העמותות מהדרום קוראות לעזרה
אחת מהבעיות הנפוצות בקרב עמותות היא עלייה משמעותית בעלויות התפעול של עמותות בשל הצורך לספק מענה חירום לתושבי הדרום, נוסף על הפעילות השוטפת בשגרה. בואו לתמוך בעמותות ביריד חברתי שיתקיים בסוף השבוע
לא מעט מחמאות קיבלו עמותות הסיוע על הטיפול בעורף במהלך צוק איתן. המראות של מבצעים קודמים של מקלטים מלוכלכים, תושבים המתלוננים על שחיקה וקשישים במצוקה כמעט שלא נראו במבצע הנוכחי. אלא שלהתגייסות המרשימה של ארגוני המגזר השלישי לעורף יש גם מחיר כלכלי כבד. עמותות רבות, שאינן עוסקים בחירום ביום יום מדווחות, כי לצד העשייה החברתית הבלתי פוסקת למען אוכלוסיית הדרום, הן סופגות פגיעה כלכלית וארגונית, כתוצאה מהימשכות פעילות החירום.
"אם המבצע יימשך עד סוף חודש אוגוסט ייתכן ונגיע להפסדים בסך של כ- 2 מיליון שקלים" אומר יוסי רון, מנכ"ל בית יציב, מייסודה של קרן רש"י, שהוא קמפוס חינוכי הפועל בבאר שבע ללא כוונות רווח ומפעיל מגוון רחב של תכניות חינוכיות לטיפוח מצוינות במדעית ואנגלית בקרב ילדים ובני נוער בדרום. במהלך 'צוק איתן' פעל בית יציב במתכונת חירום שכללה פעילויות הפגה לילדים מחוץ לאזור הדרום והפעלת קייטנות ניידות במקלטים ב- 25 יישובים וערי הדרום, ללא עלות.
לדברי רון, ההפסדים נגרמים נוכח ביטול קייטנות מדעים בתקופת הקיץ וכן ביטול פעילויות נוספות. בשבועות האחרונים, פעילות החירום של בית יציב למען ילדי הדרום נעשית בחינם, והיא כוללת פעילויות הפגה לילדים מחוץ לאזור הדרום והפעלת קייטנות ניידות במקלטים ב-25 ערים ויישובים בדרום. "למרות זאת, מתחילת המבצע לא היה לנו ספק שצרכי האוכלוסייה בדרום גוברים על כל שיקול כלכלי כזה או אחר ועל כן החלטנו להירתם ולסייע לתושבים תחת כל האמצעים שברשותנו. הפעילות בימים אלה לא הייתה מתאפשרת אילולא תמיכתה הנדיבה והעיקרית של קרן רש"י ולצד גופים ופילנתרופים אחרים, שמעניקים ממשאביהם לפעילותנו", מדגיש רון.
פעילות בית יציב במקלט. צילום: שרית מלר
אחת מהבעיות הנפוצות בקרב עמותות היא עלייה משמעותית בעלויות התפעול של עמותות בשל הצורך לספק מענה חירום לתושבי הדרום, נוסף על הפעילות השוטפת בשגרה. "בעקבות צוק איתן נכנסנו בעמותה למתכונת חירום: מצד אחד החלטנו לקיים את כל המחנות המתוכננים; ומצד שני העברנו מחנות מהדרום למרכז הארץ וצפונה,כדי שיחוו מספר ימים של שקט ושלווה ובעיקר ייהנו קצת מהחופש הגדול.", אומר אברמי טורם, מנכ"ל עמותת "בית הגלגלים".
"בית הגלגלים" מסייעת לילדים, בני נוער ובוגרים עם נכויות פיזיות מכל הארץ על ידי פעילויות שונות והיא נאלצה בשבועות האחרונים לגייס כח אדם נוסף כי חלק ממנהלי הסניפים גויסו ולהפסיק את פעילות הסניפים הדרומיים שלה במתכונתם הרגילה. לפי העמותה, עד כה היא ספגה הוצאה חריגה של כ- 100 אלף שקלים שלא היו בתכנון בחודשים יולי - אוגוסט.
קשיים בתגמול עובדים
קושי נוסף שעליו מדווחות עמותות הוא בפיצוי העובדים על שעות העבודה הרבות שלהם בשבועות האחרונים בעקבות מצב החירום. ארגון גוונים מבאר שבע, למשל, שבשוטף מסייע לבעלי מוגבלויות הוא אחד מהארגונים שנתקלו בבעיה כיצד לתגמל את עובדיו שעבדו מסביב לשעון בחודש האחרון בעמותה מספרים, כי הם ממתינים לכספים שהובטחו ממשרד, שטרם הגיעו. עד אז, הם מממנים בעצמם את הוצאות שונות, כמו החזר הוצאות נסיעות, הסעות, אוכל ולינה לעשרות מתנדבים שפועלים מטעמה.
בנוסף, בעמותה מדווחים שלצד הקושי הכלכלי, המלחמה העלתה צורך בקרב העובדים לקבל תמיכה רגשית. "מצד אחד, עובדינו התרגלו לעבוד מסביב לשעון במתן סיוע לאוכלוסיות היעד במסגרות הקבועות של העמותה תחת איומי הקסאמים, אולם מרביתם היו חשופים מדי יום לירי מאסיבי ולמגע עם אוכלוסיות במצוקה, מה שגרם להם לסבול בצורה כזו או אחרת ממתח נפשי", אומר ניתאי שרייבר, מנכ"ל העמותה.
קשיים דומים חוו בתקופה האחרונה גם בעמותת 'אנוש'. לפי העמותה שמסייעת לפגועי נפש, הקושי התבטא ביכולת לשמור על חיי שגרה עד כמה שניתן עם ילדיהם בבית במקביל לעבודה בסניפים. סדנאות הפגת חרדה ומתח שנערכו לצוותי העמותה בשיתוף נט"ל סייעו, לפי העמותה, לעובדים להמשיך לתפקד במהלך המבצע.
במענה לקשיים שמלווים בימים אלה ארגוני סיוע, צצו לאורך צוק איתן מספר יוזמות לסיוע לעמותות, שבאו דווקא מתוך החברה האזרחית עצמה. מנהיגות אזרחית – ארגון הגג של ארגוני החברה האזרחית בישראל, למשל, פנה בתחילת המבצע למשרד האוצר בדרישה להקמת קרן לשיפוי או פיצוי עמותות שנפגעו כלכלית בעקבות המבצע, "ארגוני החברה האזרחית התגייסו בצורה מרשימה למען האוכלוסייה בדרום והרבה בזכותן העורף הישראלי מגלה חוזק ועמידה איתנה", אומר אריה רוגל, מנכ"ל הארגון. "עם זאת, הימשכות המבצע גורמת לכך שמרבית העמותות מכלות משאביהן בטיפול ובסיוע לאזרחים וסופגות פגיעה כלכלית משמעותית. בדומה לסיוע של משרד האוצר לעסקים, על המדינה למצוא את המנגנון שישפה או יפצה עמותות, שיוכיחו כי נפגעו בעקבות צוק איתן", הוסיף רוגל.
מי שעוד מסייע בימים אלה לעמותות להתמודד עם ההתנהלות בחירום ועם היום שאחרי הוא ארגון שיתופים לקידום החברה האזרחית. הארגון פרסם במהלך 'צוק איתן' מדריך שנקרא 'היערכות לחירום וחזרה לשגרה'. המדריך מיועד למנהלי ארגונים חברתיים ומספק כלים מעשיים כיצד לנהל את ארגוניהם במצב חירום ולא פחות חשוב מכך – להחזירם לשגרה. שלמה דושי, מנכ"ל שיתופים: "כדי לצמצם למינימום נזקים כלכליים, המדריך נותן לארגונים חברתיים כלים להיערכות בחירום, שיאפשר למנהלי עמותות לתת מענה לצרכים הכפולים המלווים את פעילותם בחירום: מענה לשירותים חיוניים לאוכלוסיות נזקקות וטיפול שוטף בארגון בהיבטים הכלכליים והארגוניים שיאפשרו לו לתפקד".
מתנות עם ערך מוסף
על-פי נתונים שפורסמו בחברת דן אנד ברדסטריט, 21% מהעסקים בדרום נמצאים ברמת סיכון גבוהה מאוד, ואחד מכל חמישה עסקים בסכנת סגירה. אחת הקטגוריות הבולטות שנפגעות מהמצב הביטחוני, היא קטגוריות העמותות ומפעלי השיקום ללא מטרות הרווח, שמעסיקות אלפי מתמודדים עם מגבלות במטרה לשלבם בשוק העבודה הישראלי.
