נתניהו אחרי הסגת חלק מהכוחות: "נשיב את השקט, עובדים על פתרון טכנולוגי למנהרות"
ראש הממשלה ושר הביטחון הבהירו כי המבצע ברצועה נמשך וכי בכוונתם להשיג רגיעה ארוכת טווח, בכל אמצעי שיידרש: "אם חמאס יירה, הוא ישלם מחיר בלתי נסבל". על חטיפת החייל אמר: "השיקול היחיד הוא האינטרס הביטחוני". בעיצומה של מסיבת העיתונאים נשמעה אזעקה בעוטף עזה
כשמבצע "צוק איתן " נראה לקראת סיום, התייצב ראש הממשלה בנימין נתניהו לעיני המצלמות והבהיר כי "המבצע נמשך". ראש הממשלה כינס הערב (שבת) מסיבת עיתונאים בקריה בתל אביב יחד עם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון כדי להתייחס לתחילת הנסיגה של כוחות צה"ל מתוך רצועת עזה והדגיש כי צה"ל לא מוותר על הניסיון לבסס רגיעה ארוכת טווח. קודם דרשה אמו של החייל החטוף ממדינת ישראל: "לא לעזוב את עזה עד שתחזירו את הילד שלי". בעיצומה של מסיבת העיתונאים נשמעה אזעקה במועצת שער הנגב. חבר ההנהגה המדינית של חמאס עיזת א-רישק מיהר להגיב: "זה נאום של תסכול וכישלון, נתניהו מנסה להרים את המורל של צבאו הקורס".
"המבצע נמשך", הבהיר נתניהו, "וצה"ל פועל בכל העוצמה כדי להשלים את יעדי המבצע - השבת השקט והביטחון תוך פגיעה משמעותית ביעדי הטרור. כוחותינו משלימים בשעה זו את הפגיעה במנהרות, הם נטרלו עשרות מנהרות עד כה. זה פוגע במערך אסטרטגי שהחמאס השקיע בו מאמצים במשך שנים. היכולת הזו הייתה מאפשרת לו לחטוף ולרצוח חיילים ואזרחים רבים על-ידי תקיפה בו זמנית דרך המנהרות".
נתניהו הדגיש כי לא ייתן לחטיפה להוות שיקול עיקרי בהחלטה אם ומתי לסיים את המבצע. "לא אגיד מתי נסיים ולאן נלך, אין לנו שום מחויבות להערכות זולת האינטרסים הביטחוניים שלנו", אמר. "זאת החלטה שלי משותפת עם שר הביטחון והרמטכ"ל. אנחנו נערך במקומות שנוחים לנו כדי להקטין את החיכוך של חיילי צה"ל. אכפת לי מכל חייל וחייל אבל אנו נמשיך בפעולה עד שנשיג את מטרתה, רק אלו השיקולים שלנו". עוד ציין: "אני לא יכול להגיד לאן זה יתפתח, אנחנו שומרים על כל האפשרויות מבחינתנו".
ראש הממשלה ציין גם כי בישראל שוקדים על פיתוח פתרון טכנולוגי לאיום המנהרות. "נשקיע את המשאבים ואת השכל והגאונות שלנו", הבטיח. "אנחנו לא נקבל את המשך הירי ויש לנו אופציות שונות שאנחנו נפעיל כדי להביא את השקט, ייקח כמה זמן שייקח. חמאס יצטרך להבין שהוא ישלם מחיר בלתי נסבל. אני מעדיף להשיג את המטרה באופציה המדינית, אבל אם אין ברירה - נפעיל את כל הכלים העומדים לרשותנו. אני כראש הממשלה נושא באחריות המרכזית להחלטה הזו ואני מצווה לבחון היטב את כל הסיכונים והסיכויים, וכך אני פועל. אינני נוהג בפזיזות, ודאי שלא כשמדובר בחיי חיילים ואזרחים. כל האפשרויות על השולחן כדי להבטיח שקט לטווח ארוך".
נתניהו התייחס לתמיכה במבצע בעולם, ואמר כי "התמיכה הגבוה של ארה"ב ואירופה בצורך לפרק את ארגוני הטרור מנשקם היא הישג חשוב למדינת ישראל. לא פחות חשוב מזה ומפתיע רבים הוא הקשר הייחודי שנוצר עם מדינות האזור. גם זה נכס חשוב למדינת ישראל, ועם סיום המערכה זה יפתח בפנינו אפשרויות חדשות". על רקע הדיווחים על מתיחות עם הממשל האמריקני, הבהיר ראש הממשלה כי "ארה"ב סיפקה תמיכה נהדרת לישראל. אני דיברתי עם קרי כמה פעמים ביום ואני מעריך את מאמציו ומאמצי אובמה, עם הצהרות חוזרות ונשנות ותמיכה בישראל".
"דברי משפחת גולדין נגעו ללבי"
אחרי שבמשפחתו של סגן-משנה הדר גולדין סיפרו כי טרם שוחחו עם נתניהו, אמר ראש הממשלה: "אני מחזק את המשפחה ומבין ללבה. הדברים שלה היום נגעו ללבי ואני אשוחח איתם בהמשך הערב. מדינת ישראל תמשיך לעשות כל מאמץ להשיב את בניה הנעדרים הביתה. אזרחי ישראל", הוא המשיך, "החוסן שאתם מגלים מאפשר לנו להשיג את מטרות המבצע. אני מודה לכם על הלכידות והאחדות. הבטחנו שנחזיר את השקט לתושבי ישראל ונמשיך לפעול עד שמטרה זו תושג, יופעל כמה כוח שצריך".
גם שר הביטחון יעלון התייחס לחייל החטוף ואמר: "אני מבקש לחזק את ידיה של משפחת גולדין. אני מבקש גם לחזק את ידיה של משפחתו של לוחם גולני סמל-ראשון אורון שאול זכרו לברכה, שמקום קבורתו של בנה לא נודע בעת הזו". הוא הדגיש כי "אנו נחושים להמשיך ולהכות בחמאס. לא נתפשר על ביטחונם של אזרחי ישראל. במבצע הזה, גם אם הוא נמשך ימים ארוכים, חמאס בבעיה קשה מאוד במאזן שהוא עושה לעצמו. המאזן לרעת חמאס באופן ברור, והוא ימשיך ויחמיר ככל שיחלפו הימים".
חלק מהכוחות שפועלים בתוך הרצועה כבר יצאו ומרוכזים בשטחים באזור הגבול. המהלך מתרחש בכפוף להערכה צבאית כי משימת הריסת 31 מנהרות התקיפה שידועות לצה"ל תסתיים תוך יממה. עם השמדתן, למעשה, לא יוותרו בשטח מנהרות שצה"ל "אינו מכיר", וכוחות מסוימים יוותרו ברצועה בשטחי שליטה. בנייה פוטנציאלית עתידית של מנהרה חדשה, הביעו בצה"ל תקווה, תיענה בכניסה נקודתית מחודשת לשטח עזה - ובהשמדתה.
על הפריסה המחודשת של הכוחות הוחלט בעקבות ישיבת הקבינט אתמול, שבמהלכה גם נקבע כי ישראל לא תשלח נציגים למגעים בקהיר. "שהחמאס ירדוף אחרינו", טען אתמול גורם מדיני. "אין הסדרה, יש הרתעה כמו בעופרת יצוקה. הם משחקים משחק כפול לגבי החטיפה, על מנת לא לשוות לה משקל אסטרטגי. נשלים את המשימה של המנהרות ונחליט מתי להסיג את הכוחות".
הערב פנתה משפחתו של סגן-משנה הדר גולדין לתקשורת, ודרכה לדרג המדיני, ודרשה לא לסיים את המבצע בטרם החייל החטוף יחזור הביתה. "אני מג"ד במילואים, בני גנץ היה המפקד שלי ואני לא מעלה בדעתי שצה"ל יפקיר לוחם שלו. צה"ל יודע בדיוק מה עליו לעשות, הם צריכים להגיע אליו ולהחזיר אותו חזרה", אמר האב ד"ר שלמה גולדין. על יציאת הכוחות אמר: "אני לא מאמין לדבר הזה, אני חושב שזו שמועה שמתרוצצת ברשת. זה לא יכול להיות". הוא ציין כי ראש הממשלה טרם שוחח עם המשפחה.