שתף קטע נבחר

המלחמה אחרי המלחמה: "שכחו את העניים"

בבאר שבע תמצאו את פני הייאוש. התושבים שחיים מתחת לקו העוני רק מתאוששים מההרס שנגרם מהרקטות וחוששים שבעיותיהם יידחקו לתחתית סדר העדיפויות. "העם היה מאוחד, אבל תוך כמה ימים ישכחו אותנו"

הישרדות, אחרי המלחמה: מלחמה אחת הסתיימה אבל אחרת, זו נגד העוני, עדיין נמשכת. בשכבות החלשות בבאר שבע חוששים ששוב ישכחו אותם. "אחרי שנפל כאן טיל הגיעו המון אנשים לעזור לנו ואחר כך הלכו. אבל הבעיות שלנו לא התחילו במלחמה ולא ייגמרו אחריה", אומרת ויולטה לוביץ, בת 63, שבשכונת נחל בקע שבה היא מתגוררת התפוצץ גראד.

 

בנחל בקע תמצאו קשישים ועולים רבים, שחלקם מוגדרים "עניים" על ידי הביטוח הלאומי. לוביץ, אלמנה ואם לשני ילדים, עלתה לישראל בסוף שנות ה-90 מגאורגיה ומתגוררת בשכונה שבתיה נבנו מגבס ועץ. "את הבית הזה יבנו מחדש, אבל מי יעזור לנו לחיות כמו שצריך?", תוהה לוביץ, בזמן שהיא עומדת בשטח הריק שבו עמד בית שכנתה שנפגע מרקטה. "ההכנסה שלי היא 2,700 שקל מקצבת זקנה ופנסיה חלקית שאני מקבלת מהעבודה כמטפלת בקשישים. אני בקושי מצליחה לשלם על חשמל, מים ואוכל. אני קונה רק את מה שאני חייבת, אבל רוצה גם ללכת לתיאטרון ולחיות קצת. איך בכלל אפשר לחיות מסכום כזה?"

לוביץ. "איך אפשר לחיות מ-2,700 שקל בחודש" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
לוביץ. "איך אפשר לחיות מ-2,700 שקל בחודש"(צילום: הרצל יוסף)

הבית שנהרס מפגיעת הרקטה. מציאות קשה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הבית שנהרס מפגיעת הרקטה. מציאות קשה(צילום: הרצל יוסף)
 

ברחוב המקביל בשכונה, שנבנתה בראשית שנות ה-90 כאתר קרוואנים, הציב פיקוד העורף אחרי נפילת הרקטה מיגוניות. "בסוף נזכרו בנו", אומר יהודה בן ה-24, שמשתכר מינימום מעבודות בנייה. "כשנפל כאן הטיל רצתי לבית של השכנה כדי לעזור לחלץ אותה, כי הבית התפרק כמו כלום. למחרת הגיעו לכאן שרים וקצינים בכירים שלא היו כאן אף פעם. הייתי רוצה לראות את האנשים האלה יותר. המדינה יודעת להתגייס במלחמה, אבל איפה האנשים האלה כדי שיעזרו לי עם המשכורת וההוצאות שלא נגמרות? קשה לא להיות מיואש כאן".

 

הייאוש לא נעשה יותר נוח

 גם במרכז המסחרי בשכונה ד' בבאר שבע אפשר היה לפגוש כמה אנשים שזקוקים לעזרה. בין החצרות המוזנחות, האשפה המתגלגלת והקירות המתקלפים, מצאנו שיכורים ונרקומנים שהסתובבו חסרי מעש. "לפעמים חלק מהמראות כאן מזכירים את עזה", אומר תושב השכונה שלמה לוי, "היו כאן אזעקות אבל אלה לא הבעיות המרכזיות של השכונה".

 

לוי בן ה-54 הוא מובטל ואב לארבעה ילדים. הוא ומשפחתו מתקיימים בקושי מדמי אבטלה וממשכורתה של רעייתו, שעובדת כפקידה ומשתכרת כ-5,000 שקל. "במשך חודש שלם ראית איך המדינה חזקה וכל העם הזה מתאחד, אבל אני מבטיח לך שתוך כמה ימים שוב ישכחו אותנו בדיוק כמו שלא חשבו עלינו בכל השנים לפני", הוא אומר בזעם. "יש כאן הרבה מובטלים וקשישים שזקוקים לעזרה. אנשים שחיים מקצבאות נמוכות מדי, אבל אני איבדתי אמון ולא מאמין שמשהו ישתנה".

המרכז המסחרי בבאר שבע. אין קונים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
המרכז המסחרי בבאר שבע. אין קונים(צילום: הרצל יוסף)

שלמה לוי. מחכים לעזרה ()
שלמה לוי. מחכים לעזרה
 

שרון ליברטי בן ה-25, שעובד בפיצוצייה במרכז המסחרי, מספר כי נרשמה ירידה במספר הקונים בשבועות האחרונים. "אנשים כאן היו נעולים בבית ולא עבדו. אין להם כסף והם מבקשים ש'נרשום' להם", הוא אומר, ומעיד כי עצמו משתכר משכר מינימום. "מלחמה או שקט, ככה אני לא יכול להתקדם".

 

שמשון בונקר בן ה-59, אב לשלושה ותושב השכונה שמועסק במנהל הקהילתי, מסכים עם ליברטי. "איבדתי תקווה. נגד טילים אנחנו יכולים להתגונן אבל לא נגד המחלה החברתית. אצלנו במשפחה אני ואשתי עובדים אבל פשוט לא מסתדרים עם ההוצאות מסביב ומתרסקים לעוני", הוא מסביר. 

 

הדו"ח מוכן, הממשלה עוד לא דנה בו 

התשובה של המדינה לשיעורי העוני של העשורים האחרונים הוצגה ביוני האחרון בצורת המלצות הוועדה למלחמה בעוני, שמינה שר הרווחה מאיר כהן. בראש הוועדה עמד אלי אלאלוף, והוא המליץ, בין היתר, להעלות את מלאי הדירות בדיור הציבורי, להגדיל את כמות הזכאים למענק עבודה, להגדיל את מספר העובדים הסוציאליים, להעלות את רמת קצבאות הזקנה והבטחת ההכנסה ולאסור על ניתוק משפחות עניות מחשמל וממים. המלצות הדו"ח מראות כי יידרשו בין שישה לשמונה מיליארד שקל לשנה בחמש השנים הבאות.

 

שר הרווחה מאיר כהן. יישום הדו"ח תקוע (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
שר הרווחה מאיר כהן. יישום הדו"ח תקוע(צילום: עידו ארז)

לפי דו"ח העוני והפערים החברתיים של המוסד לביטוח לאומי שהתפרסם בדצמבר האחרון, בשנת 2012 הוגדרו 19.4% מהמשפחות בישראל "עניות". הוועדה הוקמה כדי להביא לצמצום את שיעור העוני בישראל בכמחצית בתוך עשור, כך שיותאם לממוצע במדינות ה-OECD. לצורך השוואה, רק במקסיקו נרשמו יותר משפחות עניות יחסית לגודל האוכלוסייה.

 

מסקנות הוועדה הוצגו בחודש יוני, ושר הרווחה התחייב כי יובאו לדיון בממשלה תוך חודשיים, אך גם לפני הגשת המסקנות העריכו חברים בוועדה כי משרד האוצר לא יאשר את תקצובן המלא. פגישה בין אלאלוף, כהן ושר האוצר יאיר לפיד אמורה הייתה להתקיים בחודש שעבר, אך האירועים הביטחוניים גרמו לדחייתה. טרם נקבע מועד חדש. במשרד הרווחה הודו שהדיון הממשלתי בהמלצות הוועדה צפוי להתעכב.

 

"המלחמה בעזה קברה סופית את דו"ח אלאלוף", אמר אחד מחברי הוועדה ל-ynet. "הממשלה חיפשה תירוץ לא ליישם את הדו"ח ועכשיו היא מצאה אותו". מנגד, אמר שר הרווחה כי הוא "מתכוון להיאבק על סדר יום אזרחי ועל יישום הדו"ח, משום שגם העניים זקוקים לכיפת ברזל".

 

ציון גבאי, חבר הוועדה ומנכ"ל הקרן לידידות, חושש שסדר היום הביטחוני יקל על הממשלה למסמס את מסקנות הוועדה."המלחמה רק הוכיחה את נחיצות התוספות התקציביות", אמר גבאי. "פגשנו בדרום הארץ אלפי קשישים ועניים, חלקם עריריים ובודדים, שהמדינה פשוט לא הגיעה אליהם. אלה אנשים שחיים בתנאים מעליבים וזקוקים בדחיפות להגדלת קצבאות, ולתוספת של עובדים סוציאליים שיסייעו להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
לוביץ. מה עם קצת תרבות?
צילום: הרצל יוסף
מומלצים