מונע מחלות לב וסוכרת: האם הצום בריא?
לקראת צום תשעה באב מסבירה דיאטנית אם צום בריא גם כשהוא בן יום אחד בלבד, איך מומלץ להתכונן אליו ומה צריך לאכול מיד כשהוא מסתיים כדי לא להזיק לגוף
ארבעה ימי צום ואבל לאומי נקבעו לעם היהודי, על חורבן בית המקדש ועל היציאה לגלות. החשוב מכולם הוא תשעה באב, היום שבו נחרבו שני בתי המקדש. לפי הקבלה אסורה הסגפנות והעינויים והצום נחשב לתהליך מטהר.
הצום לפי היהדות מבטא פעולה שבה האדם מונע מעצמו באופן זמני לקבל תענוג מתוך בחירה אישית כדי לציין מאורע קשה וטראומטי לעם היהודי. בתרבויות רבות הצום הוא שיטה לטיפול רפואי, ואפילו מחקרים מערביים טוענים שצום יכול לסייע במניעת מחלות לב וסוכרת.
צום בריא?
צום בריא: מה לאכול לפני ואחרי ועל מה לוותר
לא רק בגלל יום כיפור: איך הצום מגן על הלב?צום מיצים ומים: כך תנקו את הגוף בבית
על יתרונות הצום כדרך טיפולית ישנן אי אילו אי הסכמות בלשון המעטה, הדעה הרווחת בעולם המחקר היא שהצום לא עוזר בניקוי רעלים וזאת מהסיבה הפשוטה שהגוף מנקה עצמו מרעלים על בסיס סיומי דרך הכליות, הכבד, הריאות, המעי הגס, בלוטות הלימפה והעור.
מאידך גיסא ישנם מומחים מכיוון הרפואה המשלימה ומומחים מעולם הרפואה שאינם מסכימים. והטענה היא שהתזונה המערבית לא מספקת את הרכיבים להם אנו זקוקים על מנת לנקות את עצמנו וכן מספקת מגוון גדול של רעלנים. רעלים אלו יכולים להצטבר בתאים ולהוביל למחלות כגון סוכרת, טרשת עורקים, ונזק לעצבים.
הכנה לקראת הצום
הכנה טובה של הגוף לפני צום יכולה לתרום לניקוי רעלים נרחב, אבל אם לא מתכוננים לצום כהלכה, אנו עלולים לצבור רעלים במקום לנקות את גופנו חשוב לדעת כי ההכנה לא פחות חשובה מהצום עצמו.
צום קצר (של יום אחד פחות או יותר) בנוסף לתזונה בריאה יכולה לתרום למניעת מחלות כרוניות, הנחיות לפני צום:
1. ירקות ופירות: חשוב להוסיף לתפריט ירקות חיים ומבושלים, פירות, שקדים, אגוזים, טחינה מלאה, דגנים מלאים, וקטניות כשבוע שבועיים לפני הצום.
2. פחמימות וחלבונים: חשוב לצרוך בארוחה המפסקת עצמה פחמימות מורכבות וחלבונים (מן החי או מן הצומח לפני הצום, למשל בשר, דגים או קטניות).
3. לא להעמיס: לא כדאי להעמיס על עצמכם בעת הארוחה המפסקת, תחושת מלאות, צרבת וצמא הם רק חלק מהסכנות של אכילה מוגזמת, קחו את הזמן איכלו לאט ותיהנו מהארוחה.
4. לצרוך פחות קפה: שבוע לפני הצום מומלץ להפסיק לצרוך, או לפחות להפחית באופן משמעותי את צריכת הקפה, בשר, תבלינים חריפים ומלוחים, ממתקים, סיגריות.
הפחתה הדרגתית במשך מספר ימים תקל ואף תצמצם את תחושות הגמילה הפיזיות, בכל מקרה עדיף לחוות את "משבר הגמילה" מקפה ומסיגריות בימים לפני הצום במקום במהלכו.
5. לאכול פחות: בשבוע לפני הצום חשוב לצמצם את כמות האוכל בארוחות, וכן מומלץ לאכול ממש לפי עקרונות הרמב"ם, ארוחה גדולה בבוקר, ארוחה בינונית בצהרים ולצמצם את ארוחת הערב.
6. יום לפני: הצום מומלץ לאכול בעיקר ארוחות קלות המורכבות בעיקר מפירות וירקות טריים ופחמימות מורכבות.
7. לשתות הרבה: לפני הצום חשובה מאוד השתייה, שתו כליטר וחצי מים ליום.
אחרי הצום
חשוב לזכור שמיד בתום הצום מומלץ לשתות שתייה ממותקת או לצרוך פחמימות פשוטות כגון תה ועוגה על מנת להחזיר נוזלים וסוכר לגוף.
כמו כן, חשוב לספק אנרגיה זמינה ולהרים את רמות הסוכר בדם, ולאחר מכן לאכול ארוחה מאוזנת וקלה, כדאי לאכול לאט, ארוחה כבדה או מהירה עלולה לגרום לתחושת כובד, אי נעימות, הקאות ובחילות. כמובן שמומלצת שתייה מרובה של מים על מנת להחזיר את הנוזלים.
כאשר מסיימים את הצום חשובה מאוד החזרה לאורח חיים בריא ותזונה בריאה בפרט צריכה נרחבת של פירות וירקות טריים, ניתן לצרוך אותם בכל צורה חיים, מבושלים, הכי חשוב לצרוך פירות וירקות בנדיבות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, טחינה וכד'.
ההמלצות מותאמות לאנשים בריאים. אנשים חולים או כאלו הנוטלים תרופות צריכים להתייעץ עם רופא לפני הצום.
צום קל ובריא לכל הצמים!
הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו C