שתף קטע נבחר
 
צילום: AFP, רויטרס

מצרים מציעה: אבו מאזן יקבל שליטה על ציר פילדלפי ויפקח איתה על המנהרות

עם התקדמות המגעים בקהיר, מסתמן שמצרים מציעה לרשות הפלסטינית שליטה על הגבול בין הרצועה למצרים כולל מעבר רפיח. אנשי הרשות יפקחו על ציר פילדלפי ויסייעו בהשמדת מנהרות. ישראל תהיה מוכנה לשחרר אסירים כמחווה לאבו מאזן

מצרים מציעה לאבו מאזן את השליטה בציר פילדלפי: ראש המודיעין המצרי הגנרל מוחמד פריד תוהאמי פועל לגבש הסדרה ראשונית שבמרכזה הפסקת אש והקלות הומניטריות. לפי המתווה המסתמן, אנשי אבו מאזן יקבלו לידיהם גם את הפיקוח על ציר פילדלפי ועל מניעת ההברחות במנהרות שמתחתיו לשטח הפלסטיני ליד רפיח.

 

הסידור המוצע הוא שכוחות אבו מאזן יפקחו על פתחי המנהרות בצד הפלסטיני, או שיהרסו אותן, בעוד שהמצרים יהיו אחראים למה שקורה ברפיח המצרית, כפי שהיה עד עכשיו. באופן זה יושג פיקוח כפול, משני עברי ציר פילדלפי, על המנהרות. זו ההצעה המצרית שהוגשה למשלחת הפלסטינית. מצרים מוכנה לפתוח את מעבר רפיח שיימסר לפיקוח מנגנוני ביטחון של הרשות הפלסטינית. לפי כל הסימנים, אנשי אבו מאזן מוכנים עקרונית לקבל הצעה זו במסגרת ממשלת הפיוס שלהם עם חמאס, והיא מעניקה להם מעמד גם ברצועת עזה.

  

הירי חודש, פגיעה בבית בשדרות    (צילום: רועי עידן)

הירי חודש, פגיעה בבית בשדרות    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראל נדרשת על-פי מתווה ההסדרה המצרי להקל על מעבר סחורות במעבר כרם שלום, ועל מעבר אנשים בין רצועת עזה לגדה במעבר ארז. ישראל מוכנה לכך. כמו כן, ישראל מוכנה להרחבת האזור המותר לדיג של הפלסטינים בעזה, אך דורשת שתהיה לה אפשרות לפקח על פרמטר ביטחוני ממערב לגדר המקיפה את הרצועה, כדי לפקח שהארגונים הפלסטינים אינם חופרים מנהרות תקיפה.

 

לא ברור אם מדובר בנוכחות קבע בפרמטר הביטחוני שישראל דורשת, או בזכות להיכנס בכל פעם שעולה החשד לחפירת מנהרה לעבר שטח ישראל. על פי המתווה המצרי, הרשות הפלסטינית, בנוסף לפיקוח על מעבר רפיח ועל ציר פילדלפי, תסכים להעביר לחמאס כסף מקטאר לתשלום סדיר של משכורות ל-43 אלף פקידי ממשל חמאס שלא קיבלו את משכורותיהם כבר זמן רב.   

 

ציר פילדלפי. אנשי הרשות יפקחו על המנהרות בצד הפלסטיני (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
ציר פילדלפי. אנשי הרשות יפקחו על המנהרות בצד הפלסטיני(צילום: איי אף פי)
 

המאמצים להסדרה מתנהלים בקהיר אבל גם במגעים טלפוניים בין ישראל, מצרים, הרשות הפלסטינית, ארצות הברית וכמה ממדינות האיחוד האירופי. גם שליח האו"ם, רוברט סרי, שותף למגעים אלה. מדובר למעשה בהסדרה ב"שתי קומות", או בשני מהלכים מקבילים:

  1. הסדרה מיידית שתכלול הפסקת אש והקלות הומניטריות לפלסטינים ברצועה
  2. הצהרה בינלאומית על תמיכה במהלך שעיקרו מניעת התעצמות צבאית של חמאס בפיקוח פלסטיני או בינלאומי, וחבילת סיוע גדולה לשיקום הרצועה. 

תוכנית של ציפי לבני להסדרה תחת מטרייה בינלאומית  (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
תוכנית של ציפי לבני להסדרה תחת מטרייה בינלאומית (צילום: אמיל סלמן)
 

משלחת ישראלית לא נוכחת כרגע בקהיר, בעיקר מפני שהדבר אינו נחוץ. חברי המשלחת שחזרו לארץ ביום שישי השכם בבוקר כבר הבהירו למצרים את עמדות ממשלת ישראל ביחס להסדרה הראשונית, ועד כה המתווכים המצרים לא טלפנו וביקשו לשנות משהו במה שישראל הציעה, כך שבפועל נתניהו יכול לומר ללא היסוס שלא מתנהל משא ומתן תחת אש. כרגע לפחות, לא נראה שהמשלחת הישראלית עומדת לשוב לקהיר, אף כי הדבר ייתכן.

 

קיימים אינטרסים משותפים בין מצרים, ישראל והרשות הפלסטינית לגבי המתווה המצרי, שאותו מנסה כרגע לקדם ראש המודיעין המצרי בשיחות עם הפלסטינים. חמאס לפי שעה עומד על דרישותיו, אבל על פי הערכות בקהיר ובירושלים הוא יסכים בסופו של דבר - בעוד שעות או ימים - להפסקת אש ולתנאי ההסדרה הראשונית, ואז יתחילו לשאת ולתת על "ההסדרה הגדולה".

 

ישראל עשויה לשחרר אסירים

ישראל עשויה לשחרר אסירים שלא שוחררו במסגרת הפעימה הרביעית, כמחווה לאבו מאזן ובמטרה לחזק אותו, אולם מקורות ישראלים מהימנים טוענים שאין אמת בפרסומים בדבר נכונות לשחרר את אסירי עסקת גלעד שליט שנעצרו אחרי חטיפת שלושת הנערים ורציחתם. הידיעה על מספר הגופות שיוחזרו לכאורה בתמורה לחלקי גופות אורון שאול והדר גולדין ז"ל היא לדבריהם לוחמה פסיכולוגית שנועדה לגייס את דעת הקהל בישראל ללחוץ על הממשלה להסכים לעסקה כזאת. בפועל, בינתיים אין אפילו מגעים בעניין הזה.

 

חבר המשלחת הפלסטינית לשיחות בקהיר, בסאם אל-סאלחי, אמר לפני זמן קצר (שבת) כי הפלסטינים דחו הצעה של ישראל להחליף את גופות החיילים הישראלים באסירים פלסטינים. בדברים שאמר לסוכנות הידיעות "מען", הסביר אל-סאלחי כי הפלסטינים מסרבים להעלות את נושא החיילים במסגרת השיחות להפסקת האש, ויהיו מוכנים לדון בכך רק לאחר שיענו דרישותיהם.

 

בהמשך למלחמה הפסיכולוגית של חמאס בעניין שאול וגולדין ז"ל, אומר היום חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוחמד נזאל, כי "חמאס מוכנה לנהל משא ומתן אבל לא בסבב הנוכחי. אנחנו נישא וניתן רק על אסירים חיים בבתי הכלא הישראלים ולא על גופות של הרוגים (מקרב הארגון)".

  

רקטה שנפלה ליד אחד מיישובי חבל אשכול, היום (צילום: דוברות מועצת אשכול) (צילום: דוברות מועצת אשכול)
רקטה שנפלה ליד אחד מיישובי חבל אשכול, היום(צילום: דוברות מועצת אשכול)
 

 

בינתיים, בזירה הבינלאומית מתנהלים כבר מגעים בהקשר לתוכניתה של השרה ציפי לבני, שגם היא מציעה הסדר בשתי קומות: מטרייה בינלאומית בהשתתפות ארצות הברית, האירופים ואולי אפילו האו"ם, שתערוב לשיקום הרצועה ולמימונו, אך בה בשעה תדאג להסדרי פיקוח קפדניים למניעת התעצמות חמאס והארגונים הפלסטינים האחרים ברצועה, בשיתוף פעולה בין מצרים, ישראל, הרשות הפלסטינית של אבו מאזן וגורמים בינלאומיים. תחת מטרייה זו, כך מציעה השרה לבני, תהיה הסדרה הומניטרית שכוללת הפסקת אש יציבה.  

 

חמאס ממשיך באופן יזום לשגר רקטות לשטח ישראל במינון נמוך. הארגון עצמו אינו רוצה להרגיז את המצרים ולאבד נקודות בדעת הקהל העולמית והפלסטינית, ולכן הוא מאפשר לג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני ולוועדות ההתנגדות העממית לשגר את הרקטות, וככל הנראה מגביל אותם. דפוס הפעולה הזה גם מאפשר לחמאס לשמר את מלאי הרקטות שלו, כולל הרקטות הכבדות המעטות שעוד נותרו לו להמשך הלחימה או למטחי הסיום, אם יידרשו.

 

ישראל תוקפת מהאוויר מטרות שהמודיעין איתר תוך כדי לחימה, ביניהן גם מתקני פיקוד ושליטה שכבר הותקפו בעבר אך חמאס מנסה להשמיש אותם מחדש. גם ישראל פועלת במינון נמוך יחסית כדי שלא להפריע למאמצי מצרים להסדיר הפסקת אש יציבה ולא מוגבלת בזמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים