שתף קטע נבחר

לראות את המלחמה בעיניים עיוורות

"בישראל מעל 30 אלף עיוורים ליקויי ראייה. הקושי הייחודי שאנו חווים במהלך מלחמות מחייב היערכות מיוחדת, הן מצדנו, העיוורים, והן מצד רשויות הרווחה וגופי הסיוע. הדברים נכונים במיוחד, שעה שנראה שאין מדובר בסבב הלחימה האחרון". יאיר מרקוס, פעיל בקהילת העיוורים וליקויי בישראל, משתף

בעת מלחמה נמצאת האוכלוסייה כולה במצבי חרדה קשים. כשמדובר בעיוורים או לקויי ראייה, כמוני, למשל, הקושי גדול עוד יותר. למרות שאני מכיר היטב את הסביבה הטבעית, שבה אני חי, כמו דירתי, הדרך לסופרמרקט השכונתי ותחנת האוטובוס הסמוכה לביתי, בהישמע הזעקות בשלושת השבועות האחרונים, אני חש חסר אונים מוחלט.

 

כתושב בת ים, הזמן העומד לרשותי למצוא מחסה מוגן מפני הטילים הוא בערך דקה. אין ספק כי בכל פעם שנשמעת הזעקה אופפת את כולנו "פיקחים", עיוורים ולקויי ראייה כאחד תחושת חוסר אונים. עבורי כלקוי ראייה, תחושה זו היא על אחת כמה וכמה קשה. אם בימים כתיקונם אני מצליח להתמצא בסביבה הטבעית שלי באורח סביר ולבצע פעולות בסיסיות, בימים אלה מגבלת הראייה גורמת לי לאבד לעיתים את ההתמצאות, שכן יש להבין כי לאדם עם מגבלת ראייה ברמות חומרה שונות, נדרש זמן רב יותר לבצע פעולות כאלה ואחרות. גם לאדם עיוור/לקוי ראייה ויהא האדם מוכשר ככל שיהא, דקה לאתר מקום מחסה מפני טילים, אינו סביר בעליל.

 

לצערי, באחת הפעמים אף נחבלתי קלות. המקרה אירע שעה ששהיתי בבית בעת שנשמעה הזעקה ורצתי אל חדר המדרגות. אין ספק שהעובדה שאני עיוור בעין אחת ורואה חלקית בעין השנייה, מעצימה את הקושי בעת הזו באורח משמעותי ביחס לאדם רואה.

 

הכי הרבה חבלות בדרך למרחב המוגן

כמי שמכיר אנשים רבים בקהילת העיוורים ולקויי הראייה, אני שומע עדויות של רבים המדווחים על קושי פיזי ונפשי רב בעת הזו. לא יהיה זה מוגזם לומר שליקויי הראייה היא האוכלוסייה שסובלת הכי הרבה מחבלות בדרכה למרחבים המוגנים.

 

בישראל מעל 30 אלף עיוורים ליקויי ראייה. אנו אוכלוסייה גדולה, שלא ניתן להתעלם מקיומה. הקושי הייחודי שאנו חווים במהלך מלחמות מחייב היערכות מיוחדת, הן מצדנו, העיוורים, והן מצד רשויות הרווחה וגופי הסיוע. הדברים נכונים במיוחד, שעה שנראה שאין מדובר בסבב הלחימה האחרון מול חמאס וכי, בתקווה רבה שלא, צפויים סבבים נוספים כאלה גם בהמשך.

 

המציאות הנוכחית מלמדת שלמרות הקשיים, ניתן לספק את צרכינו. בימים שנותרו עד סוף המבצע ובעתיד אפשר לצמצם את תחושות חוסר האונים בעזרת מספר מהלכים פשוטים למדיי, שאלה עיקריהם:

 

מיפוי וריכוז נתונים וצרכים - חשוב לעדכן באופן שוטף את הנתונים המצויים בידי משרד הרווחה, כגון: כתובת מגורים, גיל, מצב בריאותי, טלפון ואנשי קשר. על נתונים אלה לכלול מידע על יכולות תפקוד וצרכים מיוחדים, במיוחד בתקופת חירום, ביחס לכל עיוור ועיוור, שייאסף על עובדים סוציאליים שיבקרו בבתיהם לפחות אחת לשנה.

 

מתן מגוון שירותים חיוניים בחיי היומיום - ראוי להיערך למתן מגוון שירותים מיוחדים להם עשוי העיוור להזדקק בעת חרום, גם אם בשגרה הוא אינו נזקק להם.

 

המוקד הטלפוני, שנפתח במרכז מגדל אור של 'יעדים לצפון, אחת מעמותות הבת של קרן רש"י, הוא דוגמה טובה לסוג כזה של שירותים. המוקד הוקם, במקור, כדי לתת לעיוורים תמיכה טכנית להפעלת מחשבים, טלפונים ניידים ושאר אמצעים טכנולוגיים; אך, מאז "צוק איתן" הוא מספק גם מענה לשעת חירום לאוכלוסיית העיוורים וליקויי הראייה בעברית, אנגלית וערבית. למוקד ניתן להתקשר 24/7, ולדבר עם נציג תמיכה טלפוני או מורת שיקום שיכולים לסייע בהנחיות להתנהגות בשעת חירום, לרענון נהלים, לתמיכה רגשית ועוד.

 

סיוע בעת פינוי - כאשר אדם עיוור מפונה מסביבתו הטבעית, יש לקחת בחשבון, שגם אם מדובר באדם עצמאי בניידות בימי שגרה, הוא עלול להפוך לתלותי בעת חרום. על כן, יש לדאוג למלווה צמוד שיסייע לו בימים הראשונים לאחר הפינוי, עד שהעיוור ילמד להכיר את סביבתו החדשה.

 

 

הכנת אוכלוסיית העיוורים למצב חירום - העיוורים מאזינים לשידורי הרדיו והטלוויזיה ומתעדכנים דרכם על ההנחיות במצב חירום. עם זאת, עקב מגבלתם, מידע המופיע בכתוביות בטלוויזיה או בעיתונים אינו נגיש להם ולכן זה פוגע ברמת מוכנותם למצבי חרום. לכן, חשוב לארגן סדנאות הדרכה בהן יוכלו להעלות את צרכיהם וחששותיהם וגם יתאפשר לספק להם מידע חשוב ולהכינם למקרה חרום. דרך נוספת לספק מידע הוא באמצעות קלטות שמע, תקליטורים או חוברות ברייל, שיחולקו לעיוורים.

 

גיוס מתנדבים- יש מקום להרחיב את רשתות התמיכה לטובת הפרט העיוור ולארגן למענו, ובהסכמתו, רשת תמיכה התנדבותית-קהילתית.

 

  • הכותב הוא תושב בת ים, פעיל ותיק בקהילת העיוורים וליקויי בישראל ועובד כאחראי על התקשורת באגודה למלחמה לסרטן

 

  • לפניות למוקד החירום הטלפוני לעיוורים וליקויי ראייה של משרד הרווחה בשיתןף מרכז מגדל אור, עמותת יעדים לצפון, מייסודה של קרן רש"י התקשרו- 9366*.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים