לוחמי כיפת ברזל: קיבלנו החלטות שהצילו חיי אדם
בסוללת כיפת ברזל בגוש דן, שהגנה על כשני מיליון אזרחים במבצע צוק איתן, מסכמים את הפעילות המוצלחת. קצין בסוללה: "אנו מסתכלים כאן מסביב ורואים על מה אנחנו מגנים. זו אחריות כבדה ואני מרגיש שעמדנו בה בצורה טובה"
במשך קרוב לחודש יירטו לוחמי סוללות כיפת ברזל 578 רקטות ששוגרו מרצועת עזה והיו אמורות לפגוע באזורים מאוכלסים - עשרות מאותן רקטות כוונו לגוש דן. בצהריים (יום ד'), יממה לאחר שהפסקת האש של מבצע צוק איתן נכנסה לתוקף, סיכמו בסוללה שהגנה על גוש דן את המבצע.
מפקד סוללת גוש דן, רב-סרן שי קוגניצקי, סיפר: "מרחב גוש דן הוא מרחב עם כמה מורכבויות כי יש בו כשני מיליון איש והוא צפוף ואורבני. לעימות הזה התכוננו המון, מאז סוף מבצע עמוד ענן. ההכנות היו ברמה המבצעית, ברמת תודעת אויב וניתוח תרחישים אפשריים, ולכן התוצאה הטובה היא פועל יוצא של ההכנות המוקדמות". הוא התייחס גם לסוגי האיומים על גוש דן: "המרחב מורכב מאוד גם בגלל סוגי הטילים. לא מדובר בקסאמים ובגראדים, אלא ברקטות גדולות כמו פאג'ר ו-M-75, ולכן זה דורש מאיתנו חדות. אני לא יכול לספר הכול, אבל אני חייב לציין שהיו המון החלטות של לוחמים שהצילו חיי אדם".
על אזור נתב"ג, אליו כיוונו המחבלים רקטות, אמר רב-סרן קוגניצקי: "השיקול לסגור את נתב"ג לא היה שלנו. אנחנו עובדים בצורה הדוקה עם התעופה האזרחית ויש כל מיני שיקולים שם. בסופו של דבר, עובדתית, שום רסיס או רקטה לא פגעה בנתב"ג והיתה בטיחות טיסה ברמה בלתי מתפשרת".
סג"מ דון לשם, מפקד פלגת שיגור בסוללה, הוסיף: "בלחימה הזו כולנו פעלנו יחד, אזרחים וחיילים לאותה מטרה. הרגשנו אחריות גדולה על הכתפיים. אנו מסתכלים כאן מסביב ורואים על מה אנחנו מגנים. זו אחריות כבדה ואני מרגיש שעמדנו בה בצורה טובה. הייתה הצלחה לסוללה ואנחנו משתפרים עוד עם הזמן. לומדים מהסלמות וגם בשגרה ומתכוננים. חשוב לי לציין שהמערכת לא אוטומטית, יש אנשים שיושבים בה 24/7 ומחליטים כן או לא והם נחושים מאוד".
על אחוז היירוט, יותר מ-90%, אמר גורם צבאי: "אנחנו צריכם להבין שלא ניירט 100 אחוז מהטילים, יש דברים שייפלו. אבל המשמעת האזרחית הייתה מצוינת". לגבי הרסיסים שנחתו באזורי מגורים בעקבות היירוט, הוסיף הגורם כי "נפלו חתיכות ברזל ולא פאג'ר 5 עם ראש קרב, ולכן הנזק הוא קטן הרבה יותר, אבל חלק מהעניין בלהתחמק מפגיעת רסיסים זה להישמע להוראות פיקוד העורף".
דין יהושע, סמל מיירט בסוללה: "היה חודש מאוד עמוס ולא ישנתי יותר מדי. היו הרבה משמרות כי מאיישים את הסוללה 24/7. חושבים על המטרה כל הזמן, מרגישים אחריות. כל המשפחה שלי והחברים שלי גרים בגוש דן, אז הם היו שולחים הודעות: ראיתי את היירוט, ראיתי את המטרה. זה נקווה שיהיה לנו עכשיו שקט לתקופה ארוכה".
במהלך "צוק איתן", המבצע הארוך ביותר של צה"ל בעזה, נורה מספר הרקטות הרב ביותר לשטח ישראל, וכך גם מספר היירוטים. 3,356 רקטות נורו במהלך 29 ימי המבצע. 578 מהן יירטה מערכת כיפת ברזל. השאר התפוצצו או נפלו בשטח הרצועה.
אתמול נודע כי נשיא ארצות-הברית ברק אובמה חתם על החוק שעבר בקונגרס למתן סיוע חירום בסך 225 מיליון דולר לאספקת מיירטים וציוד לחידוש המלאי של סוללות כיפת ברזל. "המימון יבטיח שישראל תוכל לייצר רכיבים לכיפת ברזל כדי לשמור על מאגרים הולמים של מיירטים", נאמר בהודעת הבית הלבן. הסיוע המיוחד יגיע מתקציב ההגנה הנוכחי של ארה"ב לשנת 2014 לחידוש מיידי של המלאי. סכום זה יתווסף ל-351 מיליון דולר שארה"ב הקציבה למערכת בתקציב השנה הבאה.