לקראת החלטת הריבית: מי בעד ומי נגד
לקראת פרסום הריבית, קוראת התאחדות התעשיינים לבנק ישראל להוריד את הריבית ל-0%: "השקל מתחזק למרות המצב הביטחוני". מנגד קוראים ארגוני הצרכנים דווקא להעלאת הריבית ומזהירים: "מחירי הנדל"ן יעלו"
ברקע המשך הלחימה ברצועת עזה, תתכנס מחר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל כדי לקבוע את הריבית במשק לחודש אוגוסט. כיום עומדת ריבית בנק ישראל על רמה של 0.75%, לאחר שהורדה מרמה של 1% בחודש פברואר.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
עד 2018: הפקת הגז בישראל תגדל ב-360%
מנהל לעובדת בעירייה: "מקומך בשירותים"
הארגונים הכלכליים, המייצגים את האינטרסים של התעשייה הישראלית, מפעילים לחץ מתמיד על בנק ישראל להוריד את הריבית. ריבית נמוכה מסייעת לתעשייה המייצאת לחו"ל מכיוון שהיא מקטינה את הביקוש לשקל ותורמת לירידת שער המטבע מול מטבעות זרים. כך יכול מפעל העוסק בייצוא, שהכנסותיו נספרות במטבע זר והוצאותיו בשקלים, להגדיל את רווחיו.
נשיא התאחדות התעשיינים, צבי אורן, פנה היום לנגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, וקרא לה לעשות צעד חסר תקדים ולהוריד את ריבית בנק ישראל בבת אחת ל-0%. "על בנק ישראל לסגור את הפרשי הריביות בין ישראל לארה"ב וגוש האירו ולהוריד את הריבית ל- 0% כבר בהחלטה הקרובה", כתב אורן לפלוג.
אורן מנמק את עמדתו בטענה שהשקל ממשיך להתחזק מול מטבעות זרים גם כאשר בישראל שורר מצב ביטחוני קשה ובכך שהאינפלציה ירדה באחרונה אל מתחת למרכז תחום היעד שקבעה הממשלה – 2%. אורן האיץ בפלוג להגביר את קצב רכישות המט"ח, שנועדו להפחית את שער השקל: "אין סיבה שבנק ישראל לא יחזור לקצב הרכישות אותו הנהיג נגיד הבנק הקודם, פרופסור סטנלי פישר, בשנים 2008/9, אשר עמד על קרוב ל- 2 מיליארד דולר בחודש".
כמו כן, טוען אורן כי "הבנק לא עומד ביעד המרכזי של יציבות מחירים לו הוא מחויב, כאשר שיעור האינפלציה בפועל ב- 12 החודשים החולפים עמד על 0.5% בלבד, דהיינו מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים (בין 1% ל- 3%). בנק ישראל מתרשל גם בהשגת יעדי המשנה של עידוד צמיחה ותעסוקה. לראיה, נסוג היצוא התעשייתי ברבע השני של השנה ב-9%, תוך פיטורים של למעלה מ-1,500 עובדים בתעשייה מאז תחילת השנה".
הריבית הנמוכה אשמה ביוקר הדיור?
אל מול הארגונים המייצגים את התעשייה, מתייצבים ארגוני הצרכנים שקמו בעקבות המחאה החברתית. בארגונים אלה לא מתנגדים אוטומטית לריבית נמוכה, אך סבורים כי לא ניתן לקבוע כיום את ריבית בנק ישראל במנותק מההבנה כי לריבית הנמוכה יש תפקיד מכריע, אם לא ראשון במעלה, בעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות.במענה לפניית ynet, מסר דובר הארגון "ישראל יקרה לנו", אייל עופר, כי "אנו סבורים שהגדלת היקף האשראי במשק מאז שנת 2006 היא אחת הסיבות העיקריות לעליית מחירי הנדל"ן". עופר מציין כי מאז 2006 גדל היקף האשראי ב-43%, ריאלית, וב-73% נומינלית. "ברור שהעלייה הזו בהיקף האשראי שנותנים הבנקים לא הייתה מתאפשרת וכן לא הייתה כדאית אלמלא הריבית הייתה, ריאלית, שלילית. לפיכך, אנו רואים בריבית הריאלית השלילית גורם שמעמיק את הפערים החברתיים בכך שהוא תורם לעליית מחירי הדיור.
"האפקט הכפול של הירידה בשיעורי הריבית בשנים האחרונות, שמהווים אלטרנטיבה לתשואה על השקעה בדירות, גרמה לכך שאלו שיכולים לקבל אשראי ממונף השקיעו בדירות והעלו את מחיריהן בעוד אחרים נאלצו לשכור או לקנות דירה יחידה במחיר מופקע. אין ספק שריבית ריאלית שלילית מביאה לעליית מחירי השכירות, מעוותת את המגרש הכלכלי ופוגעת בכלכלה".
כלומר, בעוד שהתעשיינים סבורים כי יש להוריד את הריבית ל-0%, טוענים בארגוני הצרכנים כי הריבית כבר נמצאת, בפועל, מתחת ל-0% ויש להעלותה. עוד מציין עופר כי הבעיה המרכזית אינה מצויה בריבית שקובע בנק ישראל אלא באופן שבו ריבית זו מתורגמת לריביות החובה והזכות שגובים הבנקים. "הפער שבין ריביות החובה שגובים הבנקים לבין ריבית הזכות שהם משלמים גדול מדי ובו נמצא למעשה מירב התשלום שגובים הבנקים מהציבור (יותר אפילו מהעמלות). אנו בעד לעודד חסכון (שזו הדרך לייצר השקעות אמיתיות לצמיחת המשק) ולכן ריבית סבירה דרושה למשק לייצור השקעות".
קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל
צילום באדיבות דוברות הכנסת
מומלצים