שתף קטע נבחר

 

אובמה: טעינו בהערכת דאעש

כשל מודיעיני, הפתעה צבאית ודשדוש מדיני. כך הפתיע ארגון הטרור הקיצוני את ארה"ב והעיר אותה בסטירת לחי בדמות טבח אפשרי של תושבי ארביל

הקהילה הבינלאומית כולה טעתה בהערכת יכולת ארגון הטרור הקיצוני דאעש, כך הודה הערב (שבת) נשיא ארצות הברית ברק אובמה. בהצהרה שהעניק לכלי התקשורת בבית הלבן, זמן קצר לאחר הוצאתה לפועל של תקיפת כוחות הארגון באזור העיר ארביל, הדגיש אובמה כי "ההתקדמות שלהם בחודשים האחרונים הייתה מהירה יותר מתחזיותינו".

 

אובמה: טעינו בהערכת דאעש    (צילום: רויטרס)

אובמה: טעינו בהערכת דאעש    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אובמה הבהיר כי התקיפה האמריקנית בעיראק לא תוביל בשום מקרה להכנסת כוחות קרקעיים לשטח המדינה והצהיר כי צבאו לא מסוגל לפתור את הבעיה לבדו. "עלנו ללמוד לקח מהשהייה הארוכה והיקרה שלנו במדינה. אנחנו יכולים לעזור כעת, נמלא תפקיד חשוב בחיזוק העיראקים, אבל זה ייקח זמן. לוח הזמנים החשוב ביותר כרגע הוא כינון ממשלה עיראקית חדשה".

 

נטרול האיום מצד דאעש, להערכת נשיא ארצות הברית, עשוי להיארך חודשים אחדים. "לצבא עיראק לא הייתה מוטיבציה לפעול מחוץ לבגדד בגלל הפילוג העדתי וחולשת הממשלה העיראקית בראשות אל-מאליכי שפעלה לקידום צרכי השיעים בלבד", הסביר. "המיעוט הסוני בעיראק והרוב הסוני בסוריה חשו חוסר שביעות רצון מממשלותיהם. זה היה המרחב שבו פעלו הג'יהדיסטים. ייקח זמן כי הם צריכים להרגיש שוב שייכים". אובמה הביע חשש מהתקפות פוטנציאליות של דאעש נגד מטרות מחוץ למזרח התיכון והבהיר כי הורה על פעולה צבאית כאמצעי לבלימת התקדמות של שיירות הארגון לעבר העיר אירביל, ויצירת מעבר בטוח לרבבות כורדים שלכודים על הר באזור.

 

ההחלטה המאוחרת

הוראת אובמה על תקיפה בעיראק התקבלה בתום שבועות ארוכים של דיאלוג מתוח בין המדינות. ההחלטה, שהפכה אותו לנשיא האמריקני הרביעי שמורה על פעולה צבאית בתחומי המדינה, שילבה אינטרסים צבאיים ומדיניים והולידה במקביל סימני שאלה רבים באשר לעתיד.

 

פעילות דאעש בעיראק החלה לצבור תאוצה בתחילת יוני, אך באותה תקופה החליט ממשל אובמה לא לסייע לראש הממשלה נורי אל-מאליכי, שהתנהל במשך שנים כרודן שיעי ולא כמנהיג העיראקים כולם. וושינגטון התנתה את הסיוע בבחירות לפרלמנט וכינון ממשלה חדשה, ללא אל מאליכי, והחליטה לא לפעול כל עוד אין סכנה לאינטרס אמריקני חיוני.

 

העיכוב חשף את מדינות האזור לפעולות דאעש ותייג את הארגון כג'יהאדיסטי קיצוני, יעיל ביותר ואכזרי יותר מקודמיו. ארצות הברית הבינה כי מדובר בצבא של ממש שמסכן את אחיזתה ואת האינטרסים שלה בעיראק. במקביל, ספגו הכורדים בצפון עיראק - בני בריתם של ארצות הברית - מפלה, תושבי ארביל נתונים תחת איום פלישה, וכך גם הקונסוליה האמריקנית ומאות יועצים צבאים שפועלים באזור.

 

בתום דיונים במועצה לביטחון לאומי, הוחלט כי זהו הרגע לשמור על האינטרסים האמריקנים בעיראק ולהגן על המיעוט הכורדי בן הדת היזידית מפני טבח פוטנציאלי (רבבות ברחו להר סינג'אר, והם סובלים שם מרעב ומצמא בשעה שאנשי דאעש ממתינים בתחתית ההר).

 

אובמה הודיע על החלטתו לשגר סיוע הומניטרי לנצורים, ואיים בשיגור מטוסי קרב אם דאעש תתקדם לארביל. יישום האיום התרחש כשנחשפה תנועת ארטילריה למקום, חלק מכוח הגיבוי לקראת מתקפה קרבה על העיר.

 

וושינגטון עדיין מאמינה בכוחם של הכורדים לדחוק את דאעש ולמנוע את נפילת צפון עיראק, וכבולה בסירובה לשוב ולהתבוסס בשטח עיראק. "זו הייתה מחווה פוליטית שנועדה להראות שאננו עושים משהו", אמר גנרל בדימוס בארי מקאפרי, פרשן רשת NBC בהווה. "הכורדים ראויים לעזרתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים