רוסיה תפצה את נבזלין במיליארדי דולרים
בית הדין בהאג הורה לרוסיה לפצות ב-50 מיליארד דולר את משקיעי חברת הנפט יוקוס שפשטה את הרגל. המרוויח הגדול מהפיצויים הוא ליאוניד נבזלין שמחזיק ב-70% ממניות החברה שתבעה. רוסיה שעומדת בפני סנקציות כלכליות ומיתון תערער על ההחלטה הדרמטית. נבזלין: "מאוד מרוצה"
בימ"ש בשוויץ: החקירה הרוסית נגד "יוקוס" - פוליטית
נבזלין תובע מהקרמלין 23 מיליארד אירו בהאג
על פי הצהרת בית הדין, הפסיקה מעניקה לבעלי המניות בקבוצת GML פחות ממחצית הסכום שתבעו, שעמד על 114 מיליארד דולר, על מנת שיוכלו לכסות את ההפסדים שנגרמו להם כאשר הקרמלין השתלט על יוקוס, שנשלטה בעבר על ידי מיכאיל חודורקובסקי. מנהל GML, טים אוסבורן, בירך על הפסיקה.
רוסיה תערער על ההחלטה
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי מוסקבה צפויה לערער על ההחלטה, והדגיש כי המאבק בין רוסיה לבעלי המניות לא תם.
פסיקת בית הדין תפסה את רוסיה בתקופה בה היא עומדת בפני סנקציות בינלאומית עקב מעורבותה באוקראינה והזעם שמופנה אליה בגלל הפלת המטוס המלזי מעל שמי אוקראינה. אם לא די בכך, רוסיה גם ניצבת בפני האטה בצמיחה הכלכלית.
כאמור, חודורקובסקי כבר אינו בעל מניות ב-GML או ב-Yukos ואינו מהווה צד בתיק. הוא נעצר ברוסיה ב-2003 והורשע בגניבה ובהעלמת מס בשנת 2005. החברה שלו, שהייתה שווה בעבר 40 מיליארד דולר, פוצלה והולאמה, כאשר רוב הנכסים שלה הועברו ל-Rosneft.
על פי דיווח של העיתון Kommersant, הפסיקה מורה לרוסיה לשלם את הכספים החל מה-2 בינואר 2015, אחרת תעמוד בפני ריבית פיגורים הולכת וצומחת. לפי העיתון, אוסבורן אמר כי GML תאלץ את רוסיה לפצות אותה "אם היא לא תבצע את התשלומים על פי חלון הזמנים שהוגדר על ידי בית הדין".
כל סכום שיועבר יתחלק בין בעלי המניות. האדם שירוויח הכי הרבה מתשלום הפיצויים הוא איש העסקים ליאוניד נבזלין, שותפו העסקי של חודורקובסקי, שעלה לישראל בשנת 2003. נתח האחזקה שלו בחברה עומד על כ-70%.
לאוניד נבזלין מסר בתגובה: "אני מאוד מרוצה שהטריבונל הבינלאומי בהאג החליט שרוסיה הפרה את החוקים הבינלאומיים והלאימה את יוקוס בצורה בלתי חוקית".