השר שלום: "הפסקת האש - משגה היסטורי. לכנס מיד את הממשלה"
גם שרי הקבינט לא ידונו היום במדיניות ההבלגה מול חמאס, שממשיך לירות. השר שלום תוקף לראשונה ורומז לתיאום מוקדם בין ראש הממשלה לנשיא ארה"ב: "דברים מהסוג הזה לא קורים ללא הכנה מוקדמת ושיחות טלפון בין מנהיגים הן שיחות טלפון שנעשות לאחר ששני הצדדים יודעים בדיוק על מה מדובר"
בזמן ששרים קוראים שלא לסיים את מבצע צוק איתן - רומז אחד השרים הבכירים בממשלה כי ייתכן ששיחת הנזיפה אמש הייתה יזומה: שר האנרגיה, סילבן שלום, רמז אחר הצהריים (יום ב') כי השיחה שהתקיימה אמש בין נשיא ארצות הברית ברק אובמה לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הייתה מתואמת. "אני לא יודע כבר אם האמריקנים התקשרו או שזה היה מתואם שהם יתקשרו, אני לא נכנס לזה", אמר שלום.
בראיון לערוץ 2, נשאל שלום אם השיחה הייתה מתואמת, והוא ענה: "תסיקו לבד". בתשובה לשאלה נוספת בנושא, אמר שלום: "אני לא יודע, אני לא הייתי שותף לעניין, אני רק אומר דבר אחד. מפני שאני כבר הייתי במקומות האלה והייתי גם שר חוץ - דברים מהסוג הזה לא קורים ללא הכנה מוקדמת, ושיחות טלפון בין מנהיגים הן שיחות טלפון שנעשות לאחר ששני הצדדים יודעים בדיוק על מה מדובר".
השר שלום הדגיש כי הפסקת אש בשלב הזה תהיה משגה חמור: "כשיש להם את היכולת לשמור את המנהרות שעדיין לא נחשפו או לפחור מנהרות חדשות - אני חושב שהפסקת אש כזו תהיה משגה חמור, אפילו בסדר גודל היסטורי". הוא אף קרא לכנס את מליאת הממשלה - הרכב מלא של שרים, ולא רק את הקבינט - כדי לדון במדיניות.
במקביל, שר הפנים גדעון סער אמר כי הוא מתנגד לסיום המבצע בשלב זה. סער פנה לנתניהו עוד קודם לדברי שלום וביקש ממנו לכנס את הממשלה: "במצב הנוכחי דיון בממשלה, שחבריה נושאים באחריות משותפת, הוא חיוני במיוחד".
נשיא ארה"ב אובמה שוחח אמש בטלפון עם ראש הממשלה נתניהו על הלחימה בדרום במסגרת מבצע צוק איתן. הנשיא האמריקני הדגיש כי ארה"ב מגנה בתוקף את ירי הרקטות של חמאס ואת ההתקפות שהיא מבצעת נגד ישראל באמצעות מנהרות והדגיש את זכותה של ישראל להגן על עצמה. אובמה חזר והדגיש את הדאגה הרצינית והגוברת בעניין מספר ההרוגים הישראלים והפלסטינים העולה וכן מהידרדרות המצב ההומניטרי ברצועת עזה.
בהתבסס על מאמציו של מזכיר המדינה ג'ון קרי, הדגיש אובמה את ההכרח האסטרטגי בכינונה של הפסקת אש הומניטרית מיד וללא
תנאים, שתשים קץ ללחימה כעת ותוביל להפסקה קבועה של הלחימה, בהתבסס על הסכם הפסקת האש מתום מבצע עמוד ענן בנובמבר 2012. הנשיא אובמה הדגיש את תמיכתה של ארצות הברית ביוזמה המצרית וכן בתיאום האזורי והבינלאומי להפסקת הלחימה.
השיחה בין אובמה לנתניהו באה אחרי יום מתוח מאוד בדיפלומטיה בין שתי המדינות. מאז אתמול בבוקר נמתחה בישראל ביקורת חריפה נגד מזכיר המדינה ג'ון קרי בגין המסמך שלכאורה הציג, ואמור היה להוות בסיס לפתיחת שיחות לקראת הפסקת אש.