הפסקת האש: ישראל רוצה סעודיה, לא קטאר
קטאר וטורקיה שהכשילו את היוזמה המצרית ממשיכות להיות פעלתניות, אבל בירושלים - וגם ברמאללה - מקווים עדיין להפיח רוח חיים ביוזמה של א-סיסי. התקווה: מעורבות גדולה יותר של סעודיה, שגם תקרב בין ריאד לישראל. "לא נסכים בשום אופן לידיים של קטאר וטורקיה בהסדר"
הסערה המדינית שפרצה סביב הצעות מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, שכונו על ידי שרים בקבינט "הצעות החמאס", הובילה בשלב זה את המגעים להפסקת אש ולהסדר למבוי סתום. "לא נסכים בשום פנים ואופן לידיים של קטאר וטורקיה בהסדר", אמר הלילה (יום ג') גורם מדיני בכיר ל-ynet. "הידיים שלהם לא נקיות במשא ומתן הזה, ולכן יש מבוי סתום".
"זה לא שקרי עושה משהו מתוך רוע לב", אומרים בישראל, "הוא פשוט לא מצליח להבין כנראה את מה שקורה כאן. אחרת אין שום הסבר למה הלך לקטארים". ישראל מסרבת ומתנגדת בכל תוקף להצעה הקטארית ודחתה אותה על הסף. בדרג המדיני דנים בימים אלה ודוחפים להסדר במסלול מצרי-סעודי. המעורבות הסעודית נועדה לסייע גם בפן הכלכלי, כדי לשקם את עזה לאחר המלחמה. שרים בקבינט מדברים על המסלול הזה כמסלול בעל פוטנציאל רב.
יו"ר הרשות אבו מאזן הגיע לפגישות בסעודיה, ובישראל מקווים שאולי תצמח יוזמה להפסקת אש, שכן המסלול הקטארי-אמריקני הגיע למבוי סתום. לפי שעה, ולמרות ההצהרות, מזכיר המדינה קרי לא גיבש הצעה חדשה, אם כי בארה"ב לא ויתרו על הניסיון לתווך בין הצדדים ולהביא לרגיעה בלחימה, ומזכיר המדינה האמריקני מעורב במגעים ושוחח עם ראש הממשלה נתניהו.
גורם מדיני בכיר אמר הלילה ל-ynet כי "צה"ל נמצא לפני לוחות הזמנים, ותוך כמה ימים סיפור המנהרות ייגמר. הפעילות של צה"ל בשטח מדהימה, ובניגוד למה שצועקים כמה אנשים, צה"ל ניצח במהלך הזה". הגורם אמר כי לנוכח הפרת הפסקות האש מצד חמאס, צה"ל יגביר את תקיפותיו מהאוויר ויחל לפגוע בשכונות נוספות ברצועה. "אין לנו אינטרס לכבוש את הרצועה וגם לא להכניס עוד כוחות על מנת שייפגעו. אין סיבה להכניס כוחות קרקעיים כשניתן למעשה לתת מכה חזקה מהאוויר, וזה מה שיקרה בשעות הקרובות. אתמול היה יום קשה מבחינת ישראל, ולכן מרחיבים כעת את התקיפות מהאוויר".
גורמים המעורים בדיונים שהתקיימו לאחרונה בקבינט אומרים כי גם ביחס ליו"ר הרשות חל שינוי מסוים, כולל בכל הנוגע ליכולתו לסייע ולהיות גורם התורם לרגיעה באזור. על פי חלק מהדיווחים המגיעים מתוך ישיבות הקבינט, נראה כי גם ההתנגדות של חלק משרי הימין לאבו מאזן התמתנה, וייתכן כי מעורבותו במגעים לרגיעה תגדל, לאחר שגם ברשות הביעו זעם על ההצעה שגיבש קרי עם מדינות אחרות באזור. לדרג המדיני בישראל גם ברור כי חיזוק היחסים עם סעודיה ידרוש מהלכים אל מול הרשות הפלסטינית, והחלטות מצדו של ראש הממשלה בנוגע ליחסים עם הרשות. בישראל מעוניינים לראות את אבו מאזן מעורב בהסדר בשטח לאחר שהמלחמה תסתיים.
אבו מאזן שוחח עם משעל ושלח
נראה שביומיים האחרונים מנסה יו"ר הרשות להחזיר לאור הזרקורים את היוזמה המצרית. ביום ראשון הוא נפגש בג'דה עם מלך סעודיה, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, שכבר הביע בשיחה עם נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, תמיכה גורפת ביוזמה המצרית להפסקת אש. אבו מאזן גם כן הצהיר אתמול בוקר בראיון לעיתון סעודי כי היוזמה המצרית מבחינתו עונה על כל הצרכים של העם הפלסטיני.
גם בשיחת טלפון שקיים אתמול עם נשיא מצרים עם חזרתו לרמאללה הדגיש אבו מאזן כי מבחינתו מדובר באופציה הטובה ביותר ליציאה מהמשבר. אבו מאזן גם טען כי סירב להשתתף בוועידת שרי החוץ בפריז ביום שבת שכן מצרים, בעלת היוזמה, לא הוזמנה אליה. לעומת זאת מי שכן השתתפו בה היו שרי החוץ של קטאר וטורקיה ומזכיר המדינה האמריקני, שהציגו יוזמה שונה מהיוזמה המצרית המקורית.
הסעודים מבחינתם נמצאים במחנה של אבו מאזן ומשטר א-סיסי נגד הציר הטורקי והקטארי (התומך באחים המוסלמים), שמעניק רוח גבית לחמאס ולדרישתה
להסרת המצור על עזה. בחמאס לא חסכו ביקורת בימים האחרונים ממצרים על היוזמה שגיבשה, וביממה האחרונה החלו גם לבקר בחריפות את בית המלוכה הסעודי. בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק, שנמצא בקהיר, אמר כי המלך הסעודי אמנם התקשר לאובמה כדי להפעיל לחץ על נתניהו להפסיק את המבצע, אך "העם בעזה מצפה מהמלך להרבה יותר".
על הפעלתנות של אבו מאזן ביממה האחרונה ניתן ללמוד משורת המגעים שהוא ניהל אמש. פרט לשיחה עם נשיא מצרים הוא שוחח גם עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד, וחשוב מכך - עם מנהיג חמאס חאלד משעל ועם מנהיג הג'יהאד האיסלאמי רמדאן עבדאללה שלח, בניסיון למצוא נוסחה שתביא להפסקת אש בין הצדדים שבסיסה, מבחינתו, הוא היוזמה המצרית.