שתף קטע נבחר

האמריקנים חשדו: "ישראל גנבה אורניום?"

מסמכים מסווגים שנחשפו מציגים את החששות שעלו בממשל האמריקני כי ישראל גנבה אורניום ממתקן ב-1965. למרות החקירה המאומצת, לא הושגו הוכחות. יועץ של הנשיא דאז ג'ימי קרטר: "היה פוטנציאל לפיצוץ"

האם ישראל הייתה מעורבת בגניבת אורניום מארה"ב בשנות ה-60? העיתון וול סטריט ג'ורנל חשף אתמול  (יום ה') מסמכים מסווגים ששוחררו לפרסום והצביעו על החשד שעלה בממשל האמריקני נגד ישראל בעקבות גניבת אורניום ממתקן בפנסילבניה בכמות שהוערכה במשקל בין 270-90 ק"ג.

 

עוד בחדשות:

ראש ארגון פשע נעצר בחשד לסחיטה באיומים

"אובמה שוקל תקיפות אוויריות בעיראק"

 

העיתון הציג מסמכים מקוריים משנות ה-70 שבהם נכתב כי בכירים בממשל בוושינגטון האמינו כי משלוח של אורניום מועשר, שנשלח ממתקן באוהיו למתקן NUMEC (חברת חומרים גרעיניים וציוד), נגנב ומצא את דרכו לישראל. עם זאת, חקירה של סוכנות הביון המרכזית (CIA) לא הצביעה על כך חד-משמעית ומאוחר יותר הועלו ספקות אם הייתה בכלל גניבה.

האורניום הגיע לשם? הכור בדימונה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
האורניום הגיע לשם? הכור בדימונה(צילום: גטי אימג'בנק)
 

שלושה נשיאים גילו עניין בפרשה שכונתה "פרשת אפולו" והתפוצצה בשנת 1965, חמש שנים אחרי שראש הממשלה דאז דוד בן גוריון הודיע בכנסת כי ישראל הקימה את הכור הגרעיני בדימונה לצורכי שלום.

 

במהלך אותן שנים, הנשיאים לינדון ג'ונסון, ריצ'רד ניקסון וג'ימי קרטר ביקשו לקבל מידע חדש, אך בסוכנויות הביון התקשו לספק מידע חד-משמעי. "משהו קרה, אבל כל עוד אין לך עדויות חותכות, אתה לא רוצה תקרית בינלאומית. היה לזה פונטציאל לפיצוץ", כך הסביר לעיתון זביגנייב בז'זינסקי ששימש כיועץ הנשיא קרטר לביטחון לאומי.

 

"גם אם היו הוכחות על גניבה, מה היינו יכולים לומר לישראלים: 'תחזירו לנו את זה?'". בממשל קרטר הגיעו למסקנה שאסור להעלות את הנושא כדי לא להפריע לשיחות השלום בין ישראל למצרים, שהנשיא עצמו הוביל. קרטר, שבשנת 2008 אמר בבריטניה שלישראל יש נשק גרעיני, סירב להגיב למסמך שהוצג בוול סטריט ג'ורנל. גם דוברי הממשל ושגרירות ישראל בוושינגטון סירבו להתייחס.

לחץ לקבל מידע ולא קיבל הוכחות. הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר (צילום: AP) (צילום: AP)
לחץ לקבל מידע ולא קיבל הוכחות. הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר(צילום: AP)

החקירה של הבולשת הפדרלית (FBI) משכה את תשומת לבם של בכירי הממשל בתקופתו של הנשיא ניקסון. גם אז, חוקרי משרד החקירות הפדרלי לא הצליחו להגיע למסקנה מה קרה לאורניום. עם זאת, גורמים ב-FBI העלו שאלות לגבי הקשר בין מייסד ונשיא מתקן NUMEC, זלמן שפירו, וקציני מודיעין ישראלים.

 

שפירו, כיום בן 94, נחקר ב-FBI, CIA והוועדה לאנרגיה אטומית בארה"ב. למרות כל החקירות, מעולם לא הוגש נגדו כתב אישום. בראיון שהעניק לאחרונה טען שפירו כי לא הייתה גניבה והחמורים שלכאורה חסרים אבדו בתהליך הייצור.

 

הכימאי לא הכחיש קשר עם גורם ישראלי, אבל הבהיר כי הפעילויות המסחריות של המתקן בפנסילבניה היו חוקיות ונעשו בידיעה. למרות המסמכים החדשים ששוחררו לפרסום, עדיין לא כל המידע נחשף.

 


פורסם לראשונה 07/08/2014 21:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
הכור בדימונה
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים