שתף קטע נבחר

מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל

בתי החולים וקופות החולים הונחו לדווח על כל מקרה חשוד ולהעבירו לאשפוז תחת בידוד ביחידה לטיפול נמרץ. במקביל הוציא משרד החוץ אזהרת מסע למדינות מערב אפריקה הנגועות

ישראל נערכת להתפרצות אבולה: משרד הבריאות קיים הערכות מצב לאור התפרצות האבולה ומאות מקרי המוות שדווחו בשבועות האחרונים במדינות מערב אפריקה הנגועות. בשעות הקרובות יוציא המשרד הוראות היערכות לשעת חירום למקרה של התפרצות אפשרית.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

על פי הההנחיות שיועברו למנהלי בתי החולים ולקופות החולים, ידווחו הרופאים על כל מקרה של תחלואה אפשרית החשודה לאבולה. בכלל זה מונחים צוותי הרפואה לדווח על תסמינים המופיעים באנשים ששבו ממדינות אפריקה נגועות או שהיו במגע קרוב עם אדם נגוע או נפטר.

 

התפרצות האבולה באפריקה:

הצלחה לתרופה הנסיונית לאבולה: שני חולים התאוששו

כתב CNN בלב המגפה: "האבולה בכל מקום"

ניצולה נדירה ממחלת האבולה: נולדתי מחדש

  

במקרים כאלה, מורה המשרד להעביר מטופל חשוד כזה המגלה תסמינים מתאימים למחלה הכוללים חום גבוה, הפרעות במערכת הקרישה, הקאות, דימומים וכאבים מפושטים - לחדר בידוד אוויר ומגע, הנמצא בסמוך ליחידה לטיפול נמרץ בבית חולים. אנשי הצוות הרפואי המטפלים בחולה יוגבלו למינימום הנדרש. הצוות יתמגן באופן מלא במסיכה, סרבל חד פעמי, כובע, כפפות, ערדליים, ומגן פנים. בעת שימוש במחטים או בהחלפת מצעים שזוהמו יש להשתמש בשתי זוגות כפפות המולבשות על כפות הידיים.

 

במהלך אישפוזו יעבור המטופל בדיקות דם שיאתרו את נוכחות הנגיף בגופו. במקרה של הדבקה אפשרית, יישאר המטופל הנגוע מאושפז תחת בידוד וניטור קרוב, בשל ההידרדרות הצפויה. בשל העובדה שאין כיום כל תרופה או חיסון נגד המחלה, ניתן לטפל בחולים אך ורק באמצעות טיפול תומך.

 

במקביל ממשיך משרד הבריאות לעמוד בקשר עם ארגון הבריאות העולמי לקבלת דיווחים יומיים על התפשטות המחלה, מקרי התחלואה והנסויים הקליניים הנערכים בתרופות ובחיסונים. אתמול הוציא משרד החוץ הישראלי אזהרת מסע למדינות מערב אפריקה הנגועות וממליץ שלא לבקר בליבריה, גינאה וסיירה לאון.

 

במשרד הנחו כי על ישראלים הנוסעים למדינות בהן המחלה מתפשטת, להימנע ממגע עם חולים הפרשותיהם וחפציהם, להקפיד על היגיינה אישית, להימנע ממגע עם בעלי חיים ואף להימנע מאכילת בשר ובמידת האפשר להימנע מביקור במוסדות בריאות, אלא אם מדובר בבעיה רפואית דחופה.

 

אם מופיעה מחלת חום מעל 38 מעלות תוך 21 ימים לאחר החזרה לישראל ממדינות אנדמיות יש לפנות באופן מיידי לחדר מיון בבית חולים ולהודיע כי הופיע חום לאחר שהות במדינה נגועה באבולה. יש לפנות בתקופה זו בשל מחלת חום לטיפול רפואי רק למיון. יש להודיע מיד בכניסה לבית החולים על נסיבות המקרה כדי לקבל הנחיות מיגון מתאימות.

 

אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הדימומית. היא נקראת כך משום שהיא גורמת לדימומים פנימיים המובילים למוות. מדובר באחת המחלות הקטלניות ביותר הידועות לעולם הרפואה. שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, סמוך למקום ההתפרצות הראשונה של המחלה בשנת 1976.

 

ההתפרצות הנוכחית של מחלת נגיף האבולה החלה בחודש דצמבר 2013 בגיניאה שבמערב אפריקה ולאחר מכן התפשטה במהירות גבוהה יחסית לליבריה ולסיירה-לאונה השכנות. לאחרונה אובחנו מקרים בודדים גם בניגריה. בשבועות האחרונים תוארו מספר מקרים חשודים מיובאים בארה"ב וערב הסעודית (שם החולה נפטר). המקרה בניגריה גרם גם להדבקה של אנשי צוות רפואי מקומיים. יש לציין, כי ההתפרצות הינה הקשה ביותר שידועה אי פעם, מבחינת היקף ומשך.

 

הנגיף עובר בין נוזלי גוף, באופן דומה להדבקה בנגיף ה-HIV. לאחר כשלושה שבועות של דגירה מופיעים חום גבוה, כאבי ראש, שרירים, בטן, תשישות ובחילות. בהמשך מופיעים דימומים מפתחי הגוף, ובהם אף, פה, פי הטבעת ואיברי המין. במקביל נוצרים שטפי דם על פני העור ובעיניים. כשבוע עד שבועיים מהופעת הסימפטומים הראשונים, מתים 40 עד 90% מהחולים.

 

נכון להיום אין כל טיפול ספציפי או חיסון למחלה, פרט לטיפול תומך הנועד למנוע הידרדרות ולטפל בתוצאות ומוביל לשליטה בדימומים, איזון הפרעות המלחים בדם, מניעת התייבשות, טיפול בהפרעות במערכת הקרישה, טיפול בכאבים וחיבור החולה למכונת הנשמה. עד כה דווח על 932 הרוגים במגיפה. 108 איש נדבקו רק בסוף השבוע האחרון, 45 מתוכם מתו.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
בדיקת דם תאתר את הנגיף
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים