שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

העזתים חזרו לבתים ההרוסים: "אין לנו מה לעשות כאן. נשוב למקלט"

בצפון הרצועה ניצלו פלסטינים את שעות ההפוגה כדי לחזור לאזורי הקרבות, וגילו עיי חורבות ושברים במקום בתים: "באנו בעצב, נחזור מכאן בעצב למתחם האו"ם". רבים ללא חשמל, מים וביוב, תורים ארוכים לבנקים ולכספומט. הערכות: יידרשו 6 מיליארד דולר לשיקום הרצועה

זכוכיות שבורות והריסות מפוזרות על הדרך לביתו של אחמד מערוף בבית להיה שבצפון רצועת עזה, לשם חזר היום (ב') רחוב על חמורו עם אשתו ושלושת ילדיהם. הם באו כדי לבדוק במהלך שבע שעות הפסקת האש החד-צדדית שעליה הכריזה ישראל מה קרה לבית.

 

מה שהם ראו כשהגיעו לבית, כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס, רק שכנע אותם לחזור למקלט הזמני שמצאו בבית הספר של אונר"א במחנה הפליטים ג'באליא הסמוך. "לא הרגשתי בטוח", אומר מערוף, חקלאי בן 30. "בבית שלנו החלונות היו שבורים. לא היה חשמל ולא היו מים".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כמו אלפי תושבים אחרים, מערוף ומשפחתו נמלטו מבית להיה בעקבות אזהרות ישראל במהלך הלחימה העזה שהתחוללה בשבועות האחרונים בין צה"ל לחמאס. ישראל תקפה את האזור מהאוויר ומהקרקע, ואנשי הארגונים הפלסטינים ירו מצדם עשרות פצצות מרגמה. ישראל הודיעה כי הפסקת האש החד-צדדית נועדה לאפשר לחלק ממאות אלפי הפלסטינים שנעקרו מבתיהם לשוב אליהם. חמאס מצדה טענה כי מדובר בתרגיל ישראל, והזהירה את התושבים שלא להאמין לישראל.

 

בדרך הראשית המובילה לבית להיה מקבץ של בנייני דירות גבוהים שאכלסו מאות משפחות עניות נראה כאילו רוסס באש טנקים, ולפי סוכנות רויטרס נדמה שהוא ניזוק באופן כזה שלא ניתן יהיה לשקמו. "רק הפסקת אש קבועה שתערב את שני הצדדים תשכנע אותנו לחזור הביתה ולהישאר כאן. נכון לעכשיו נישאר בבית הספר של אונר"א", אומרת אשתו של מערוף, מרוות בת ה-23.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

לדבריה המלחמה נמשכה יותר מדי. היא אמרה כי היא אינה יכולה לטפל בילדיה, הסובלים משפעת ומכאבי בטן, בבתי חולים מקומיים משום שהם מתמודדים עם עומס אדיר של נפגעים מהתקיפות הישראליות.

 

בעיר עזה עמדו עשרות אנשים בתור לבנקים ולכספומטים כדי למשוך כסף מזומן. אחרים נהרו למכולות במהלך הפסקת האש. "ההרס ניבט מכל עבר בעזה", אמר מרוות מערוף, "אנחנו באים בצער ועוזבים בצער".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בינתיים בעולם מתחילים לעסוק כבר בשאלת השיקום של עזה. סגן ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד מוסטפה, אמר כי שיקום הרצועה יעלה לפחות שישה מיליארד דולר. הוא אמר כי הפלסטינים מקווים שהתורמים שיציעו סיוע יעמדו הפעם בהבטחותיהם, אחרי שב-2009, אחרי "עופרת יצוקה", רק חלק מ-5 מיליארד הדולרים שהובטחו לעזה בוועידה בינלאומית אכן הוזרמו לרצועה.

 

"כשיושג הסכם על הפסקת אש נצטרך להתמודד עם הבעיה המיידית של שיכון אלה שאיבדו את בתיהם", אמר מוסטפה לסוכנות הידיעות רויטרס. "לפי ההערכות שלנו, ייתכן שמספרם עומד על 400 אלף איש". ממשלתו של נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן כבר יצרה קשר עם ארצות הברית, האיחוד האירופי, מדינות ערב והבנק העולמי כדי לערוך ועידת תרומות אחרי שהלחימה תיפסק.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

קטאר, בת ברית הדוקה של חמאס, עשויה לתרום סכום גדול למאמצי השיקום. בשנה שעברה החלה קטאר מיזמי בנייה ברצועת עזה בעלות

של יותר מ-400 מיליון דולר. הנזק שנגרם לרצועה במבצע "צוק איתן" נרחב יותר מזה שנגרם ב"עופרת יצוקה". "נצטרך לבנות 100 אלף יחידות דיור", אמר מוסטפה.

 

יהיה צורך גם לשקם תשתיות שניזוקו קשות. ל-80% מתושבי הרצועה היה חשמל רק לארבע שעות מאז שתחנת הכוח של עזה שותקה, לפי הפלסטינים בהפצצה ישראלית, במהלך הלחימה. פעילים מדווחים כי שני שלישים מתושבי עזה הושפעו מהנזק שנגרם למערכות הניקוז והמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הרס בבית להיה, עזה
צילום: AFP
מומלצים