שתף קטע נבחר

 

בדרך אליכם: 9 החידושים הבריאים של תעשיית המזון

יותר אנשים סביבנו הופכים לטבעונים, נמנעים מגלוטן, מסוכר או מלקטוז - ויצרניות המזון מזהות את הטרנדים וממהרות לספק מוצרים חדשים בהתאם. בדקנו מהן המגמות המובילות בתעשיית המזון בימים אלו, וכיצד גם החברות הישראליות מפתחות פתרונות יצירתיים שיעזרו לנו לשמור על הבריאות

שוקולד עם זרעי צ'יה, חטיפים שימנעו אלצהיימר ואריזות מפתות שיעודדו אתכם לאכול ירקות: תעשיית המזון לא קופאת על שמריה לרגע, ובשנים האחרונות היא נענית לדרישות הצרכנים ומספקת להם יותר ויותר מוצרי בריאות שתואמים את הטרנדים הכי עדכניים - ללא גלוטן, מופחתי סוכר, נטולי שומן טראנס ועוד.

 

חברת Innova Market Insights ההולנדית חוקרת מדי שנה את המתרחש בתחום המזון והמשקאות ומפרסמת דו"ח המצביע על המגמות בתעשייה, על דרישות הצרכנים ועל נישות חדשות המתפתחות בשוק זה. מלבד התמקדות ביצרנים קטנים, עליית קרנם של תוספי התזונה והעדפה של מוצרים המכילים רכיבים טבעיים בלבד, דיווח החברה לגבי המתרחש במהלך שנת 2014 מעלה כמה תחזיות מעניינות במיוחד.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מה הכי נכון לאכול?

לא למנוע, רק לווסת: החטיפים שבריאים לילד

דיאטת הפסטה: מהו הסוג הבריא ביותר?

אחת ולתמיד: איזה ממתיק מלאכותי הכי בריא?

 

בדקנו את המגמות החשובות שהדו"ח מצביע עליהן וכן בנעשה בכמה מהחברות המובילות בשוק המזון בישראל, כדי לגלות אילו מוצרים עתידים לעלות על מדפי הסופרמרקט בחודשים הקרובים - אלה שיהפכו את החיים שלנו בריאים הרבה יותר: 

 

1. מזון העל הבא

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אחרי ההצלחה המסחררת של הקייל, שעל פי הדו"ח רשם גידול של 70% משנת 2012 ל-2013, כולם מחפשים את מזון העל הבא שיכבוש את השוק. צ'יה (המכונה גם "הקינואה החדשה"), אורז שחור ופריקי הם חלק מהגידולים שתולים בהם תקווה במקומות שונים ברחבי העולם, לפי התחזית של Innova.

 

כיום הקינואה, הצ'יה, ההמפ ודגנים נוספים מוספים בעיקר למוצרי מאפה, לדגני בוקר, לארוחות מוכנות, למוצרי חלב ולמזון לתינוקות. גם אגוזים הולכים ותופסים נישה משלהם, כאשר הם מוספים ליותר ויותר מוצרים לשם תועלות בריאותיות, מרקם וטעם כאחד.

 

"בכל מזונות העל ישנו עושר תזונתי", מסבירה עמלי מסיקה, דיאטנית ראשית בחברת שטראוס. "לעתים מדובר ברכיב אחד מרכזי ולעתים בשילוב של כמה רכיבים. הקייל הוא אכן אחד הכוכבים של הטרנד העכשווי, ומדובר במזון על עתיר במיוחד בוויטמין A המכיל גם כמות לא מבוטלת של סידן, אשלגן, חומצה פולית ועוד. אלה יתרונות בריאותיים שניתן למצוא גם בברוקולי ובכרוב, למשל.

 

"ההכרה בתועלות הייחודיות של מזונות העל ובחשיבות הצריכה היומיומית שלהם מכניסה לתפריט שלנו מאכלים כמו רימונים, פירות יער, שוקולד, שיבולת שועל, יוגורט ועוד. עוד בולטת ההתייחסות בתעשייה למזונות עשירים בנוגדי חמצון כגון קפה וקקאו, המשמשים ספקים יומיומיים של רכיבים אלו".

 

2. מזון נגד אלצהיימר

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עם העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה, מחלות כמו דמנציה ואלצהיימר הופכות לאיום ממשי עבור יותר ויותר אנשים. בשנה הקרובה נראה יותר מוצרים המועשרים באומגה 3, גאבה ול-תיאנין, שנועדו לשמר את תפקודי המוח ואת יכולות הזיכרון והלמידה.

 

שיעור המוצרים המכילים אומגה 3 עלה מ-1.6% בשנת 2012 ל-1.9% בשנת 2013, ועל פי התחזית המספרים צפויים רק לעלות. עיקר הצמיחה במוצרים אלו נרשם בדרום אמריקה, במזרח אירופה ובמזרח התיכון - בעיקר במוצרי מזון לתינוקות ובדגים, ביצים ובשר מועשר.

 

3. שוקולד בכל מקום

 (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
(צילום: shutetrstock)

הנה בשורה משמחת: שוקולד הולך ותופס מקום של כבוד ביותר ויותר מוצרים, גם כאלה הנוטים לטעמים מלוחים. יצרניות מזון גדולות בעולם בוחרות להתאחד עם יצרניות שוקולד ולהפיק יחד מוצרים משולבים בטעמים מפתיעים.

  

בעבר גילו חוקרים כי צריכת שוקולד מפחיתה בכ-37% את הסיכון ללקות במחלות לב. עוד הראו מחקרים קודמים כי אכילת שוקולד משפיעה לטובה על בריאות האדם, בזכות נוגדי חמצון ונוגדי דלקת המצויים בשוקולד. שוקולד מפחית את לחץ הדם ומשפר את הרגישות להורמון האינסולין, ובכך מקטין את הסיכון לסוכרת.

 

טרנד השוקולד חובר דווקא לטרנד אחר בתעשייה, הפחתה בתכולת הסוכר במוצרים, כך שבחודשים האחרונים הושקו מוצרים חדשים המעניקים אפשרות ליהנות משוקולד - ברמת מתיקות נמוכה ובריאה יותר.

 

4. יותר מוצרים עתירי חלבון

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חוקרים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נאנג'ינג שבסין מצאו כי אנשים הצורכים כמות גדולה יותר של חלבון בתפריט היומי נהנים מסיכון נמוך יותר ללקות בשבץ מוחי, הודות להפחתה בלחץ הדם.

 

הסיכון לשבץ משתנה על פי סוג החלבון שנצרך: הסיכון הנמוך ביותר נמצא אצל אלה שצרכו חלבון מן החי, לעומת חלבון מן הצומח שהפחית את הסיכון במידה נמוכה יותר.

 

מזונות עשירים בחלבון בריא בונה שריר הם ביצים, גבינות ‭,5%‬ בשרים, דגים וקטניות, וכמובן מומלץ תמיד ללוות את החלבונים בירקות ובדגנים מלאים. ובעוד שקהל הצרכנים הולך ומפנים את התועלת שבמוצרים עתירי חלבון, ממהר השוק גם בשנת 2014 לספק את הסחורה ולייצר מזונות מועשרים בחלבון, כגון חטיפי בריאות ויוגורטים.

 

5. הפחתה במלח, בסוכר ובשומן

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

את המגמה הזאת חשנו בהחלט בשנה-שנתיים האחרונות, ועל פי הדו"ח היא עתידה להתעצם בשנה הקרובה. הצרכנים הפחיתו את צריכת המלח, הסוכר והשומנים שלהם משמעותית, ויצרניות המזון מיישרות קו ומספקות עוד ועוד מוצרים המתהדרים בהבטחות כמו "ללא תוספת סוכר", "ללא שומן טראנס" וכן הלאה.

 

בהמלצת ארגון הבריאות העולמי WHO, על כולנו לקצץ בצריכת הסוכר ולהסתפק בשש כפיות ליום לכל היותר, ולא יותר מ-10% מהצריכה הקלורית היומית הכוללת. גם את רמת המלח במוצרים השונים עמלות יצרניות המזון להפחית, כדי להתאים את עצמן למציאות שבה מקודמות תוכניות לאומיות שונות למניעת התקפי לב ומחלות לב בשל צריכת נתרן מיותרת ומזיקה.

