משפצים את הבית? על מה חשוב להקפיד
משלב הצעת המחיר דרך ביצוע העבודה ועד לאחריות ותיקונים. על מה חשוב להקפיד בחוזה מול קבלן השיפוצים
שיפוץ הבית עלול להיות כאב ראש לא קטן. לפני שחותמים על חוזה עם קבלן השיפוצים יש כמה דברים שחשוב מאוד לדעת, כדי למנוע מחלוקות במהלך העבודה או בסיומה. אז איך עוברים את תקופת השפכטל כמה שיותר "חלק"?
עוד בנושא:
שפץ ביתך: כל מה שצריך לדעת על קירות גבס
בוא הביתה
"בשלב בחירת בעל המקצוע לא כדאי לנסות להשיג הצעות מחיר דרך הטלפון", אומר אלי לוי, קבלן שיפוצים בחברת ל.נ. אמנות הגבס והאקוסטיקה, "זה לא רציני וגם לא משקף את עלות העבודה בפועל. חשוב שהקבלן יגיע לבית ויראה במו עיניו את המבנה שדורש שיפוץ. הרבה פעמים הגעתי לבית שהלקוח תיאר דבר אחד וכשהגעתי לשטח ראיתי דבר אחר. לא כולם יודעים לתאר את הדברים מבחינה מקצועית".
חוזה עבודה מפורט
"לפני תחילת העבודה, מאוד חשוב לסכם בצורה כמה שיותר מפורטת את הדברים בהסכם כתוב וברור מראש", מסביר לוי וממשיך, "אם מדובר בהצעת עבודה שעלותה נמוכה (עד כ-20,000 שקלים), מספיק לכתוב את הדברים כ'הצעת מחיר' שהוא חוזה לכל דבר, אך מתמקד יותר במהות השיפוץ, בכתב כמויות ובמחירים.
אם עלות השיפוצים מגיעה לעשרות אלפי שקלים, מומלץ כבר לכתוב חוזה משפטי מפורט ולהיעזר בעורך-דין לשם כך".
ג'ורג' גוינישוילי, קבלן שיפוצים בחברת G.I פרויקטים, מוסיף: "ככל שהצעת המחיר תהיה מפורטת יותר, כך יהיו פחות דברים שיכולים להתפתח למחלוקת בין הלקוח לבעל המקצוע. במהלך העבודה אני חוזר לא מעט לבדוק מה סוכם בחוזה ומראה ללקוח מה הוחלט מראש לגבי העבודה ולגבי העלויות. זה אינטרס של שני הצדדים לא להסתפק בהסכם בעל-פה. אם לדוגמה מוסכם מראש על כתב כמויות ועל עלות של כל דבר, אז גם אם הלקוח יוסיף עוד נקודת חשמל, המחיר עבור התוספת יהיה ידוע מראש ולא יהיה צורך להתמקח עליו באמצע העבודה".
איכות החומרים וטיב הגימור
"לגבי סוג העבודה", אומר גוינישוילי, "מומלץ לכתוב בפירוט מה בדיוק נדרש מהקבלן. כדאי שהלקוח ישאל כמה שיותר שאלות ושהקבלן יציג בפניו את האפשרויות השונות ואת המחירים השונים. עדיף להשקיע עוד קצת זמן בסיכום מראש ולא להיכנס אחר-כך לויכוחים שיכלו להימנע מראש.
נקודה חשובה היא להקפיד לציין בחוזה את רמת הגימור הנדרשת בעבודה. "אם הלקוח מעוניין בשפכטל 'סרגל,' כלומר שהקיר יהיה ממש חלק, המצריך שיוף של הקיר במשך כמה ימים, יש לציין זאת מראש. אחרת, הכוונה היא לרמת גימור סטנדרטית שכוללת רק תיקוני שפכטל ולא מעבר לכך. התוצאה יכולה להיות חלקה ויפה, אך לא מושלמת, ויש לקחת זאת בחשבון מראש", אומר גוינישוילי.
במוקד הגישור של המקצוענים מספרים כי מקרים רבים שמגיעים לטיפולם יכלו להימנע בזכות תקשורת טובה יותר בין הלקוח לבעל מקצוע ותיאום ציפיות: "לאחרונה התקבלה תלונה מצעיר באזור הדרום, שטען שהצבעי שהזמין עשה עבודה לקויה. כשהגענו לבית הסתבר שהעבודה הייתה ראויה בהחלט, אולם ככל הנראה הלקוח ציפה לרמת גימור ותיקוני קיר נוספים. כמובן שבמחיר שהם סגרו זו הייתה ציפייה לא ריאלית, אך כאמור הלקוח לא יכול היה לדעת את זה כי הם לא תיאמו ציפיות לגבי העבודה".
