קבלנים על המע"מ: "צריך להודות בכישלון"
הקבלנים מיהרו להתייחס היום לדחיית אישור חוק מע"מ אפס עד אחרי פגרת הכנסת. לטענתם, ספק אם החוק אכן יאושר, והתנהלות הממשלה כבר גרמה לאובדן אמון הציבור בה. "שוק הנדל"ן בקיפאון יותר מחצי שנה ולצד ההאטה בעקבות הלחימה בעזה - יזמים קטנים יקרסו ומחירי הדירות יעלו"
דחיית אישור חוק מע"מ אפס אתמול, לצד התייחסותו של שר האוצר הבוקר לנסיבות הדחייה, לא הותירו את הקבלנים ללא תגובה. רבים מהם אמרו היום ל-ynet כי מלכתחילה לא היה צורך לצאת בהצהרות בטרם היה ברור כי החוק יקודם, משום שאלה יצרו צווק בקבוק בשוק הנדל"ן, המעורער גם כך.
חוק המע"מ - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- לפיד: "תרגיל סחטני מנע אישור חוק המע"מ"
- חוק מע"מ 0% לא יאושר לפני הפגרה
- מחקר: חוק המע"מ יעודד דירות יקרות יותר
"אמנם מטרת חוק מע"מ אפס היא להוריד את מחירי הדיור, אך בפועל צוואר הבקבוק שנוצר בשוק הנדל"ן בעקבות ההמתנה של הרוכשים להחלטה - מביא לריבוי בביקושים לצד היצע הנמוך גם כך ", טוען נדב בריח, סמנכ"ל השיווק בחברת נווה העיר. לדבריו, "כדי להביא לשינוי אמיתי במצב השוק ולהורדת מחירים, צריך היה לקדם את הצעת החוק לפני שיוצאים בשלל הצהרות וכותרות פופוליסטיות".
"כעת, עם יציאת הכנסת לפגרה לפני אישור הצעת החוק, נוצר מצב שבו העומדים בקריטריונים אשר המתינו עם רכישת הדירה לחודש ספטמבר - חיכו לשווא", ממשיך בריח. "אותן משפחות צעירות שעומדות בקריטריון ההטבה עלולות לצאת מופסדות, שכן ייתכן כי פספסו הזדמנויות לרכישת דירה ספציפית העונה על צרכיהם".
לדבריו, אם כבר נוצרה דחייה בכניסתו של חוק המע"מ לתוקף ב-15 בספטמבר, ראוי שמקבלי ההחלטות יטפלו בנושא הגדלת ההיצע - ויפה שעה אחת קודם. "אחרת אנחנו עלולים לראות עלייה נוספת במחירי הדירות", הוא מסביר, "ברור לכל שכדי שהתוכנית תהיה אפקטיבית, צריך להגדיל במקביל את התחרות - על ידי הגדלת היצע הדירות באופן ניכר".
ליאור ברדוגו, מנכ"ל פרי נדל"ן מקבוצת אלדד פרי, בכלל סבור שיש לבטל את יוזמת חוק המע"מ ולהודות בכישלון, "מאשר לדחות אותה כל בפעם מסיבה אחרת". לדבריו, "דחייה נוספת של הטבת המע"מ רק תעמיק את הנזק לרוכשי הדירות ולקבלנים. גם רוכשי הדירות כבר לא מאמינים שההטבה תאושר. 4 שנים אנחנו שומעים שהממשלה הולכת לפתור את משבר הדיור. בינתיים מחירי הדירות ממשיכים לעלות, היצע הדירות קטן ופתרון אמיתי ארוך טווח לא נראה באופק. הדבר מוביל להעמקת חוסר האמון בשוק ובציבור הישראלי כלפי הממשלה".
הגדיל לעשות נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), נסים בובליל, ששיגר הבוקר מכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובו התריע על הפגיעה בענף הנדל"ן. "אדוני ראש הממשלה", כתב בובליל, "בשנה וחצי האחרונות הציגו שרי קבינט הדיור ובראשם שרי האוצר והשיכון שורה של הצעות לטיפול במצוקת הדיור בישראל - יעילותם של הצעדים הללו טרם הוכחה".