כמדי שנה, בתקופה המקדימה לראש השנה, חברות וועדי עובדים רבים עורכים הזמנות של מתנות חג מעמותות ללא מטרות רווח וממפעלים מוגנים. כך, מעניקים לעובדים מתנות ייחודיות ובעלות ערך מוסף, ועל הדרך גם עושים מעשה טוב בסיוע להמשך פעילותם של אלפי מתמודדים עם מגבלות. השנה, עקב המבצע והמצב הביטחוני הקשה באזורי הדרום והשפלה, העמותות השונות מהדרום חוות מצב קשה ללא הזמנות לקראת החג, ובכך מפסידות כספים ואף עלולות להיסגר בשל כך.
חמסת יונת שלום של עמותת גוונים. צילום: רבקה ביטון
"השנה אנו חווים פגיעה קשה בהזמנות החברות וועדי העובדים, ירידה של 75% מהשנה שעברה. התקציב השנתי של פעילות המיזם נסמך בעיקרו על התקופות המקדימות לפסח ולראש השנה, ולכן - פגיעה בהכנסות אלה יכולה להביא לסגירתם של המפעלים המוגנים בדרום", מספרת הדר מזרחי מנהלת המיזם "כלים שלובים" המאגד מספר עמותות מאזורי הדרום והשפלה, וביניהן: משק תמיר בחבל לכיש שמעסיק אנשים בשיקום מביה"ח ברזילי, "אלו"ט" בגבעת ברנר, "אנוש" בנס ציונה ועוד.
אחת העמותות הבולטות שנפגעה קשות מהמצב היא עמותת "גוונים" באשקלון, המפתחת ומפעילה שירותי ייחודים עבור אוכלוסייה של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית, במטרה לחולל שינוי חברתי. העמותה מעסיקה כמאה עובדים ברובם מאזור אשקלון ויישובי הסביבה, שעוסקים בשירותי שיקום תעסוקתיים, כדי להכשיר ולקדם את המתמודדים לעבודה בשוק הפתח. שירותי השיקום כוללים עמדות וסדנאות בתחומים שונים בהם: עץ, קרמיקה, תפירה, משרד, אריזה ומרכז אירועים וקייטרינג בו נלמדות מיומנויות למתן שירות והסעדה, שנקרא "גוונים בקפה".
מתקשים להמשיך בתהליך השיקום התעסוקתי
"מהיום הראשון של המבצע לא נכנסו אלינו לקוחות כלל, לא לחנות המפעל ולא לבית הקפה. בוטלו אירועים שהזמינו שירותי קייטרינג ולא ניתן לקבוע אירועים עתידיים. בשל כך, מעבר לקושי הנפשי המתיש של תפקוד והמשך הפעלת השירותים, המתמודדים מתקשים להמשיך בתהליך השיקום התעסוקתי שלהם", מספרת שושן סוריה, אחראית תפעול מפעל 'מוגן' של עמותת "גוונים".
"האירועים ולקוחות המפעל הם לחם חוקנו, אם המצב הנוכחי ימשך לאורך זמן – לצערי הרב נידרש לצמצם את כוח האדם ואף לסגור את המפעל, המסייע לשיקומם של מאה אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית. פעילות העמותה באשקלון היא ללא מטרות רווח, אך אמורה לאזן את עצמה ולאפשר גמול
למתמודדים שעוברים בו תהליך שיקום, באמצעות ההכנסות ממכירות במפעל וב'גוונים בקפה'", שושן מוסיפה.
המוצרים שמכינים המתמודדים ב"גוונים" נמכרים בירידים שונים ברחבי הארץ, בחנות המפעל באשקלון ובחנות ללא מטרות הרווח "כלים שלובים" בת"א (או באתר). כמו כל יצרן המתמחה בייצור חפצי נוי ומתנות, גם בקרב העמותות שיא המכירות הוא כחודשיים לפני החגים (פסח וראש השנה). אך השנה, עקב המצב הביטחוני, אין בכלל הזמנות לחג ומיוצר רק מלאי, מה שגורם להפסד כספי גדול, מאחר והעמותות מחויבות לספק עבודה לאנשים המגיעים כדי לעבור תהליך שיקום תעסוקתי. בנוסף לכך, בשל המצב בוטלו כל הירידים באזור הדרום.
במטרה לסייע לעמותות השונות בדרום ובשפלה, בימים רביעי-חמישי-שישי 6-8/8, יערך יריד חברתי של מתנות לחג לוועדים ולחברות, במהלכו יוצגו מהדורות החג שמייצרות העמותות.
היריד יתקיים בימים רביעי, חמישי ושישי 6-8/8, ב"כלים שלובים", רח' דיזינגוף 229 תל אביב. לפרטים התקשרו: 03-5353810.