לרוב חומרים כגון צבע, בלוקים וטיח יחושבו בהצעת העבודה ומוצרים נלווים כמו כלים סניטריים, דלתות ותאורה יתומחרו בנפרד.
לוי מסביר: "נהוג שהקבלן כולל במחיר עלות ממוצעת של חומרים, ומפנה את הצרכן רק לבחור את המוצר על פי טעמו. במקרה שהלקוח מעוניין במוצר יוקרתי יותר מאשר הסטנדרטי הוא משלם את ההפרש".
לדעת גוינישוילי, כדאי להזמין את החומרים דרך קבלן השיפוצים: "אלא אם יש לך קרוב משפחה או חבר שיכול למכור לך מוצרים בהנחה משמעותית, לרוב כדאי לקנות חומרים דרך הקבלן, גם מפני שיש לו הנחות טובות, וגם מפני שהזמן שהלקוח משקיע באיתור החומרים לא משתלם. בנוסף, חוסר הידע של הלקוח יכול לגרום לו לקנות דברים שהוא כלל לא צריך, ובמחיר מופקע".
לתוספת יש מחיר
מה קורה אם הלקוח מעוניין להוסיף במהלך ביצוע העבודות נקודות חשמל נוספות, נישה מגבס לטלוויזיה או סגירת חלון? לוי משיב: "אם הלקוח מבקש להוסיף משהו שלא היה חלק מההצעה המקורית, יש להוסיף את הבקשה בכתב ולצרף אותה לחוזה, כדי שבסיום העבודה לא יהיו הפתעות לגבי התשלום. כשמדובר בכסף, אם הסכום לא כתוב במפורש, שני הצדדים יכולים לנסות להכחיש או לזכור מחיר אחר מזה שסוכם בפועל".
אפשר לגלות גמישות סבירה
בעיה נוספת שעלולה להתעורר היא בקשות לשינוי שבאות מאוחר מדי. גוינישוילי מרחיב: "הקבלן יכול לגלות גמישות, אבל רצוי שזה יהיה לפני שהוא התחיל בעבודה. אם למשל הוא כבר בנה את הקיר, אי אפשר לצפות שיפרק אותו ויבנה אותו מחדש במיקום אחר, בלי תוספת עבור חומרים ועבודה. אין צורך להיצמד בנוקשות לחוזה, אבל גם השינוי שמבקש הלקוח צריך להיות סביר, הוגן וכמובן מתומחר".
איחרת? שילמת
שיפוצים יכולים להיגרר הרבה מעבר למועד סיומם המתוכנן. מה עושים בשביל להימנע מכך? "כיום כדי למנוע מצב של אי עמידת קבלן השיפוצים
במועד שנקבע לסיוםמומלץ לסגור בחוזה קנס של כ-1,000 שקלים עבור כל יום איחור", אומר גוינישוילי, "לקוחות רבים לוקחים חופש מהעבודה או משלמים על שכירות במקום אחר, ובזמן איחור נגרם להם גם כן נזק כלכלי. לכן מומלץ לתמרץ את הקבלן לעמוד בזמנים להם התחייב מראש".
אך גם פה יש מקום לגמישות. גוינישוילי: "אני מנסה להעריך את משך העבודה, אך לעיתים נתקל בדברים בלתי צפויים שגם הלקוח לא מודע אליהם, למשל חגורת בטון במיקום לא צפוי. לכן, אני כקבלן משתדל לקחת מראש טווח ביטחון".
יש אחריות על שיפוץ?
השיפוץ הסתיים בהצלחה ואז המובילים גרמו לנזק בריצוף. מי נושא באחריות? "במקרים כאלה השלמות ותיקונים אינם חלק מעלות השיפוץ, אלא נחשבים לתוספת", מסביר גוינישוילי, "לעומת זאת, נהוג לכתוב בחוזה העבודה, שכעבור שנה מגיע הקבלן לשטח, ומתקן נזקים שנגרמו כגון קילופים של צבע או נזילה מהאסלה, למשל עקב הרכבה לא טובה שלה. כמובן בתנאי שהוא זה שביצע את העבודה מראש".