 

"כחברה מובילה בתחום המזון, הפועלת לשינוי ההרגלים היומיומיים של הצרכנים לתזונה נבונה ואורח חיים בריא, אנו עושים מאמצים רבים כדי לפצח אתגרים טכנולוגיים ולפתח מוצרים חדשים בעלי ערכים תזונתיים עדיפים, ובמקביל לשפר את מוצרי המזון הקיימים", אומרת מיכל גולדמן, סמנכ"ל השיווק של יוניליוור ישראל.

 

"בשנת 2012 סיימנו את תהליך הוצאת חומצות שומן הטראנס מכלל מוצרי החברה הן בשוק הקמעונאי והן בשוק המקצועי. אנו מפחיתים באופן הדרגתי את כמויות הנתרן והסוכר במוצרי המזון בקטגוריות השונות מבלי שהצרכנים ירגישו בהבדלי הטעם. כחלק מתוכנית הקיימות של יוניליוור, עד שנת 2020 נכפיל את שיעור המוצרים בפורטפוליו שלנו העונה על סטנדרטים תזונתיים גבוהים, המבוססים על הנחיות תזונתיות בינלאומיות המקובלות בעולם."

 

"תעשיית המזון העולמית פועלת זה שנים להוריד מלח, סוכר ושומנים במוצרים", אומרת גם ענת גרוס-שון, מנהלת שיווק תשלובת החלב בחברת תנובה, "לאור מגמות בריאותיות ושינוי תפיסתי של הצרכנים. מגמות אלה באות לידי ביטוי גם בחברה הישראלית, שהופכת יותר ויותר מודעת למזון שהיא צורכת. מתוך הקשבה לצרכנים השקנו את תוכנית 'המצפן התזונתי', מהלך רב-שנתי בסימן תזונה נבונה ובריאה, שבמסגרתו מתבצע תהליך הדרגתי של הפחתת כמויות הנתרן והסוכר במוצרי החלב.

 

"במסגרת המהלך הושק שוקו עם 30% פחות תוספת סוכר, סדרת מעדנים עם 20% פחות תוספת סוכר, הופחתו 10% מהסוכר המוסף ביוגורט פרי ו-15%-17% מתוספת הסוכר במעדני גבינה לילדים. בכך חסכה החברה מהצרכנים 420 טון סוכר, שהם למעלה ממיליארד קלוריות. בהפחתת הנתרן במוצרי גבינה לבנה וקוטג' חסכנו 32 טון מלח מציבור הצרכנים".

 

6. מוצרים נטולי לקטוז/סוכר/גלוטן

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נטול גלוטן, נטול לקטוז, נטול סוכר - מתברר שאנחנו מאמינים שמוצרים כאלה בריאים יותר, וגם מוכנים לשלם עליהם יותר כסף. במיוחד מציינים בדו"ח את שוק תחליפי החלב הפורח, כאשר מוצרים כגון חלב שקדים, חלב קוקוס וחלב סויה כובשים נתח משמעותי בתעשיית המזון.

 

"טרנד נוסף בענף המזון הוא אכן מוצרי 'free from' הנתפסים כבריאים יותר", אומרת גרוס-שון. "בתנובה מציעים מוצרים מתאימים כגון שוקו, גבינה וחלב דלי לקטוז לצרכנים הרגישים ללקטוז, ולפני כשנה הרחבנו את סדרת מוצרי הסויה והשקנו מעדני סויה מפולי סויה טחונים מלאים".

 

"ההבנה כי מזונות צמחיים לרוב עשירים תזונתית ואינם מכילים הרבה קלוריות וכולסטרול מביאה את הצרכנים להעשיר את תפריטם ביותר רכיבים מהצומח", מוסיפה מסיקה. "ניתן לראות יותר המרה של סוכר בדבש או בסילאן, יותר מוצרים המבוססים על סויה וקטניות, שילוב של שמן זית במתכונים רבים ועוד".

 

7. ירקות במארזים מפתים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כולנו יודעים שירקות חיוניים לבריאותנו, אבל עדיין איננו אוכלים מספיק מהם. יצרניות המזון זיהו את הצורך ודואגות לספק ירקות באריזות מפתות, חלקן אישיות, קפואות או משומרות - המקצרות את משך הטיפול בירקות וההכנה לפני האכילה ומעודדות צריכה.

