שתף קטע נבחר
 

מפתיע: למה עדיף לישון 7 שעות בלילה ולא 8?

עד כה המליצו החוקרים פה אחד על שנת לילה של שבע עד תשע שעות, אך מחקרים עדכניים מוכיחים כי משך השינה האידיאלי צריך להיות קרוב יותר לשבע שעות. שינה ממושכת עשויה להיות קשורה בסוכרת ובמחלות לב, ואילו חסך בשינה עלול לפגוע בביצועים הקוגניטיביים שלנו

לכמה שעות שינה בלילה אנו באמת זקוקים? שמענו בעבר את מספר הקסם "שמונה", ולפחות משהו בטווח שבין שבע לתשע שעות עבור מבוגרים בריאים, אבל מומחים מתקרבים היום להמלצה מדויקת יותר ומבוססת מחקרית.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מתמודדים עם בעיות שינה:

מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?

מחקרים מוכיחים: קשר בין נדודי שינה ומחלות

מתים מעייפות? 3 שיטות לקום ערניים יותר

 

כמה מחקרים שעסקו בשינה גילו כי המספר האופטימלי עומד על שבע שעות שינה - ולא שמונה, כפי שחשבו עד כה - בכל הקשור בבריאות, ביכולת קוגניטיבית ועוד.

 

מחקרים אחרים מוכיחים כי ויתור על שנת לילה מלאה, אפילו ב-20 דקות בלבד, משפיע על ביצועי הזיכרון שלנו ביום המחרת. ולעומת זאת, גם שינה רבה מדי קשורה בבעיות בריאות כמו סוכרת, השמנה ומחלות לב וכלי דם ובשיעור תמותה גבוה יותר.

 

שינה ממושכת - מסוכנת

"שיעור התמותה הנמוך ביותר נצפה אצל אנשים הישנים שבע שעות בלילה", אומר פרופ' שון יאנגשטט מאוניברסיטת אריזונה שבארצות הברית, החוקר את השפעותיה של שנת יתר. "דווקא שמונה שעות שינה ויותר מכך הוכחו כקשורות לסכנה בריאותית".

 

פרופ' דניאל קריפקה מאוניברסיטת קליפורניה עקב במשך שש שנים אחר נתוניהם של יותר ממיליון משתתפים במחקר הנוגע לתחלואה בסרטן. מהנתונים עולה כי אנשים שדיווחו על שינה במשך 7.4-6.5 שעות בלילה נמצאו בסיכון נמוך יותר למוות מוקדם מאשר אנשים שישנו פחות או יותר מכך. המחקר, אשר פורסם ב-Archives of General Psychiatry, נטרל משתנים שונים אשר עלולים היו להשפיע על התוצאה, כמו נטילת תרופות ועוד.

 

במחקר אחר, אשר פורסם בשנת 2011 בכתב העת Sleep Medicine, מצא פרופ' קריפקה הוכחות נוספות לכך שזמן השינה האופטימלי צריך להיות פחות משמונה שעות בלילה. צוות החוקרים בראשותו בדק כ-450 נשים מבוגרות באמצעות מתקן שענדו על ידיהן במשך שבוע, ובבדיקה נוספת לאחר כעשר שנים נמצא כי אלה שישנו פחות מחמש שעות בלילה או יותר מ-6.5 שעות נמצאו בסיכון גבוה יותר למוות מוקדם.

 

במחקר שפורסם כעת ב-Journal of Clinical Sleep Medicine, הוצבו חמישה אנשים מבוגרים ובריאים בגרמניה, בסביבה המדמה את התנאים בתקופת האבן. במשך יותר מחודשיים הם התקיימו ללא חשמל, שעונים או ברזי מים. במהלך הניסוי נרדמו המשתתפים כשעתיים מוקדם יותר וזכו בממוצע בעוד שעה וחצי של שינה בלילה מאשר בשגרה. על פי החוקרים, בתנאים אלו הם ישנו בממוצע 7.2 שעות בלילה.

ויתור על שנת לילה מלאה משפיע על הזיכרון שלנו ביום המחרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ויתור על שנת לילה מלאה משפיע על הזיכרון שלנו ביום המחרת(צילום: shutterstock)
 

מדובר בצורך אינדיבידואלי

עם זאת, חלק מהמומחים נזהרים מלקשור בין עודף שינה למחלות, כיוון שהמחלות עצמן עשויות לגרום לאותו אדם לישון יותר או לבלות עוד זמן במיטה. כמו כן, הם אומרים, מחקרים המבוססים על דיווחים עצמיים של הנבדקים עשויים להיות לא מדויקים. 

 

"צורכי שינה משתנים מאדם לאדם, בשל הבדלים גנטיים וגם תרבותיים", אומר ד"ר טימותי מורגנטאלר מהאקדמיה האמריקנית לרפואת שינה, "כך שמומלץ לכוון לשבע-שמונה שעות שינה בלילה ולבחון כיצד אנחנו מרגישים". 

 

מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Frontiers in Human Neuroscience בדק את הרגלי השינה של כ-160,000 משתתפים ואת ביצועיהם במבחני זיכרון ועוד. החוקרים גילו כי הביצועים הקוגניטיביים השתפרו ככל שהנבדקים ישנו יותר - וכי שיא הביצועים תואם לאנשים שישנו כשבע שעות בממוצע.

 

"אחרי שבע שעות, תוספת שינה לא שינתה דבר", אומר פרופ' מורלי דורייסוומי מאוניברסיטת דיוק וממחברי המחקר.

 

המומחים מדגישים כי חסך בשינה, אפילו של 30-20 דקות פחות משבע השעות הנדרשות, יכולה לפגוע ביכולות הזיכרון והריכוז שלנו. לילדים מומלץ לישון לפחות עשר שעות בלילה, ומתבגרים יכולים להסתפק בתשע-עשר שעות.

 

לכמה שינה אתם זקוקים?

בצעו את הניסוי במשך שלושה ימים עד שבוע, עדיף כשאתם בחופשה, כדי שלא תצטרכו להשתמש בשעון מעורר.

 

לכו לישון כשאתם עייפים, הימנעו מצריכת יתר של קפאין ושל אלכוהול, והתרחקו ממכשירים אלקטרוניים במשך כמה שעות לפני השינה.

 

עקבו אחר שעות השינה שלכם ביומן, ואת תחושותיכם ביום המחרת. כאשר תרגישו במיטבכם, רעננים וערניים - תגלו את משך השינה האופטימלי שלכם. 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעור התמותה הנמוך ביותר נצפה אצל אנשים הישנים שבע שעות בלילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים