שתף קטע נבחר
 

העסק נפגע בצוק איתן? חלופות לפיטורים

אלו אפשרויות עומדות בפני מעסיקים, שנפגעו כלכלית ממבצע צוק איתן ורוצים לחסוך בהוצאות בלי לפטר עובדים? ומה זכויות העובדים במקרה של שינויים ארגוניים או פיטורים? שאלות ותשובות

השלכות מבצע צוק איתן עלולות להביא לגל פיטורים במשק , כפי שדווח כאן לאחרונה. אילו חלופות לחיסכון בהוצאות עומדות בפני מעסיקים שנפגעו כלכלית אך שואפים להימנע מפיטורים, ומה חובותיהם במידה שיחליטו לפטר עובדים? לפניכם שאלות ותשובות שגיבשנו בסיוע עו"ד מיכל פינברג-דורון, שותפה במשרד נ. פינברג ושות'.

 

 

אילו צעדים ניתן לבצע כדי לקצץ בהוצאות בית עסק?

 

פינברג-דורון מסבירה, כי לפני שנוגעים במצבת העובדים ובתנאיהם, המעסיק יכול לתכנן את המלאים אחרת לתקופה הקרובה, להזמין כמויות מופחתות, לייבא פחות גלם, להקטין מלאים, לצמצם עלויות ייצור והפעלה של מכונות והוצאות תפעול של עזרים טכניים נוספים. ניתן לנקוט בצעדי התייעלות נוספים כמו צמצום הוצאות נסיעות באמצעות השכרת רכב אחד, שישמש את כלל העובדים.

 

עם זאת בפועל, צעדים רבים שמאפשרים לקצץ בהוצאות ללא פיטורים - כרוכים בשינוי תנאי העובדים, אך לרוב מדובר באפשרות טובה יותר עבור העובדים לעומת פיטורים. בכל מקרה, למעסיק אסור לשנות את תנאי החוזה של עובד באופן חד-צדדי ונדרשת הסכמת העובד, כאשר במקום עבודה מאורגן, נדרשת הסכמת הנציגות לפגיעה בתנאים כלכליים, לשינויים ארגוניים ולצמצומים במצבת כח האדם. השינויים שיכול המעסיק לבקש לעשות בתנאי העסקת העובדים:

 

1. הפחתת שכר זמנית או קבועה - ניתן להחליט על הפחתת שכר לתקופה זמנית או קבועה. לרוב הפחתת השכר נעשית באופן רוחבי לכל החברה ושיעור ההפחתה הינו בהתאם לגובה המשכורת.

 

2. ניצול ימי החופשה של העובדים - ניתן להוציא עובדים לחופשה קצרה, אך רק בהסכמתם. אם מדובר חופשה העולה על 7 ימים – יש להודיע על כך 14 ימים מראש לפחות. בכל מקרה, אין לאפשר לעובד להיכנס ל"יתרת חופשה שלילית", כלומר אם הוא כבר מיצה את יתרת ימי החופשה שעומדים לזכותו - אסור להוציא אותו לחופשה.

 

3. הפחתה של שעות נוספות - ניתן להפחית באופן זמני את השעות הנוספות של עובדים במחלקות שונות, כך שהעובדים יסיימו את העבודה בשעה הרשמית המופיעה בהסכם העבודה.

 

4. ביטול זמני של הטבות - ניתן לבטל באופן זמני הטבות לעובדים או צמצום העלויות שלהם, כמו נופש חברה או מתנות לחג. אם נושא השי אינו מעוגן בהסכם קיבוצי, אפשר להודיע לעובדים כי יקבלו השנה מתנה סמלית לראש השנה או שלא יקבלו ככלל ובמקום זאת יקבלו מתנה גדולה יותר בפסח.

 

5. הוצאת העובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת) – זו אינה דרך המלך ביחסי עבודה. במהלך חל"ת העובד אינו זכאי לשכר, אינו צובר זכויות כמו ימי חופשה ומחלה, ועליו לדאוג בעצמו לביצוע הפרשות לפנסיה. רצוי שהחל"ת יוגבל בזמן ויש לקבל את הסכמת העובד או הנציגות. עובד שהוצא לחל"ת ללא הסכמתו, יכול לדרוש את זכויותיו כעובד פעיל.   

 

האם רשאי המעסיק להפחית מדמי ההבראה להם זכאים עובדים?

 

למעסיק אסור להפחית מדמי ההבראה המשולמים לעובדים, גם אם העובדים מסכימים לכך. היה חריג לכך בשנת 2010, כאשר המדינה וההסתדרות הסכימו על הפחתה זמנית של דמי ההבראה במגזר הציבורי בעקבות המצב הכלכלי באותה תקופה.

 

האם המעסיק יכול לדרוש מעובדים שנשארו בחברה לאחר פיטורים, לקחת על עצמם עוד תפקידים?

 

הסכם עבודה הוא חוזה לכל דבר וכל שינוי שנערך בו מחייב הסכמה של העובד. אם אין מקרי קיצון של אפליה, המעסיק רשאי לשנות את תנאי ההעסקה והסכם העבודה. במקרה שכזה, עומדות בפני העובד האפשרויות להסכים או לסרב.

 

מה הזכויות של עובד שפוטר בשל המצב אליו נקלעה החברה בשל המלחמה?

 

כאשר עובד מפוטר עקב קשיים כלכליים של המעסיק עקב המצב, הוא זכאי למלוא זכויותיו בהתאם להוראות הדין והסכם העבודה. כלומר, על המעסיק לזמן אותו לשימוע, לפרט בפניו סיבות ענייניות שבגללן הוא שוקל לסיים את עבודתו ולשלם לו את מלוא פיצויי הפיטורים. 

 

האם מעסיק יכול לפטר עובד בשל תדירות גבוהה של זימון למילואים?

אסור לפטר עובד בשל שירותו במילואים, לרבות בשל תדירות שירות המילואים. חוק חיילים משוחררים אוסר לפטר עובד מכל סיבה שהיא בתקופת היותו במילואים, אלא בהיתר של ועדת התעסוקה במשרד הביטחון. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שחף הבר
עו"ד מיכל פיינברג דורון
צילום: שחף הבר
מומלצים