האו"ם: "אסון בריאותי בעזה, הרפואה קורסת"
שליש מבתי החולים נפגעו, חמישה רופאים נהרגו ורבים לא יכולים להגיע למקום עבודתם. חצי משירותי העזרה הראשונה סגורים. התרופות נגמרות, בבתי החולים אין חשמל והתנאים הסניטריים יוצרים חשש להתפרצות מחלות מדבקות. 27 ימים של לחימה גרמו למשבר הומניטרי כבד ברצועת עזה
ארגונים באו"ם מזהירים היום (א') מאסון בריאותי נרחב שמתפשט במהירות ברצועת עזה, תולדה ישירה של הלחימה בין ישראל לחמאס.
"אנחנו חוזים כעת באסון בריאותי והומניטרי. הלחימה חייבת להיפסק מיד", נמסר מלשכת הסעד הפלסטינית של האו"ם (אונר"א), מארגון הבריאות העולמי ומהמתאם ההומניטרי של האו"ם ברצועת עזה. בהודעה הם הביעו דאגה רבה מחוסר היכולת להגן על רופאים ומוסדות רפואיים, ומהגישה המידרדרת של 1.8 מיליון התושבים ברצועה לשירותי רפואת חירום.
"אחרי כמעט ארבעה שבועות של לחימה נמצאים שירותי הרפואה ברצועת עזה על סף קריסה. שליש מבתי החולים, 14 ממרפאות העזרה הראשונה ו-29 אמבולנסים של הצלב האדום ומשרד הבריאות נפגעו בלחימה. לפחות חמישה אנשי צוות רפואי נהרגו ועוד עשרות נפצעו במילוי תפקידם. כ-40% מאנשי הצוות הרפואי לא יכולים להגיע למקום עבודתם בעקבות הלחימה. מחצית משירותי העזרה הראשונה ברצועת עזה סגורים", הם אמרו.
בהודעת האו"ם נכתב כי ביממה האחרונה נמסרו לרופאים בבתי החולים "נג'אר" ברפיח ו"שיפא" בעזה הודעות אנונימיות על מתקפות קרובות. ההודעות גרמו לבהלה גדולה בקרב המטופלים והרופאים ולכאוס בבתי החולים. "נג'אר" פונה ונותר סגור עקב לחימה באזור.
בתי החולים והמרפאות שעדיין מתפקדים עולים על גדותיהם: מ-7 ביולי יותר מ-8,000 בני אדם נפצעו, רבים מהם באורח קשה. האספקות החיוניות של תרופות וציוד רפואי חד-פעמי - תחבושות למשל - כמעט נגמרו, ובתי החולים תלויים בחסדיהם של גנרטורים ישנים, בעקבות הנזק שנגרם לתשתיות החשמל.
"שיפא", בית החולים שאליו פונו רוב הפצועים ברצועה, גדוש גם באזרחים שברחו מבתיהם ולנים במקום. "יש פגיעה קשה ביכולת לספק שירותי רפואה הכרחיים, וזה מעמיד את חייהם של אלפי פלסטינים בסכנה מיותרת", אומרים באו"ם.
"חשש מהתפרצות מחלות מדבקות"
לפי ההערכות, כ-460 אלף פלסטינים נאלצו לעזוב את בתיהם מתחילת "צוק איתן" וכעת חיים בתנאי צפיפות בבתי ספר, במקלטים מאולתרים או אצל קרובי משפחה. תנאים סניטריים קשים ומחסור במים נקיים יוצרים חשש כבד להתפרצות מחלות מדבקות. לפי האו"ם, "מאות אלפים חיים בתנאי מקלט נוראים, ויכולת הקליטה של אונר"א מגיעה לקצה גבול היכולת". לפי משרד הבריאות העזתי, 1,740 פלסטינים נהרגו מתחילת "צוק איתן" ו-9,080 נפצעו.
"החוק הבינלאומי חייב להציב התחייבויות לשני הצדדים, כדי שיגדירו את בתי החולים והמוסדות הרפואיים כמקומות מוגנים. הצדדים צריכים להבטיח את ביטחונם של הרופאים והאזרחים ולכבד את הזכות היסודית והאנושית לבריאות", נמסר בהודעה המשותפת של ארגוני האו"ם. הם הודו לרופאים בעזה על עבודה מסורה בתנאים מסוכנים וקשים.
"שמים גופות במקררים של גלידה"
בצל יציאת חלק מכוחות צה"ל מתחומי הרצועה, ברפיח נמשכות התקיפות. אשרף גומה, בכיר פתח ותושב רפיח, אמר כי צה"ל מפציץ את העיר מהאוויר, מהים ומהיבשה. גומה אמר כי המקומיים לא מסוגלים להתמודד עם כמות ההרוגים והפצועים. "הפצועים מדממים ברחובות, וגופות
שוכבות על הכביש ואף אחד כבר לא יכול לרפא אותן. ראיתי אדם עם עגלת חמור מביא שבע גופות לבית החולים. שמים את הגופות במקררים של גלידה ובכלי קירור של פרחים וירקות", הוא מספר.
בסוף השבוע קיבלו תושבי רפיח הודעות אזהרה טלפוניות מישראל, שבהן התבקשו להישאר בבתיהם במהלך התקיפות. באסים עבד, תושב העיר, סיפר כי "זה היה כמו סרט אקשן - פיצוצים בכל מקום, מכוניות עפות באוויר בוערות, אנשים נמחצו תחת בתים שהופצצו".
הבוקר דיווחו הפלסטינים כי עשרה בני אדם נהרגו וכ-30 נפצעו בהפצצה ליד בית ספר של סוכנות האו"ם לפליטים ברפיח. דובר אונר"א כריס גאנס אישר כי ישנם הרוגים ופצועים, אך לא ציין היכן בדיוק ומי עומד מאחורי ההפצצה. הוא סיפר כי בית הספר מאכלס 3,000 פלסטינים. בצה"ל טרם הגיבו לדיווחים, ובחמאס הדגישו כי התקיפה התרחשה בתוך תחומי בית הספר.