בנט: רגע מבחן להרתעה, לסיים שיחות בקהיר
יו"ר הבית היהודי קורא להשיב מיד את המשלחת הישראלית ממצרים: "לא ייתכן שיתקיימו שיחות תחת פרוטקשן - ירי על אזרחים ישראלים כאמצעי לחץ. התגובה חייבת להיות קשה". השר אריאל: "למוטט את חמאס"
"זהו רגע מבחן להרתעה הישראלית". כך מכנה יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט את חידוש הירי מעזה, אחרי 72 שעות של הפסקת אש. השר בנט אמר כי ישראל חייבת לסיים את השיחות המדיניות בקהיר, שלא הובילו להארכת הרגיעה: "על ישראל להחזיר מיידית את המשלחת ממצרים, לא ייתכן שיתקיימו שיחות תחת פרוטקשן - ירי על אזרחים ישראלים כאמצעי לחץ".
עוד בחדשות:
לדברי בנט, המצב הבוקר מהווה "רגע מבחן להרתעה הישראלית לשנים הקרובות, והתגובה חייבת להיות קשה. אני מזכיר לציבור בישראל - צוק איתן לא נגמר וחמאס טרם הוכרע. תושבי ישראל צריכים להיות חזקים ודרוכים לקראת ההמשך".
ח"כ זאב אלקין (ליכוד), יו"ר ועדת חוץ וביטחון, אמר: "אני קורא לראש הממשלה ולשר הביטחון להגיב באופן מיידי ובתקיפות על הירי לעבר יישובי הדרום. כנראה שהשפה היחידה שאנשי חמאס מבינים זו השפה הצה"לית. אין טעם להמשיך את השיחות בקהיר. הסחטן והטרוריסט מבינים רק את שפת הכוח והגיע הזמן שסוף סוף נפנים את האמת הפשוטה הזו".
ח"כ דני דנון אמר לאולפן ynet: "כשחמאס ראה אותנו מתקפלים ויוצאים, הוא הבין שכרגע יהיה קשה מאוד להכריז על גיוס מילואים שני, והוא מנצל את זה. אני מניח שהתגובה הראשונה תהיה תגובה אווירית. צריך למוטט את חמאס. זה ייתן לנו שקט לתקופה ארוכה".
ח"כ איילת שקד אמרה לאולפן ynet: "הדרג המדיני החליט לא להכריע את החמאס ולנסות להגיע איתו להסדר. אני משוכנעת שבסופו של דבר לא יהיה מנוס מזה. חמאס צריך לדעת שאם הוא מחדש את הירי – מדינת ישראל תתקוף מן האוויר".
ח"כ זהבה גלאון אמרה לאולפן ynet: "דווקא ברגעים האלה זה מסוכן להסתפק אך ורק באופציה הצבאית. צה"ל עכשיו מגיב, אבל לאן אנחנו הולכים משם? מה שחשוב זה לא להסתפק בהשגת הרתעה. לכן אני חושבת שאנחנו צריכים במהלך השיחות להוריד מחמאס את המוטיבציה לטרור בדרכים אחרות שהן לא רק צבאיות. אי-אפשר להשיג הרתעה רק בכוח".
אלוף במיל' גיורא איילנד אמר לאולפן ynet: "חמאס חייב הישג שיצדיק הסכמה להפסקת אש". עוד אמר: "תסכול לא יכול להיות תוכנית עבודה. נכון שאחרי החודש הזה הכמיהה הישראלית לשקט היא גבוהה. אבל אני לא בטוח שישראל יכולה לגלות יותר גמישות. הרי מה שקובע זה מה שנכנס לעזה, זה לא אם יש נמל או אין נמל".
פרופסור עוזי רבי, ראש מרכז דיין באוניברסיטת ת"א, אמר לאולפן ynet: "חמאס רואה בשולחן המו"מ שטח מאוד עוין מבחינתו. זה לא שאין לו איזה פטרון שידאג לו. בכל זאת, חמאס נכנס לנקודת שפל חסרת תקדים – אין כסף, כלכלה במצוקה והכי חשוב – בידוד מדיני. הפלסטינים בעזה נצורים, לכן הוא צריך איזשהו מוצא. אנחנו רואים שבסופו של יום, מסביב לשולחן המו"מ, מי שיותר לחיץ זה דווקא אנחנו, ולא להפך. כרגע מי שמכתיב את הקצב זה הארגון הקטן ולא המדינה הגדולה. ישראל צריכה לשבת ולחשוב טוב-טוב".
השר אורי אריאל הגיב אף הוא לחידוש הירי: "מדינת ישראל לא יכולה לאפשר לארגון טרור לקבוע את כללי המשחק על פי מה שנח לו. המציאות הזאת חייבת להשתנות מיידית והיא תתאפשר על ידי הגדרת יעד ברור לכוחות הביטחון שמשמעותו מיטוט חמאס אחת ולתמיד".
סגנית שר הפנים ומזכ"ל ישראל ביתנו, ח"כ פאינה קירשנבאום, אמרה: "מדינת ישראל לעולם לא תסכים להקמת נמל ימי בעזה כל עוד החמאס שולט. למהלך כזה אין רוב לא בקבינט, לא בממשלה ולא בעם".
השר ישראל כץ כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "הירי מעזה חודש, למרות שאיימנו בתגובה קשה. החמאס מבין רק כוח. אסור לנהל מו"מ תחת אש. אלפי פלסטינים נמלטים מבתיהם - הם לוקחים אותנו ברצינות. עכשיו תורנו".
זמן קצר קודם לכן אמר דובר חמאס סאמי אבו זוהרי כי הפלגים הפלסטינים לא הסכימו על הארכת הרגיעה, אך במקביל הבהיר כי הם מוכנים להמשיך בשיחות המשא ומתן בקהיר. למעשה, בכך הבהיר חמאס כי הוא מעוניין במשא ומתן תחת אש, בניגוד מוחלט לדרישה הבסיסית של ישראל - שקט בדרום.
הפסקת האש פגה ב-8 בבוקר, ועוד לפני כן הודיע חמאס כי היא לא תוארך. ואכן, מיד עם תום ההפוגה, נורתה רקטה לעיר אשקלון - ויורטה. בעשר הדקות הבאות נשמעו ארבע אזעקות במועצה האזורית חוף אשקלון ובמועצה האזורית אשכול, ואחרי הפסקה של כרבע שעה בירי - נשמעו עוד אזעקות בשתי המועצות הללו. ב-45 הדקות שאחרי תום הפסקת האש נורו לישראל יותר מעשר רקטות. בכל המטחים לא נפגע איש ולא נגרם נזק לרכוש.