאחר הליך בירור מקיף, נקבע כי העירייה הפרה את החוק, נהגה בדרך לא ראויה בבעלי הקרקע, סיכלה את הוראות החוק וקיפחה את בעלי הקרקע הפרטיים. אלה קביעות חמורות, וראוי שהעירייה תפנים את קביעות בית המשפט, ותנהג בבעלי הקרקע בהגינות".