ילדים זה שמחה / סיכום אליפות העולם לנוער
מורגן לייק הציגה ביצועים מדהימים בשני מקצועות, לסארו מרטינס ניתר כמו כוכב בבוגרים וטרנטוויס פריידיי התקרב לתוצאה של אוסיין בולט מימיו בנוער. אבינעם פורת על ההבטחות הגדולות של האתלטיקה שנחשפו באורגון
כשאוסיין בולט היה רק בן 15, הוא השאיר מאחור ספרינטרים מצוינים המבוגרים ממנו בארבע שנים וניצח בריצה ל-200 מטרים באליפות העולם לנוער שנערכה בג'מייקה. תוצאתו, 20.61 שניות הייתה איתות ראשון מהאיש שנראה כמי שהגיע מפלנטה אחרת.
ynet ספורט ברשתות החברתיות
אם אתם תוהים מדוע אני פותח את סקירת אליפות העולם לנוער הנוכחית בסיפורו של בולט, התשובה לכך פשוטה. גם ביוג'ין, אורגון נראו מספר ילדי פלא אשר אמורים, אם וכאשר, להרעיד את מסלולי האתלטיקה בשנים הקרובות.
בני 15 אמנם לא ניצחו שם, אבל בני ובנות 16 ו-17 שכיכבו היו שם בכמויות. זה הזמן להציג את מפת האתלטיקה באולימפיאדות הבאות. לא בטוח שכל ילדי הפלא יממשו את ההבטחה, אבל חלק מהם בוודאי.
לטעמי, מספר אחת באליפות הייתה מורגן לייק הבריטית. קודם כל מפני שזכתה בשתי מדליות זהב אישיות. שנית, משום שאחת משתי המדליות הגיעה במקצוע המכתיר את המנצחת בו כ"מלכת האתלטיות", קרב 7. במקרה של לייק מדובר בנסיכת האתלטיקה. ושלישית, מדלית הזהב השנייה שלה ביום האחרון הגיעה בקפיצה לגובה בהישג השווה כניסה לגמר אליפות העולם לבוגרות, 1.93 מטרים. רק זה? בקפיצה לגובה בקרב-7 היא חלפה על פני 1.94 מטרים.
למעשה, מורגן מהעיר וינדזור שמאמנה הוא אביה אלדון, הייתה יכולה להיות אלופת העולם לקדטיות בקרב 5 אשתקד. זה קרה בדונייצק, אוקראינה, בתחרות הזכורה מאוד לקופץ במוט שלנו לב סקוריש שזכה שם במדלית הארד. לא ייאמן, אבל אחרי שהובילה ביום הראשון, פסלה בקפיצה לרוחק וכדי להבטיח ניקוד ניתרה ל...4.63 מטרים, תוצאה מצחיקה ועצובה שדחקה אותה מהפודיום. את הלקחים של אותה קפיצה היא הפיקה מהר מאוד, ובאורגון כבר קפצה למרחק סביר של 5.90 מ'.
עוד ב-ynet ספורט:
מספר 2 באורגון היתה קיילין וויטני. אמריקאית בת 16 בסך-הכל. קיילין נראתה מצוין וניצחה בריצה ל-200 מטרים בזמן של 22.82 שניות. תוצאה מופלאה, אבל עדיין רחוקה מזו שקבעה מספר שבועות קודם לכן בתחרות מבחן באורגון, 22.49 שניות חוץ מזה, קיילין לקחה גם את הארד ב-100 מ', 11.45, רחוק מאוד משיאה האישי 11.10 ש'. והיא רק בת 16 .
בפתיח על עתידם של הכוכבים הצעירים, כתבתי "אם וכאשר", כלומר סייגתי את הדברים. לא מעט אתלטים, אם כי לא הרוב, מגיעים לשיאם בגילאים הצעירים ומאז לא שומעים עליהם. קחו, למשל, דוגמה ישראלית: ניקי פאלי זכה בבייג'ינג2006 במדליית הכסף באליפות העולם לנוער
לפי התחרות ההיא, פאלי כבר היה צריך לעמוד היום על הפודיומים באירועים הגדולים בעולם. הבעיה, קצת אחרי אותה שנה מופלאה שבה שבר את שיא הנוער 2.30 מטרים, הוא נפצע ומאז לא חזר לעצמו. הספיק להשתתף באולימפיאדת בייג'ינג וקפץ במוקדמות, 2.20 מ' מבלי לעלות לגמר. ולא רק ניקי: גם מנצחו, הסיני הו, ניתר באולימפיאדת בייג'ינג ל-2.10 ומאז נטש לחלוטין את הכותרות הגדולות. יתכן שגם הוא נפצע בעת מיצוי יכולותיו.
היחיד שנשאר בענינים מהפודיום בבייג'ינג, דווקא על הדוכן מספר 3 (אחרי הו ופאלי), הוא לא אחר מאשר בוגדן בונדרנקו, אלוף העולם האוקראיני הנהדר שכבר קפץ השנה 2.42 מ' ומאיים ברצינות על שיא העולם בן 21 השנים של חאבייר סוטומאיור הקובני, 2.45 מ'. המסקנה מפודיום 2006: הצלחה בגילאים צעירים עדיין לא מבטיחה צמרת בגילאי בוגרים, אם כי אפשר לראות את הפוטנציאל.
באתר Kick כבר ביקרתם?
- יותר ממועדון? ברסה הוציאה חצי מיליארד יורו על רכש
- קבוצות ה-NBA מתכוננות לעונה חדשה
- מי אמר שאין כדורסל בישראל?
הקפיצה המשולשת התברכה באורגון בקובני לסארו מרטינס (16.5). הוא ניצח בהפרש העצום כשקבע 17.13 מ', 11 סנטימטרים פחות משיאו האישי שקבע לפני מספר חודשים. צריך לזכור בי בשנים האחרונות חלה ירידה בהישגי הקופצים במשולשת, ותוצאותיו של מרטינס מכניסות אותו כבר בגילו הצעיר למועדון העילית. לא פלא שילד הפלא כבר מוזמן לתחרויות ליגת היהלום היוקרתיות.
אצל הבנות, תופעת ההתפתחות למימדים של גוף אשה בוגרת, בולטת עוד יותר. רבות מיצו קריירה שלמה עד גיל 18. מצד שני, כדאי מאוד לעקוב אחרי וויטני, לייק ומיכאלה הרובה הצ'כית בת ה-16, ילידת 1998 (כמו ויטני), שזכתה במדלית הכסף בגובה עם 1.91 מ'.
התחלנו עם בולט, ונמשיך איתו. בולט כידוע מחזיק בשיא העולם לנוער ב-200 מ', 19.93 כשהיה לנער הראשון מתחת ל-20 שניות. באורגון נקבעה התוצאה השניה בכל הזמנים, בידי טרנטוויס פריידיי האמריקני 20.04 ש'. עוד תוצאה סופר-איכותית.
פרידיי מקשר אותנו לתופעה שבלטה באורגון: האמריקאים בריצות הקצרות. בשנים האחרונות נישלה ג'מייקה את ארה"ב מגדולתה, והדבר התחיל כבר באליפויות הנוער. הפעם, ארה"ב השתלטה באופן מוחלט על הריצות הקצרות, למעט ה-100 מ' לנשים (ריצה שבה ניצחה הבריטית דינה אשר-סמית'). השלל: 100 בנים, 200 בנים ובנות, כל מרוצי השליחים והשליחות מ-100x4 מ' עד 400x4 מ' נפלו בידי ארה"ב. פעם המקל היה נופל להם בגלל בטחון מופרז ואימונים עצלים, הפעם הלקח נלמד תוך הצהרת-כוונות לעתיד.
ריצת הגמר ל-100 מ' בנים שבה לא נכח אף ג'מייקני הסתיימה עם דאבל של ארה"ב כשקנדל וויליאמס (10.21) זכה במפתיע בזהב, 6 מאיות לפני שיאן העולם לנוער והנער הראשון שהכניע את גבול ה-10 שניות (9.97) טרייבון ברומל.
ונסיים בישראלים. בדרך-כלל, מצפים מספורטאי הנוסע לאליפות עולם (לנוער במקרה שלנו) לקבוע שיאים אישיים, אם אינו באזור המדליות. אלן פרבר הטיל את הכידון כמעט 7 מ' מתחת לשיאו, 63.80 מ', אבל אפשר לסלוח לו כי גם יתר המטילים בתחרות היו רחוקים ברובם משיאיהם האישיים. פרבר עלה מלטביה, שמצידה לקחה את הזהב במקצוע בידי גטיס קאקס.
לעומתו, לב סקוריש, עם רזומה של מדלית ארד באליפות העולם לקדטים, הצליח להיות ממוקד והעפיל לגמר עם 5.20 אך שם ציפתה האכזבה.
מתוך 13 קופצים, לא פחות מתשעה השיגו ביוג'ין שיאים אישיים. סקוריש לא רק שלא הציב שיא, אלא קפץ בגמר 12 ס"מ פחות מהישגו הטוב ביותר
. כך פתחו קופצים שנראו שווים לו ברמתם פערים גדולים. אקסל צ'אפל מבית המדרש הצרפתי למוט בראשות שיאן העולם רנו לאבילני (6.16 מ') לא בייש את הפירמה וניצח עם 5.55 מ'.
כל ארבעת הראשונים קבעו לפחות 5.50. סקוריש, שנה ראשונה בנוער (יש לו עוד אחת), יצטרך להתכונן לעונה הבאה לפי המדד החדש שנקבע באליפות העולם לנוער באורגון. כלומר, להשאיר מתחתיו 5.30 ואולי גם 5.40 מ'.