"כשאגדל אצטרף לחמאס". קוברים מתים בעזה
ליל אמש היה השקט ביותר שעבר על רצועת עזה מאז החל המבצע. אף פלסטיני לא נהרג או נפצע, אך שעות ספורות לפני שנכנסה הפסקת האש לתוקפה המשיכו העזתים לקבור את המתים - וחמאס להשתמש בגופות לתעמולה
שקט שרר היום (יום ג') בעזה לאחר חודש של לחימה אינטנסיבית בין צה"ל לחמאס לאחר שהפסקת האש בת 72 השעות נכנסה לתוקפה. האש ננצרה לאחר 29 ימים של עימות מריר ומדמם בשם "צוק איתן" והביאה לתחושת הקלה בשני צדי הגבול.
הפסקת האש החלה לאחר הלילה השקט ביותר שעבר על עזה מאז 8 ביולי. גורמי רפואה ברצועה דיווחו כי לא היו אף הרוגים או פצועים במהלך הלילה מלבד שניים שמתו מפצעיהם. בשטח, החלו צוותים רפואיים להיכנס לאזורים שהגישה אליהם הייתה חסומה קודם לכן. ההרס הרב ביותר נמצא ליד העיר הדרומית רפיח, ששוטחה בתקיפות ישראליות מסיביות ביום שישי האחרון, עת דווח על חטיפת סגן הדר גולדין בידי חמאס.
באזורים אחרים ברצועה החלו אזרחים לחזור באיטיות לבתיהם שמהם ברחו בפקודת הצבא. אחד החוזרים הוא רפעת אל-מסרי, אב לחמישה שמצא את ביתו הרוס. "עבדתי במשך 40 שנה כדי לבנות את הבית הזה ועכשיו הכול נהרס", אמר. "שום דבר לא נשאר, לא חדרים, לא מטבח, הכול נהרס לגמרי". סגן שר הכלכלה בגדה המערבית, תייסיר אמרו, אמר כי אומדן הנזקים בלחימה מסתכם בשישה מיליארד דולרים.
שגרה של קבורה
שעות ספורות לפני שנכנסה לתוקפה הפסקת האש, המשיכו ברצועה לספור ולקבור את המתים. כ-1,900 פלסטינים נהרגו מתחילת מבצע "צוק איתן" ב-8 ביולי. רבים מההרוגים הם אזרחים, בהם כ-400 ילדים.
התקיפה האווירית שגרמה להריסת בית משפחת נאג'ם ממחנה הפליטים ג'בליה הניעה את גלגלי התהליך העצוב אך ההולך ונהיה מוכר של הלחימה בעזה הגובה קורבן אחר קורבן. קודם מחפשים בהריסות אחר גופות או חלקי גופות. אחר כך פונים לחדר המתים. ואז קבורה מהירה עם שלט שמות מקרטון במקום מצבה.
כשהטרגדיות הללו הופכות לשגרה, רבים מהפלסטינים מגיבים בצלילות דעת מפתיעה למקרי המוות שנהיו לעניין יום-יומי בעזה. חלק מהם מדחיקים את האבל מאחורי האמונה כי המתים הפכו לשהידים וכעת בדרכם לגן עדן. אחרים עסוקים מדי בהישרדותם כדי להתעמק באבלם.
"מה שקרה להם יכול לקרות לנו", טען אתמול שכן של משפחת נאג'ם, יוסף א-דוקס, בן 22, בזמן שצפה בשישה גברים חמורי סבר מחפשים בהריסות שפעם היו ביתם בן שתי הקומות. "אני? אני לא מפחד מהמוות", אומר א-דוקס ומעשן סיגריה.
ישראל טרם העניקה הסברים על התקיפה בליל ראשון שהביאה למותם של בני משפחת נאג'ם, בהם קשיש בן 90 ושני ילדים. תקיפה זו הייתה האחרונה מבין עשרות שגרמו למחיקת שלושה או יותר בני משפחה אחת.
המשפחה תחכה, קודם תעמולה נגד ישראל
ביום ראשון בלילה הסיעו אמבולנסים גופות של שבעת בני משפחת נאג'ם לחדר המתים של בית החולים קאמל אדוון בבית להיה הסמוך למחנה ג'בליה. בבוקר שלמחרת שאר בני המשפחה שניצלו, קרוביהם וחברים חיכו בסבלנות כדי לתבוע בעלותם על הגופות כדי להביאן לקבורה.
אולם היה עליהם לחכות בזמן שפקיד ממשרד הבריאות הראה את הגופות לעיתונאים - כחלק מהתעמולה של חמאס נגד ישראל. הפקיד אף הסיר את הסדין הלבן שכיסה את פני הגופות עבור הצלם.
כועסים וכבר חסרי סבלנות, בני המשפחה והחברים החלו לדפוק על דלת הברזל המפרידה ביניהם לבין אהוביהם. הפקיד ניסה להרגיע אותם ואמר כי זה חשוב שהעולם יראה מה ישראל עושה לפלסטינים.
בית הקברות המרכזי של העיר עזה ושל צפון הרצועה ממוקם במזרח מחנה ג'בליה,
שהופצץ רבות על ידי צה"ל. בשל העובדה שבית הקברות מתמלא כבר עד אפס מקום, הרשו הרשויות להתחיל לקבור ברווחים שבין הקברים הקיימים.
"אך גם ההליכה לבית הקברות מסוכנת", אומר מופיד קפרנא, שוטר המחכה גם הוא לגופות משפחת נאג'ם. "מקסימום עשרה אבלים הולכים להלוויה עכשיו", הוא מספר, בעוד שני ילדיו, מלאק (5) ודימא (4), יושבים לצדו על המדרכה.
הגופות נטמנו באדמה. "מה נוכל לעשות אם זה מה שהגורל מכתיב לנו?", אומר עודאי מוחמד סלמן סולמנלי, בעודו יושב על מצבה ומביט על שני קברים טריים. שני חברי ילדות של סלמן, בן 17, נהרגו לאחרונה בלחימה בתקיפת "זאנאנה" - הכינוי הערבי למל"ט ישראלי. שלושת החברים למדו קליגרפיה בא-טיבה, מסגד בבעלות חמאס. "כשאהיה גדול", מצהיר סלמן, "אצטרף למוג'הידין".