בעין עקומה: שאראס - הרגעים הגדולים
הפנומן הליטאי סגר 16 שנים מדהימות בהן שיחק כדורסל מקצועני, וזה הזמן לסכם אותן. מהמשחק המדהים מול ארה"ב בסידני, דרך הנקמה באתונה, ועד התקופה הקסומה עם מכבי וסגירת המעגל בז'לגיריס. מה הרגע המלהיב ביותר? טקבקו
עוד ב-ynet ספורט:
לקחנו על עצמנו לרכז את חמשת הרגעים הגדולים ביותר של הרכז האדיר (למרות שבאופן ברור ישנם יותר), שללא ספק מגדירים אותו כשחקן. יש לציין כי הדירוג הולך לפי השנים בקריירה שלו.
שארונאס מי? הימם את האמריקאים בסידני 2000
אולימפיאדת סידני. ארה"ב הגיעה כפייבוריטית ברורה לזכייה בטורניר האולימפי. עם סגל שכלל כמה אגדות כדורסל כמו גארי פייטון, סטיב סמית', אלונזו מורנינג, טים הארדוויי וג'ייסון קיד. האמריקאים היו בטוחים שהם מגיעים לטיול קליל בארץ הקנגרו. בחצי הגמר חיכתה להם נבחרת ליטא של שאראס. הרכז בדיוק הגיע אחרי עונה באולימפיה לובליאנה ורגע לפני התקופה היפה שלו בברצלונה. אפשר להגיד שהוא היה די אלמוני, בטח עבור האמריקאים.
באתר Kick כבר ביקרתם?
- יותר ממועדון? ברסה הוציאה חצי מיליארד יורו על רכש
- קבוצות ה-NBA מתכוננות לעונה חדשה
- מי אמר שאין כדורסל בישראל?
דקות ספורות לסיום המשחק, ה"דרים טים" היו המומים אחרי שרמונאס שישקאוסקאס, עוד אגדה ליטאית בפני עצמה, הביא את נבחרתו ליתרון נקודה 80:81.
שאראס רץ את כל המגרש כדי להוריד לנקודה בלבד, 10 שניות לסיום. שישקאוסקאס שלח את קיד לקו העונשין. הרכז קלע את הראשונה, אבל החטיא את השנייה. מקדייס ושישקאוסקאס זינקו על הכדור החוזר והשופטים קבעו: כדור ביניים. הפורוורד האמריקאי קפץ מוקדם מדי, והמהלך האחרון סודר עבור שאראס. הליטאי ניסה להגיע למצב קליעה נוח, ביצע סבסוב אבל החטיא את שלשת הניצחון. את המפגש הוא סיים עם 27 נקודות בדרך למדליית ארד היסטורית.
צפו בשאראס במשחק מול ארה"ב באולימפיאדת סידני 2000
עושה היסטוריה עם ליטא. יורובאסקט 2003
שאראס ונבחרת ליטא הגיעו לאליפות אירופה שנערכה בשוודיה, בניסיון להחזיר את המדינה לצמרת היבשת לראשונה מאז מדליית הזהב ב-1937. עם הנתון הזה הפנומן טרף את האולמות, ואפילו נבחרת ישראל חטפה.
הכחולים-לבנים והליטאים נפגשו במשחק השני באליפות. התוצאה? תבוסה ב-32 הפרש לישראל – 94:62. שאראס העלה הילוך בשלבי הנוקאאוט.
בחצי הגמר מול צרפת, ליטא כמעט והודחה אחרי שסל של בוריס דיאו נתן לטריקולור יתרון 65:70, שלוש דקות לסיום המפגש. מאותו הרגע יאסיקביצ'יוס לקח את העניינים לידיים ודהר יחד עם חבריו לריצת 0:9 שסידרה לליטאים העפלה לגמר – 70:74. שאראס היה קרוב לטריפל דאבל כשקלע 14 נקודות, קלט 10 ריבאונדים ומסר 7 אסיסטים.
36 נקודות ו-12 ריבאונדים של פאו גאסול הגדול לא הפחידו את ליטא שגברה די בקלות בגמר על ספרד, 84:93. מתחילת המחצית השנייה הגדילה המנצחת את יתרונה ומדליית הזהב שלה לא הוטלה בספק אפילו לא לרגע אחד. הרכז הליטאי ניפק עוד משחק טוב לארסנל עם 10 נקודות ו-9 אסיסטים. את האליפות הוא סיים כ-MVP.
צפו בליטא עושה היסטוריה וזוכה באליפות אירופה אחרי 66 שנה
ארבע שנים לאחר מכן דייויד בלאט ונבחרת רוסיה מנעו משאראס וליטא זכייה נוספת במדליית הזהב, אחרי שהדיחו אותם בחצי גמר יורובאסקט 2007. במפגש על מדליית הארד הצליחו הליטאים לנצח את יוון 69:78, והביאו עוד הישג יוקרתי למדינה הקטנה.
צפו במפגש בין ליטא לרוסיה בחצי גמר יורובאסקט 2007
הנקמה המתוקה. אתונה 2004
ארבע שנים עברו מאז ההפסד המאכזב לארה"ב. בינתיים שאראס הספיק לזכות פעמיים ביורוליג (עם ברצלונה ומכבי תל אביב), והשיג עוד שתי אליפויות ושני גביעים בספרד, ואליפות וגביע בישראל.
באולימפיאדת אתונה ליטא וארה"ב נפגשו כבר בשלב הבתים. שאראס שוב היה גדול וקלע 28 נקודות. הדובדבן היה שלוש שלשות ברבע האחרון, כולל מהלך אחד של ארבע נקודות (שלשה וסחיטת עבירה על הראש של לאמאר אודום), שסידרו לנבחרתו את הניצחון היוקרתי, 90:94.
זה היה הפסדם השני בסך הכל של האמריקאים מאז נבחרת החלומות של 1992 של מייקל ג'ורדן הגדול. בראיון אופייני אמר בסיום שאראס: "בצורה מסוימת הניצחון הזה לא שווה כלום כי עוד לא השגנו מדליה. בשביל זה הגענו לכאן, להביא מדליה לליטא".
הליטאי כאילו חזה את העתיד. שתי המדינות נפגשו שוב במשחק על מדליית הארד אחרי שהאמריקאים הפסידו בפעם השלישית בטורניר, 89:81 בחצי הגמר לארגנטינה, וליטא נוצחה באותו שלב ע"י איטליה, 100:91. כאן הצליחו לברון ג'יימס, דווין ווייד וטים דאנקן לנקום ולקחת את המקום השלישי בטורניר – 94:106. שאראס סיים את המפגש עם 17 נקודות.
זוכרים את נס ז'לגיריס? את ההצגה של מס' 13 שכחתם
מאותו יום גדול ב-8 באפריל 2004, בו נפגשו מכבי ת"א וז'לגיריס קובנה, זוכרים בעיקר את המסירה הגדולה של גור שלף והשלשה המוטרפת של דרק שארפ, שהביאה את המפגש להארכה ולאחר מכן לניצחון, כל הדרך לזכייה ביורוליג. מה ששוכחים זה ששאראס ניפק את משחקו הטוב ביותר בקריירה.
הרכז הליטאי השאיר את הצהובים בתמונה לאורך כל המשחק וקלע 37 נקודות (7/9 ל-2, 11/12 מקו העונשין) יחד עם 3 ריבאונדים ו-2 אסיסטים ב-29 דקות בלבד בעקבות בעיית עבירות. העבירה החמישית הייתה על גידריוס גוסטאס, שהחטיא את שתי זריקות העונשין המכריעות שאחריהן הגיע הסל המשוגע של שארפ.
שנה לאחר מכן ניסו הצהובים לזכות בתואר שני ברציפות. מכבי הגיעה לגמר שנערך במוסקבה ופגשה את טאו ויטוריה. שאראס קלע 22 נקודות, לקח 6 ריבאונדים וחילק 5 אסיסטים כדי להיבחר ל-MVP של הגמר. זה גם היה תואר היורוליג השלישי ברציפות שלו (אחד עם ברצלונה ושניים במכבי). היחיד שעשה זאת מאז שחקני ספליט הגדולה בסוף שנות ה-80 ותחילת ה-90.
שאראס חיפה על משחק בינוני של אנתוני פארקר שלא מצא את עצמו. האמריקאי אומנם סיים עם 12 נקודות אבל באחוזים רעים מהשדה - 3/12, והוסיף גם 5 איבודים ב-31 דקות. אחרי שזכה ביורוליג גם עם פנאתינייקוס ב-2009, הליטאי הפך לשחקן היחיד בהיסטוריה שהניף את הגביע עם שלוש קבוצות שונות.
סוגר מעגל – האליפות עם ז'לגיריס קובנה. 2014
למרות הקריירה עטורת התהילה, תואר אחד היה חסר לשאראס - אליפות ליטא. בתור ליטאי גאה שהביא את מדינתו להישגים רבים, היה חשוב לרכז לסיים את דרכו כשחקן מקצועני ולסגור מעגל עם אליפות מקומית.
זה לא היה קל. בגיל 38 הוא כבר היה כבד הרבה יותר (אף פעם לא היה מהיר), הכושר היה פחות טוב, אבל החוש למשחק נשאר זהה. מספריו אומנם ירדו באופן דרסטי, אך במאני טיים הוא היה שם בגדול עבור קבוצתו.
בסדרת הגמר פגשה ז'לגיריס את נפטונאס. הסדרה התארכה לשישה משחקים, אבל את השניים הקריטיים שאראס ניצח, אחרי שקלע במשחק
הראשון 13 נקודות באחוזים רעים (4/12 ל-2), ולמשחק השני לא ממש הופיע (0/5 מחוץ לקשת). במצב של 1:1 בסדרה, הליטאי היה פנטסטי עם 14 נקודות ו-6 אסיסטים (6/8 ל-2, 2/2 מהעונשין) כדי לסדר לקבוצתו ניצחון 75:82.
גם במשחק הרביעי, בו למעשה הצליחה ז'לגיריס לפתוח פער בסדרה, שאראס סיפק את הסחורה עם 13 נקודות ו-5 אסיסטים ב-16 דקות בלבד. מכאן חבריו כבר עשו את העבודה. במשחק השישי ניצחה ז'לגיריס 70:90 והבטיחה את תואר האליפות. שאראס סיים אומנם עם 5 נקודות בלבד אבל מסר 8 אסיסטים.