אחרי צוק איתן: גל פיטורים במשק?
מומחים צופים כי עסקים שנפגעו כלכלית מהמבצע יגלגלו את ההפסד להקפאת גיוסי עובדים ופיטורים. עיקר הפיטורים צפויים בענפים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר - התיירות והמסעדנות. מסקר שנערך בזמן המבצע עולה כי 36% מהעסקים הקטנים שוקלים פיטורי עובדים ו-8% מעריכים כי יאלצו לפטר
כתבות נוספות בערוץ קריירה :
מה עשו הח"כים למען העובדים? סקירת חוקים
מדינה בעצבים: מותר לפטר בגלל סטטוס?
"קשה להעריך את היקף הפגיעה של הלחימה בשוק העבודה והדבר יתברר במהלך החודשים הבאים", מסביר עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברה. "לצד זאת, לא ניתן להתעלם מהקיטון במחזור של מרבית הענפים במשק. האפשרות לפיטורי עובדים היא ממשית", הוא מוסיף.
לטענת ברגמן, בתחומי התיירות והמסעדנות צפוי הצמצום המשמעותי ביותר במצבת כוח האדם. "למעשה כל התחומים שנוגעים לפנאי ומותרות ספגו נזק אדיר שיכול לבוא לידי ביטוי גם בפיטורי עובדים", מסביר ברמן.
פניות שהגיעו ל-ynet מחזקות את ההערכות האלו. כך לדוגמא, בעל חנות תכשיטים סיפר על ירידה בהיקף של 90% במחזור ולפיכך, בלית ברירה, הוא יאלץ לפטר חלק מעובדיו. פניה נוספת של בעל עסק בתחום אספקת ציוד למסעדות מספר על ירידה בהיקף של למעלה מ-60% בהזמנות וגם שם הוא שוקל פיטורי עובדים ואף את סגירת העסק.
36% מהעסקים הקטנים שקלו לפטר עובדים
אינדיקציה נוספת למצוקת בעלי העסקים ניתן למצוא בנתוני סקר שערכה חברת עוקץ מערכות כשבוע לאחר תחילת המבצע. הסקר בדק את האופן בו תשפיע הפגיעה בהיקפי המחזור ומצוקת האשראי על היציבות התעסוקתית ותנאי העבודה של העובדים בבתי העסק שמחוץ לטווח 40 הק"מ מהרצועה (הטווח שמזכה בפיצוי ממשלתי).
הסקר בדק את עמדות 540 בעלי עסקים וגורמים רלוונטיים בארגונים שנמצאים מחוץ לטווח הפיצוי והעלה כי כ-8.3% מבעלי העסקים הקטנים סבורים כי בהעדר מקורות מימון ותמיכה כלכלית בהם, לא יהיה מנוס מלפטר עובדים במהלך חצי השנה הקרובה. כ-36% השיבו כי הם שוקלים פיטורי עובדים וכ-44.6% השיבו כי הם אינם יודעים להשיב כעת על השאלה והדבר תלוי בהימשכות הלחימה.
בתחום העסקים הבינוניים המצב מעט טוב יותר - 7.7% סברו כי הם יאלצו לפטר עובדים וכ-17.7% טענו כי הם שוקלים זאת. למעלה מ-50% לא ידעו להשיב על כך, אולם לא שללו זאת על הסף. ומה המצב בבתי העסק הגדולים? כ-5% סברו כי ידרשו לצמצם את מצבת כוח האדם בארגון וכ-15.5% שקלו זאת. כ-36.2% מקרב המשיבים אינם יכולים להעריך בשלב זה האם יהיה צורך בפיטורים.
"מקץ כמעט חודש ימים ללחימה, אין ספק כי המשתנה של אי הוודאות גדול ביחס להשפעת הלחימה על מצבת כוח האדם. אם בעלי העסקים לא יקבלו מענה למצוקת האשראי, אין ספק כי כמוצא אחרון הם יקצצו בעובדים", מסביר ברגמן את הנתונים נכון להיום. לדבריו לפיטורים וצמצומים במשק יש משמעויות כלכליות נוספות. "יש לזכור כי חלק בלתי מבוטל מקהל הצרכנים בארץ - הם ציבור העובדים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים שחוו ירידה משמעותית במחזור המכירות. כעת ציבור זה אינו יכול להרשות לעצמו להוציא כסף על מותרות ורכישות שאינן בגדר מוצרי צריכה בסיסיים", מוסיף ברגמן.
בניגוד ל"צוק איתן", למבצע עמוד ענן לא היו השלכות מרחיקות לכת על המשק, טוענים בעוקץ מערכות. לדבריהם, מצבו של המשק טרם הכניסה למערכה הנוכחית היה לא מזהיר. דבר שבא לידי ביטוי בירידה בייצוא, בצריכה ובייצור התעשייתי. "לא יהיה זה מופרך לצפות כי שיעורי הצמיחה בשנה הקרובה יהיו נמוכים. אין מקום להשוואה בין שתי המערכות הצבאיות, בטח לא כאשר מדברים על הרחבת היקף טווח הרקטות והשפעת הלחימה על שיעורים ניכרים מבעלי העסקים בישראל", הסבירו בחברה.
הראשונים להיפגע: העובדים החדשים
עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה, שותף להערכה כי בענפי התיירות והמסעדנות צפוי גל הפיטורים הגדול ביותר. לדבריו, "בענפים אלו יש הרבה עובדים לתקופות קצרות וצפוי כי המעסיקים יעדיפו לצמצם בעובדים אלו, עם ותק של פחות משנה, וזאת על מנת לחסוך בתשלום פיצויי פיטורים, דמי הבראה והטבות לבוש".
בפני עובד שהמעסיק יבקש לצמצם באחוזי משרתו, מסביר לפידור, קיימות שלוש אפשרויות לפעולה: האחת, להסכים כי בחודשים הקרובים הוא יעבוד פחות בתקווה כי בהמשך משרתו תחזור להיקפה הנוכחי. השנייה, לפנות לבית הדין לעבודה בטענה כי אין לשנות את תנאי העסקתו והשלישית היא להודיע למעסיק כי עם צמצום היקף המשרה העובד מתפטר ודינו יהיה כמפוטר.
למרות זאת, מסביר עו"ד לפידור, לא תמיד בית הדין לעבודה יראה בצמצום הטבות כפגיעה בתנאי עבודה שמשמעותה היא פיטורים ולא התפטרות. "אם לדוגמא מעסיק יוריד הטבה לארוחת צהריים - לא בהכרח בית הדין יראה זאת כהרעה בתנאי העסקה". לפידור ציין כי מעסיקים צפויים לחסוך בחודשים הקרובים בהוצאות שכאלו על חשבון העובדים, שיבואו לידי ביטוי גם בהפחתת ערך השי לחג.