בובליל התייחס לדיונים אתמול בוועדת הכספים וכתב: "לצערנו, הדיון בוועדת הכספים להכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית הפך להליך סדור של סחיטה לצרכים מפלגתיים ופוליטיים, על גבם של ציבור רוכשי הדירות ותוך פגיעה במאמצים לטיפול בשוק הנדל"ן במדינת ישראל. חברי ועדת הכספים, בראשות יו"ר הוועדה, ניצלו את מסך העשן של הקרבות ברצועת עזה על מנת לעסוק בסחר מכר מפלגתי סקטוריאלי מביש וחסר תקדים".
הוא הוסיף כי "הנתונים הכלכליים הרשמיים הקשורים לענף הדיור, מצביעים על קיפאון עמוק בשוק הנדל"ן שבא לידי ביטוי בירידה משמעותית ברכישת דירות, ירידה חדה בהתחלות בנייה וקיטון ניכר בנכונות לרכוש קרקע לבנייה (פגיעה משמעותית בהיצע העתידי). זאת כתוצאה מהצהרות לא אחראיות, הכרזות ללא כיסוי והחלטות ממשלה שלא מגיעות לידי מימוש".
"קיפאון של יותר מחצי שנה"
"ההשפעה של אי-אישור חוק המע"מ על שוק הנדל"ן היא שלילית, הואיל ומאז שהוכרז עליו השוק נכנס לקיפאון מוחלט - כולם קיוו שבספטמבר יעבור החוק והקונים היו אמורים לחזור לשוק", מוסיף ראול סרוגו, מנכ"ל חברת הבנייה סרוגו ויו"ר ארגון הקבלנים בראשון לציון. סרוגו קורא למשרד האוצר להחיל את ההטבה החל מספטמבר, "גם אם אישור החוק יגיע בשלב מאוחר יותר, זאת על מנת שהשוק יחזור למסלולו. חייבים לשחרר לחץ - גם כך אלה שישבו על הגדר יחזרו לשוק בבת אחת - וכתוצאה מכך יעלו המחירים".
סרוגו אף מתייחס ללחימה ברצועת עזה. "מבצע צוק איתן גרם גם הוא לקיפאון בשוק, דבר שמסב נזק לענף ולמדינה שלא גובה מסים", הוא טוען. "המשך קיפאון בשוק עלול להחריף את הבעיה עוד יותר - ומשרד האוצר חייב לקחת אחריות". סרוגו מציע לכנסת לאשר את החוק בפגרת הקיץ. "אני מציע שיתעשתו כולם - גם האוצר וגם ועדת הכספים כדי שהחוק ייכנס לתוקף. אני מאמין שהממשלה תמצא מקורות תקציביים, מבלי לפגוע בהכרזה על הפטור ממע"מ. המצב בשוק קשה, קבלנים לא מוכרים דירות, במיוחד מי שבונה באזורי הפריפריה והדרום".
מיקי זיסמן, מנכ"ל חברת קרדן נדל"ן, מחזק את הדברים. "המשמעות של אי-אישור חוק מע"מ אפס בטווח המיידי מצביעה על המשך הקיפאון שקיים במשק כבר למעלה מחצי שנה", הוא מזהיר, "לא רק זוגות צעירם יושבים על הגדר ולא רוכשים דירה - גם משפרי הדיור חוששים שלא יצליחו למכור דירות יד שנייה. התנהלות הממשלה והכנסת ממשיכה לפגוע באמון הציבור, שכן על פניו חלק מהשיקולים שמונעים כרגע את האישור הם לא ענייניים בלשון המעטה".
"נוסיף על זה את המצב הביטחוני, שפוגע ביכולת של הקבלנים לעמוד בלוחות הזמנים מחד, ולשווק פרויקטים חדשים מאידך - וזה יוביל בטווח הבינוני להקטנת ההיצע שגם כך אינו גדול", ממשיך זיסמן בתחזיתו הפסימית. "כולם יודעים מה המשמעויות: אולי המחירים לא יעלו, אבל לבטח לא יירדו. אני מעריך שהמשך המצב הזה עלול להוביל לקריסת חברות קטנות, הן יזמיות והן חברות ביצוע. חשוב מאוד שהמערכת הבנקאית וממשלה יתנו את תשומת ליבן לעניין הזה".
פולי טטרו, שותף בחברת טופ קפיטל המתמחה בפתרונות מימון ליזמים ופרויקטי נדל"ן, מסכים עם ברדוגו. "דחיית אישור חוק המע"מ עד לסיום הפגרה בכנסת אחרי החגים, מהווה מכה קשה לשוק הנדל"ן בכלל ולקבלנים בפרט", הוא טוען. "חוסר הוודאות עוצר כמעט לחלוטין את התחלות הבנייה, ויש סכנה ממשית לשרידות של חלק מהיזמים שלא רושמים הכנסות ממכירת דירות - אבל בינתיים ממשיכים לשלם עלויות מימון גבוהות".
לדבריו, "על פניו נראה כי קיים ניסיון של הממשלה לרדת מהעץ. אם ניתן היה לבטל לגמרי את הצעת חוק המע"מ היו עושים את זה - אבל זה מאוחר מדי. הניסיונות להגביל את תקופת החוק ל-5 שנים אינם נובעים מטיעון כלכלי רציני. להערכתנו, המצב הקיים יגרום לעליית מחירי דיור מאוד משמעותית, שכן כל קיפאון בשוק מגדיל את הפער בין הביקוש להיצע משום שאין התחלות בנייה חדשות משמעותיות".
"הלחימה בעזה טרפה את הקלפים"
גם היזם אילן רג'ואן, הפועל בדימונה, סבור שהציבור החל לאבד אמון בהצהרות הממשלה. "הדחייה באישור החוק תשאיר את השוק במצב תקוע עוד זמן רב. קבלנים ימשיכו בלית ברירה לעצור את הבנייה, לא יוציאו היתרים ולא יגשו למכרזים חדשים, ובסופו של דבר כאשר ההטבה תאושר, אם בכלל, הזינוק של הרוכשים על השוק יגרור עליית מחירים דרמטית", הוא מזהיר. "במקום החוק צריך לתת מענק כספי בהתאם למיקום - למשל יותר לפריפריה שספגה נזק משמעותי, בעיקר בשל הלחימה בעזה".
אלי גבאי, מנהל הפיתוח העסקי בקבוצת גבאי, מגדיל וטוען כי הממשלה משלה את הזוגות הצעירים עם ההטבה. "הממשלה גורמת לציבור לאבד אמון בהתנהלותה. אנחנו כבר נערכנו ליום שאחרי, אבל דחיית החוק תמנע מהרוכשים לקנות את הדירה בספטמבר, לחכות עד אוקטובר - ואין לדעת אם החוק יאושר עד אז, בגלל בעיות תקציביות של המדינה שנגרמו בעקבות הלחימה".
עדינה חכם, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו-סכסון, מסכימה. "דחיית אישור החוק גורמת לחוסר אמון של הציבור ביכולת של הממשלה לטפל בשוק הדיור", היא אומרת, "מי שכבר לא יכול לחכות וחייב קורת גג מעל הראש, ישוב לשוק ויקנה דירה. אמנם ראינו שהיקף העסקאות ירד, אבל הדבר לא השפיע על מחירי הדירות.
חכם אף מתייחסת ללחימה בעזה והשפעתה על שוק הדירות מיד שנייה. "אין ספק שהמלחמה טרפה את הקלפים, והמיתון בשוק הנדל"ן משפיע הן על ענף הבנייה והן על ענף הדירות מיד השנייה - משפרי דיור חוששים שלא יצליחו למכור את דירתם". לדבריה, היא מתקשה להאמין שחוק המע"מ יעבור במושב הבא של הכנסת. "אני מציעה שמקבלי ההחלטות יתחילו לחשוב על פתרונות ארוכי טווח שבאמת ישפיעו על השוק, כמו הוזלת מחירי הקרקעות ויישום פתרון של דירות להשכרה", היא מסכמת.