ארה"ב: "נדהמנו מעיוות המאמצים של קרי"
בכירי הממשל ממשיכים לבטא את זעמם על גורמים בישראל שתקפו את מזכיר המדינה על ההצעה להפסקת אש שהביא. היועצת של אובמה לביטחון לאומי סוזן רייס: "ישראל לא לבד - לא בשלום ולא במלחמה, אבל נמשיך לדבר ישירות כשמישהו ינסה לעוות את דברינו"
ממשל אובמה לוחץ על ממשלת ישראל להביא להפסקת אש הומניטרית, בין השאר בגלל החשש להתערערות המצב בגדה. יועצת הנשיא לביטחון לאומי סוזן רייס ביטאה הערב (יום ב') בכינוס הזדהות עם ישראל שקיימו בוושינגטון ראשי ההנהגה היהודית בארה"ב, את הזעם של הממשל כלפי גורמים בירושלים. זאת על רקע הביקורת שהוטחה בישראל נגד מזכיר המדינה, ג'ון קרי, שההצעה להפסקת אש שהעביר לישראל נתפשה על-ידי גורמים מדיניים כבלתי מתקבלת על הדעת.
"נדהמנו מכמה דיווחים בישראל, מעיוות המאמצים של קרי להשיג הפסקת אש", אמרה סוזן רייס. "אנחנו יודעים שהדיווח המעוות גרם דאגה כאן בארה"ב. המציאות היא שג'ון קרי, בשם ארה"ב, עבד לאורך כל הדרך בשיתוף פעולה עם ישראל. אנחנו תומכים באופן פומבי וגם בשיחות פרטיות בזכותה של ישראל לפעול נגד הרקטות והמנהרות, אבל נמשיך לדבר בצורה ישירה כשמישהו ינסה לעוות את העובדות".
רייס אמרה: "הרקטות צריכות להיפסק, אנחנו צריכים להביא להפסקת הפגיעה האזרחים. אנחנו חוששים שהמשך הלחימה יערער את היציבות בגדה המערבית. אנחנו צריכים להגן על ביטחון ישראל ולעזור לה להשיג הסדר כך שהיא לא תותקף שוב בעוד שנה או שנתיים. כל פתרון בעזה חייב להסתיים בפירוק ארגוני הטרור מנשקם. נפעל בשיתוף פעולה הדוק עם ישראל, ישראל לא לבד - לא בשלום ולא במלחמה".
גם מוקדם יותר הערב האשים הממשל האמריקני גורמים בישראל בהפצת מידע מעוות על פעילותו של קרי להשגת הפסקת אש. דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי, אמרה ש"שותפים ובעלי ברית לא מתייחסים כך זה לזה". סאקי מסרה כי טיוטה הנוגעת להפסקת האש שהועברה לעיון ממשלת ישראל ופורסמה בתקשורת הישראלית, בעיתון "הארץ", לא היתה מסמך מחייב לחתימה.
סאקי אמרה בתדרוך היומי כי בשעה שהמטרה העיקרית של קרי הייתה "להפסיק את ירי הרקטות לעבר ישראל", פורסם לתקשורת "מידע רב שאינו נכון".
לדבריה, "כולנו צריכים להתייחס לעובדות ולא לעסוק במאמץ לעוות את העובדות באמצעות מקורות אלמוניים".
הדוברת האמריקנית אמרה כי ההאשמות נגד מזכיר המדינה לא פוגעות ביחסי ארצות הברית וישראל ולא במאמציו של קרי להשיג הפסקת אש. "לפני שקרי הגיע לאזור, אף אחד לא פעל להפסקת אש", אמרה סאקי. היא דיברה על הקושי להידבר עם החמאס בהשוואה למצב ב"עמוד ענן" ב-2012, וייחסה זאת לשינוי בהנהגה המצרית ולצורך לפעול באמצעות קטאר וטורקיה. גם היא הדגישה כי עמדת ארה"ב היא שבסופו של דבר יש להביא לפירוז הרצועה, אבל הודתה שאין זה תנאי מוקדם שהיא מציבה בדרך להפסקת אש: "בינתיים מתים ילדים בעזה וחיילים בישראל, ואנחנו זקוקים במהירות להפסקת אש הומניטרית".