נחמה וחצי: נודלס בהשראה סינית
רפי אהרונוביץ' נתקף געגועים למסעדות הסיניות של ימי נעוריו, אי אז בשנות השבעים. בהשראת האוכל שהוגש שם, הוא מכין בבית נודלס עם בשר טחון, אווז מעושן ועוד כל מיני דברים טובים
אם אתם שואלים אותי, אז אסיאתי - מנות תאילנדיות, סיניות ויאטנמיות ומה שביניהן - הוא מטבח האוכל המנחם החדש. את ההשתלטות הלא עויינת שלו אנחנו מרגישים כאן כבר שנים, אבל גם באוסטריה, גרמניה ואפילו דנמרק, ארצות רחוקות בהם מתמחים בימים כהרגלם באוכל הרחוב האהוב עלי – נקניקיות! - גיליתי דוכני נודלס על כל צעד ושעל.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- בין מקסיקו ללונדון: הסביצ'ה של איבון
- במקום פלאפל: מבדק האוכל המוכן והבריא
- אוכל רחוב בריא: מתכוני פלאפל, סביח ומה שביניהם
אני מספיק מבוגר כדי לזכור איך הכל התחיל אצלנו, בבשורת האוכל הסיני של שנות ה-70. ווק הפך לכלי בישול הכרחי במטבח האישי שלי, כמו גם של רבים אחרים, וכולם התאמנו בין הקפצה להקפצה באכילה בצ'ופ-סטיקס מפלסטיק, עם ציורים בנוסח עדות צ'יינטאון.
באותם שנים, ילדים, מסעדות סיניות סימלו עבור הדור שלי עידן חדש. הרגשנו שהנה הצטרפנו גם מבחינה קולינרית למשפחת אומות העולם. כמו בכל עיר גדולה שיש בה רובע סיני עם מסעדות, מעדניות וריחות אקזוטיים לא מוכרים, נפתחו מסעדות באותה רוח גם בתל אביב. הינו פותחים בהתלהבות באגרול טבול בהרבה רוטב אדום חמוץ-חריף, מדלגים במרץ לנתחוני עוף במעטפת בצק דמוי סופגניות, קטנים ומוצפים ברוטב בצבע אדום ועד לאננס מקופסה שטוגן באותה בלילה והוגש עם מייפל.
מאז הסיניות האלו – כמזכרת עוד עומדת גאה "הסינית האדומה" בסוף רחוב דיזנגוף התל אביבי, בואכה לנמל - עברנו ליפניות. זה אמור להיות ההפך הגמור, אבל הצלחנו, בין בטטה מטוגנת לציפוי פנקו – לתת גם לאוכל היפני טוויסט סיני. התמחנו גם בתאילנדיות על הדרך ואפילו יש מסעדות שמגישות אוכל מוויטנאם. אבל כשזה מגיע למוקפצים, השמות התחלפו אבל שילוב הטעמים של מתוק, חמוץ, מלוח וחריף לא השתנה והוא עדיין טעים לחיכנו – גם לחיכם של ילדים קטנים.
בימים כאלו, אני מתגעגע לנודלס הסיניות המקוריות. למרבה השמחה, האטריות שלהן – לא רק שלא עזבו אתנו מעולם, הנוכחות שלהם בסופרים ובמסעדות רק גוברת. על המדפים ניתן למצוא אטריות מכל הסוגים: נודלס ביצים, איטריות אורז, איטריות שעועית וחברים - גם פסטה איטלקית היא סוג של נודלס, עם או בלי קשר למרקו פולו.
מעט ירקות פריכים, מעט בשר בקר, עוף או חזיר, טחון או קצוץ דק, רוטב סויה או צ'ילי המתוק ויש לנו אחלה תחליף לפסטה ברוטב עגבניות וגם למסעדות הסיניות של נעורינו. נסו ולא תתאכזבו.
נודלס א-לה "מר בשר" - אטריות מוקפצות עם בשר בקר ושום פריך
מנה של הכל מהכל, גרסה ביתית לנודלס המוקפץ והסיני עם קשר רופף - אך אמיץ! - למקור. שימו לב: כדאי להניח על השולחן בעת ההגשה פלפל חריף חתוך שהושרה בחומץ אורז, כוסברה קצוצה, בצל ירוק קצוץ ופרוסות צנונית, מהם כל אחד יוסיף למנה שלו כאוות רצונו.
המרכיבים ל-4-6 מנות:
400 גרם נודלס ביצים או פסטה ארוכה ודקה, מבושלת ומסוננת
2 גזרים, קלופים וקצוצים לקוביות קטנות
700 גרם בשר בקר, טחון גס
150 גרם אווז מעושן או קבנוס איכותי, קצוץ לקוביות קטנות
10 שיני שום פרוסות לפרוסות בינוניות לאורך
1/2 כפית טבסקו
2 כפות סויה
3 כפות סויה מתוקה
2 כפות חומץ אורז
2 ס"מ שורש ג׳ינגר מגורד
מעט מלח ופלפל שחור
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן במחבת עמוק או ווק על להבה בינונית. מוסיפים שום ומטגנים עד לפריכות (אך לא שרוף!). מוצאים אותו עם כף מרושתת ומניחים בצד.
- מוסיפים למחבת את קוביות האווז ומטגנים עד שמזהיבות וניחנות במרקם פריך. מוצאים מהמחבת ומניחים בצד, יחד עם השום.
- מוסיפים למחבת את הגזר ומטגנים עד להזהבה פריכה. מוצאים ומוסיפים לקערה עם האווז והשום.
- מלהיטים את המחבת המשומנת ומוסיפים בשר טחון, ג'ינג'ר כתוש, טבסקו ומלח ופלפל. מטגנים תוך כדי ערבוב עד שהבשר משנה את צבעו. מנמיכים את האש ומבשלים עוד 10 דקות.
- מגבירים שוב את האש ומוסיפים את הגזר, האווז והשום המטוגנים, יחד עם כל חומרי הרוטב. מבשלים יחד מספר דקות ומוסיפים את הנודלס. ומערבבים, משפרים תיבול ומבשלים יחד 2 דקות נוספות, תוך ערבוב נמרץ. מגישים מיד.
לאתר של רפי אהרונוביץ' , מייסטר בשר ובעל הטור מר בשר