הפרופיל האכזרי של בכיר חמאס מוחמד דף
כבר בגיל 12 ישב מוחמד דף לצדו של יחיא סנוואר שלקח אותו תחת חסותו. אחרי שירש את יחיא עיאש, הוא ניצל מארבעה ניסיונות חיסול, והפך למנהיג הדומיננטי של חמאס. ד"ר ענת ברקו, ששוחחה עם אסירים שנקרו בדרכו של דף, מספרת ממקורות ראשונים: "הנכות שלו הפכה אותו לאויב מר עוד יותר"
"מוחמד דף הוא אתגר לא קטן לישראל, ויהיה קשה מאוד לחסל אותו, אך אם ישראל תגדיר את זה כמטרה, אני מניחה שימצאו אותו". ד"ר ענת ברקו, מחברת הספר "אישה פצצה", נפגשה במשך שני עשורים עם אסירות ואסירים פלסטינים, שהכירו מקרוב את ראש הזרוע הצבאית של חמאס. סא"ל במיל' ברקו, עמיתת מחקר במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי הרצליה, מספרת כי האסירים רואים בדף "גבר-גבר" שהפך ברבות השנים ל"מודל" ו"גיבור". עכשיו הוא מנהל את הלחימה נגד צה"ל מתוך בונקר בעזה.
מוחמד דף השבוע: האש תיפסק רק אם המצור יוסר
דף (50) נולד למשפחת פליטים פלסטינים בדרום רצועת עזה. כבר משנות ילדותו הוא התחנך על ברכי האיסלאם הקיצוני. פעילותו הצבאית החלה בימי האינתיפאדה הראשונה, אז הצטרף לשורות חמאס. ב-1989 הוא נעצר על ידי ישראל וישב
בכלא במשך שנה וחצי. בתחילת דרכו בחמאס היה דף אחד מתלמידיו של ''המהנדס'' יחיא עיאש, ולאחר חיסולו של עיאש ב-1996 הפך התלמיד - שכבר נהיה ראש הזרוע הצבאית של חמאס - לבכיר המבוקשים עד היום. דף היה היזם שעמד מאחורי שורת פיגועי טרור רצחניים שנועדו לנקום את מותו של עיאש, בהם שני הפיגועים בקו 18 בירושלים.
"דף נחשף מגיל קטן מאוד לאינדוקטרינציה האיסלאמית", מספרת ברקו, "ובגיל 12 בלבד כבר ישב סמוך לשולחנו של יחיא סנוואר (מבכירי הזרוע הצבאית של חמאס ומהאסירים הבכירים ששוחררו בעסקת שליט. מ"מ), שהיה מנהל המסגד בחאן יונס ולקח אותו תחת חסותו. דף, שנחשב על ידי האסירים לטרוריסט מדופלם ובא ממשפחה פשוטה בחאן יונס, שיחק כדורגל בילדותו".
בנוגע למשפחה של דף מציינת ד"ר ברקו כי "אביו היה רפד ואמו הייתה בבית. הוריו לא נחשבו כל כך דתיים, וזו שאלה ששאלתי את האסירים בצורה ברורה מאוד. בגיל 12 הוא הצטרף למוג'מעה (גרעיני חמאס). תוך כדי משחקי ספורט הם קלטו אותו, והוא היה מראשוני חמאס. הוא לא היה כוכב בבית הספר. הוא התחתן עם בת דודתו, בתו של אחיה של אמו, שגרה ברמאללה".
על תקופת האינתיפאדה הראשונה ציינה ד"ר ברקו כי "הוא ישב אז באזור רמאללה, ושם היו הרבה בעיות, החטיפה של נחשון וקסמן והרצח של רכז השב"כ נועם כהן. בסופו של דבר הוא הביא את אשתו וילדיו לחאן יונס בעזה. היה לו אח אחד בכלא הישראלי, שישב על עברות ביטחוניות. כמו במשפחות עברייניות, שבהן לא רק אח אחד עבריין, במשפחות של טרוריסטים רואים דפוס דומה של קריירה טרוריסטית".
על השאלה כיצד תיארו האסירים את אכזריותו של דף השיבה ברקו כי "בזמן האינתיפאדה הראשונה הוא זרק גופות של חיילים שרצח וחטף. היום ההנחיה של חמאס היא בעצם לחטוף גופות של חיילים, שזה ציני מאוד, ולסחור בהן". לדברי ד"ר ברקו, דף מהווה גם "מודל לחיקוי לילדים פלסטינים ללכת בעקבותיו. הוא בין אלה שכל הזמן מדבר על הפליטוּת ומנציח את הפליטוּת".
דף נתפש במערכת הביטחון הישראלית כמבוקש חמקמק, המתוחכם והמסוכן ביותר. הוא שרד ארבעה ניסיונות חיסול: ב-2001 אירע הניסיון הראשון, כעבור שנה שיגר מסוק אפאצ'י של צה"ל שני טילים לעבר מכוניתו. דף נפצע אז, בין היתר בראשו, ועבר תהליך שיקום במחתרת. ב-2003 ירה מטוס קרב של חיל האוויר לעבר בית שבו שהה דף, אולם גם אז הוא ניצל. הניסיון הרביעי היה ב-2006. דף נפצע אז פעם נוספת וככל
הידוע נכרתו חלק מידיו ומרגליו.
"קרדיט גדול בחמאס"
על רקע ניסיונות החיסול שאותם שרד דף אמרה ד"ר ברקו כי "הנכות שלו, שנגרמה מהמתקפות של צה"ל, הפכה אותו לאויב מר עוד יותר ממה שהיה. לא שקודם הוא היה אוהב ישראל... אנחנו רואים אותו כאדם הדומיננטי ביותר כיום בחמאס וכדמות שמגדלים דורות על ברכיה. העובדה שהוא מכיר את דור מייסדי חמאס באופן אישי נותנת לו הרבה מאוד קרדיט".
ד"ר ברקו אמרה עוד כי "אנחנו לא רואים פה אינטלקטואל גדול, בעיני האסירים הוא אדם אמיץ, יש המון הערצה כלפיו והערכה. רואים אותו כדמות של אייקון וכאמור מודל לחיקוי לאנשים שרוצים ללכת אחריו".