 

לדברי צביה אורנשטיין קסן, מנהלת אגף שיווק ופיתוח בתשלובת המותגים תנובה, "המודעות לחשיבות הצריכה של ירקות הולידה פתרונות חדשניים וטעימים של ירקות טריים וקפואים. מרגע הקטיף של הירק מתחיל אובדן טבעי של הרכיבים החיוניים, לכן תהליך ייצור של ירקות קפואים, באופן השומר על הערכים התזונתיים של הירק, הנו משמעותי. סנפרוסט מקפידה על תהליך ייצור ייחודי ואיכותי של מוצריה כדי לשמור על הטעם, המרקם וכמובן על ערכיו התזונתיים של הירק כשהוא בשיאו, ללא חומרים משמרים או צבעי מאכל".

 

"מגמת הצריכה הגוברת של מזונות טריים ממשיכה להתחזק ועמה רצונו של הצרכן לעשות זאת בנוחות ומבלי לוותר על הטעם", אומרת גם מסיקה, "כך שישנה עלייה ברצון לקבל ירקות מוכנים לאכילה כמו גזר שטוף ומוכן לאכילה, עלי חסה ועלי בייבי שטופים, סלטי פירות וירקות מוכנים לצד רטבים טריים ועוד".

  

8. מזון מועשר בוויטמינים ובמינרלים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי הדו"ח של Innova, יצרניות המזון משקיעות משאבים וזמן רב בניסיון לספק פתרונות בריאותיים לאוכלוסיות שונות הסובלות מחוסרים תזונתיים כגון ויטמין D, אבץ, וויטמין A - מגיל ינקות ועד קשישים.

 

לוויטמין D, למשל, חשיבות רבה בספיגת הסידן בגוף ובשמירה על צפיפות העצם. בעולם המערבי המחסור בוויטמין שכיח מאוד, בשל מיעוט החשיפה לשמש והשימוש בקרם הגנה, המונע מהעור להפוך את הוויטמין לצורתו הפעילה. סיבות נוספות למחסור הן בעיות תפקודיות של הכבד והכליות, המסייעים גם הם להפוך את הוויטמין המתקבל מהמזון לצורתו הפעילה בגוף.

 

ניתן להשלים חוסר זה בתוסף תזונה, אך יצרניות המזון מאפשרות כיום לצרוך ויטמין D גם באמצעות מוצרי חלב מועשרים, ביצים מועשרות ועוד. אם בדיקות הדם גילו שאתם סובלים ממחסור, ארגנו מחדש גם את רשימת הקניות שלכם למרכול.

 

9. כולם הופכים לטבעונים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הציבור דורש - והציבור מקבל. עם עליית קרנה של הטבעונות והשינוי התזונתי החד שמבצעים יותר ויותר אנשים, נרשם גם ביקוש למוצרים טבעוניים שיספקו את הערכים התזונתיים הנדרשים מחד גיסא ולא יוותרו על הטעם הטוב מאידך גיסא. מסעדות רבות ברחבי הארץ מציעות מנות ידידותיות לטבעונים, וגם המדפים בסופרמרקט מתמלאים בממרחים טבעוניים, בסוגים רבים ומגוונים של תחליפי חלב, תחליפי בשר, "גבינות" קשות ממקור צמחי וכן הלאה.

 

לא ידוע בדיוק כמה אנשים בישראל מקפידים על תזונה טבעונית, ומאז 2001 לא בוצע סקר מהימן בנושא. ההערכה היא כי מספר הטבעונים והצמחונים גדל משמעותית בשנה האחרונה.

 

תזונה טבעונית יכולה להיות בריאה אם עושים זאת באחריות ותוך התייעצות עם אנשי מקצוע. עליה להיות מאוזנת ולהבטיח אספקה סדירה ומלאה של חלבון, סידן, ‭,B12‬ ברזל, אומגה 3 ואבץ - ממקורות צמחיים כמו קטניות, אורז מלא, טופו, אגוזים, טחינה משומשום מלא וקטניות.

 

למרבה המזל, הטבעונים היום אינם נדחקים רק לחנויות טבע אזוטריות, וכמעט בכל סופרמרקט גדול היום ניתן למצוא מחלקה חדשה שמספקת מגוון מוצרים המתאימים לתפיסה התזונתית הזאת. ככל הנראה, מגמה זו תמשיך להתעצם בשנה הקרובה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יצרניות המזון משקיעות משאבים וזמן רב בניסיון לספק פתרונות בריאותיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים