טורקיה מאשימה את ישראל: חייל נחטף, ומה עם 70 הפלסטינים שנהרגו ביממה האחרונה?
עם זאת אמר שר החוץ הטורקי כי טורקיה מוכנה לעשות כל שביכולתה לפתור את סוגיית החייל החטוף. ארצות הברית לוחצת על אנקרה ועל קטאר
בארצות ברית מיהרו לגנות את חטיפתו של סג"מ הדר גולדין, וגם סימנו מטרה - טורקיה וקטאר. "חמאס חייב לשחרר מיד וללא תנאים את החייל הישראלי הנעדר - ואני קורא לאלה שיש להם השפעה על חמאס לחזק את המסר הזה", אמר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, ובמקביל פנה לשרי החוץ של טורקיה וקטאר והפציר בהם ללחוץ על הנהגת חמאס לשחרר את החייל החטוף.
תוך זמן קצר, שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו הגיב לדברים ואמר כי מדינתו תעשה "כל שביכולתה בשביל לסייע לפתור את סוגיית החייל החטוף" - אך הדגיש כי העדיפות הראשונה מבחינתם היא חידוש הפסקת האש ברצועה. "אם הפסקת האש קרסה בגלל חטיפה של חייל ישראלי, מישהו צריך לתת את הדין גם לגבי 70 ההרוגים הפלסטינים ביממה האחרונה", הוסיף, "בעינינו, כל האנשים שווים". על-פי הדיווחים מעזה, לפחות 77 בני אדם נהרגו מתקיפות צה"ל ברצועה מאז אירוע החטיפה.
את הלחץ האמריקני ביטא גם טוני בלינקן, סגן היועצת לביטחון לאומי, שאמר בראיון לרשת החדשות MSNBC כי "קטאר וטורקיה צריכות להשתמש בהשפעה שלהן ולהביא לשחרור החייל". יש לציין כי הטורקים והקטארים לא הוזכרו כלל בהודעה המשותפת של ארה"ב והאו"ם על הפסקת האש, ולא ברשימת הבית הלבן של המסייעים בהשגת הפסקת האש. הדבר לא הפריע לשרי החוץ של שתי המדינות המקורבות לחמאס לפרסם הודעת ברכה להשגת הפסקת האש: "התהליך הזה הוא ביטוי יציב להמשך המחויבות הפוליטית של כל הקבוצות הפלסטיניות לממשלת אחדות לאומית".
לאורך התקופה האחרונה ניסה חמאס להעביר את התיווך להפסקת האש לידי טורקיה וקטאר, ואילו ישראל התעקשה שמצרים תהיה זו שתתווך. בישראל נמתחה ביקורת על ג'ון קרי עליו נטען כי בשלב מסוים הסכים לתיווך הקטארי והטורקי. כמה מהשרים הישראלים היו בוטים יותר בביקורת שהטיחו בקטאר ומערבותה במימון הטרור, ושר התקשורת גלעד ארדן אף קרא להפסיק את שידורי ערוץ אל-ג'זירה הקטארי בישראל.
מנגד, שר החוץ הקטארי חאלד אל-עטייה אמר השבוע בראיון ל-CNN כי ישראל היא המכשול לשלום: "בנט וליברמן מדברים על כך שקטאר תומכת בטרור, אבל אומר לך מה הם לא עושים - הם עצמם לא תומכים בטרור, הם פשוט מבצעים אותו". הוא הגיב גם לטענות על מימון הטרור ואמר: "קטאר אינה תומכת בחמאס, קטאר תומכת בפלסטינים".
גורמים בלשכת ראש הממשלה הדגישו אמש (יום ו') כי ישראל נענתה לקריאה להפסקת האש ההומניטרית רק לאחר שמזכיר המדינה של ארה"ב השיג התחייבות מפורשת מחמאס שנתקבלה באמצעות קטאר, לפיה חמאס וארגוני הטרור הנוספים יכבדו את הפסקת האש החל מהבוקר בשעה שמונה. הם הדגישו שחמאס נתן התחייבות זהה גם למזכ"ל האו"ם - ואז הפר התחייבותו לשניהם.
"ישראל מצפה שארה"ב והקהילה הבינלאומית יגיבו בתקיפות כלפי ארגון טרור שקורא עליהן תיגר כה בוטה", הוסיפו בלשכתו של בנימין נתניהו, "לא רק שחמאס משתמש בתושבי עזה כמגן אנושי, הוא גם מפר הפוגות הומניטריות ובכך מונע מהתושבים לקבל סיוע. זו הוכחה נוספת לכך שחמאס מעוניין שתושבי עזה יסבלו, מתוך מחשבה שהעולם יאשים את ישראל בסבלם".
בסביבתו של ראש הממשלה יצאו בקריאה למנהיגים שמצרים על כישלונה של הפסקת האש: "היא לא נשברה סתם כך - חמאס הוא זה ששבר אותה", אמרו שם, והוסיפו שבשיחותיו של ראש הממשלה נתניהו היום עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומזכ"ל האו"ם באן-קי מון הבהיר נתניהו שחמאס וארגוני הטרור הנוספים "יישאו בתוצאות מעשיהם".