ארה"ב: היורה בנשיא רייגן יואשם ברצח?
ג'יימס בריידי, ששימש כדובר הבית הלבן, נפצע קשה בניסיון ההתנקשות ב-1981. השבוע הוא הלך לעולמו ופתולוג קבע כי מותו נגרם מהשלכות הפציעה. כעת ייתכן שהיורה ג'ון הינקלי, שזוכה אז בשל אי-שפיות, יואשם ברצח
אישום ברצח לאחר 33 שנה? ג'יימס בריידי שימש כדובר הבית הלבן בתקופת כהונתו של נשיא ארה"ב רונלד רייגן. ב-30 במרס 1981 נפצע בריידי בניסיון ההתנקשות בחייו של רייגן בחזית מלון הילטון בוושינגטון, שבמהלכו נפצע קשה הנשיא עצמו ולבסוף הצליח לשרוד.
עוד חדשות בעולם :
מצב חירום בינלאומי הוכרז בגלל האבולה
ביום שני האחרון, בריידי שהצליח להתאושש למרות שנורה בראשו בעת שחסם בגופו את דרכו של הקליע לנשיא רייגן, מת בנסיבות טבעיות בגיל 73. התפנית חלה אתמול (יום ו') כשפתולוג במדינת וירג'יניה קבע כי מותו של בריידי נגרם עקב פציעת הירי שספג לפני 33 שנים וכעת המתנקש ג'ון הינקלי עלול לשלם על מה שלא שילם באותו אירוע מכונן.
הינקלי, כיום בן 59, זוכה שנה לאחר ניסיון ההתנקשות ברייגן לאחר שנמצא לא שפוי. במהלך המשפט התברר כי ניסה לרצוח את רייגן כדי להרשים את השחקנית זוכת פרס האוסקר ג'ודי פוסטר. מאז הוא מאושפז בבית החולים הפסיכיאטרי סנט אליזבת' בעיר וויליאמסבורג בווירג'יניה וב-15 השנים האחרונות הוא יכול לצאת מחוץ למתקן לביתה של אמו בעיר.
דובר משטרת וושינגטון הודיע כי בכוונתם לפתוח בחקירה מחודשת לאחר קביעת הפתולוג וייתכן כי הינקלי יואשם ברציחתו של בריידי שנותר משותק, התנייד בכיסא גלגלים ויכולת הדיבור שלו נפגעה עד ליום מותו.
דוברת של משפחת בריידי אמרה כי הקביעה של הפתולוג לא הפתיעה אותם. "המשפחה תכבד כל החלטה שהתביעה תקבל בנושא הזה", אמרה הדוברת גייל הופמן.
האם האישום הזה ייראה אור? טאנג יין, מומחה למשפט בבית הספר למשפטים בפורטלנד, אמר לסוכנות הידיעות AP כי אם אכן יוגש כתב אישום נגד הינקלי, זהו יהיה מקרה נדיר. "זה כמעט יהיה חסר תקדים. בדרך כלל אפשר להגיש אישום בגין רצח במקרים של אדם שנורה ושקע בתרדמת ושנה לאחר מכן מת. לא במקרים של 33 שנה אחרי התקרית עצמה".
לדברי המומחה, יהיה קשה מאוד לתביעה להוכיח את התיק שלה בעיקר משום שהינקלי נמצא לא אשם מסיבה של אי-שפיות. "שום דבר לא ישנה את זה כעת, גם אם יוכיחו שהינקלי לא משוגע", הסביר יין.
במשך שנים לחם בריידי נגד עבירות נשק ובשנת 1993 חתם הנשיא דאז ביל קלינטון על החוק שנקרא על שמו של דובר הבית הלבן לשעבר, שחייבה תקופת המתנה של חמישה ימים ובדיקת רקע של כל אדם שמבקש לרכוש נשק. כעבור 10 שנים החוק בוטל על ידי הרוב הרפובליקני בקונגרס. חדר התדרוכים לכתבים בבית הלבן נקרא על שמו של בריידי.