שתף קטע נבחר

 

הקרב על מעבר רפיח: חמאס מאיים לעזוב את קהיר אם לא ייענו דרישותיו

התעקשות המשלחת הפלסטינית לקהיר על הקמת נמל ימי בעזה נועדה, ככל נראה, לקבע "ויתור" ולהסתפק בפתיחת המעבר היבשתי למצרים. "אין לנו שום עניין חוץ משקט בדרום. כל השאר משני", הדגיש גורם מדיני ישראלי

המשא ומתן ממשיך להתנהל תחת אש בקהיר וכפי שהדברים נראים כעת, הנושא המרכזי שעל סדר היום הוא הסדרת פתיחת מעבר רפיח בין המשלחת הפלסטינית לבין מצרים. בחמאס התמידו בימים האחרונים להציב דרישה כמעט דמיונית של הקמת נמל ימי ונמל תעופה - אך נראה כי הייתה זו טקטיקת משא ומתן שתכליתה לקבל פתיחה קבועה של מעבר רפיח בתמורה לוויתור על נמל. 

 

לעת עתה, לא ברור אם המשלחת הפלסטינית תישאר בקהיר ויש בה קולות שקוראים לעזוב עוד היום אם לא ייענו דרישותיה. סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס מוסא אבו מרזוק: "אין רצינות אמיתית במשא ומתן מצד ישראל שמשהה בכוונה את תשובותיה לדרישות הפלסטיניות. אנחנו לא נישאר לאורך זמן בשיחות ללא משא ומתן רציני. 24 השעות הקרובות יקבעו את גורל המשא ומתן כולו. אנחנו לא מעוניינים בהסלמה אך לא מקבלים את זה שאין תשובה לדרישות שלנו". הלילה אמר דובר חמאס סאמי אבו זוהרי לערוץ "אל-אקצה" של חמאס כי "סיכויי ההצלחה של המשא ומתן בקהיר קלושים מאוד".

  

הפגנה אנטי-ישראלית בלונדון    (צילום: יאיר ראושר)

הפגנה אנטי-ישראלית בלונדון    (צילום: יאיר ראושר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראש המשלחת הפלסטינית לשיחות, עזאם אחמד, חזר על דבריו של אבו מרזוק ואמר לרשת "אל-ערבייה": "נעזוב את קהיר אם יאושר בפנינו כי ישראל לא תחזור אלא עם תנאים". הוא הוסיף: "הבוקר אנו נפגשים עם ההנהגה המצרית ועל בסיס פגישה זו נחליט על תוכניותינו העתידיות".

 

חמאס פתח במערכה הנוכחית תוך רצון לפתוח את מעבר רפיח ולאפשר תשלום משכורות של עשרות אלפי פקידי ממשלה שנותרו ללא תשלום עם הקמת ממשלת האחדות. כשהגיעה המשלחת הפלסטינית לקהיר, הבהירה לה מצרים כי פתיחה קבועה של מעבר רפיח והפיכתו לשער היציאה הראשי מרצועת עזה אינה עומדת על הפרק, ודאי לא כשמנגנוני הביטחון של חמאס נמצאים מצדו הפלסטיני של המעבר. בחמאס נתלו אפוא בדרישה כמעט דמיונית: הקמת נמל שיהווה פתח ימי בין עזה לעולם.

 

אנשי הארגון ידעו שישראל לעולם לא תסכים לדרישה מעין זו, והעריכו כי אם יצליחו לשכנע את כולם שהם עומדים על כך - גם במחיר של חזרה ללחימה - אז מצרים עשויה להתרצות ולתת להם כפיצוי את פתיחת המעבר. לעת עתה, נראה כי בפני חמאס עומדות שתי אופציות: מימוש התסריט ופתיחת מעבר רפיח או פתרון יצירתי שיאפשר נתיב יציאה וכניסה נוסף לרצועה, בדומה להצעה האירופית של נתיב עזה-לרנקה בפיקוח.

 

גורם מדיני בכיר המעורה בשיחות במצרים העריך הלילה בשיחה עם ynet כי ניתן יהיה להגיע להבנות או להסדרה עם חמאס דרך מצרים. הוא הכחיש קיום משא ומתן בצל ירי מהרצועה, אך אישר כי ישראל ומצרים מנהלות קשר רציף, במסגרתו מעודכנת ישראל בפרטי השיחות בקהיר. "אין נתק עם המצרים", הדגיש. "בסופו של דבר תהיה רגיעה מהצד הפלסטיני, ואז נוכל לגבש הבנות שיובילו לשקט".

 

על פי אותו גורם, ישראל שוללת לחלוטין הקמת נמל ימי ושדה תעופה, ומסכימה לפתיחת מעבר רפיח - נושא שמצוי גם כך בסמכות מצרים - ולהרחבת אזור הדיג. בנוסף, תבקש ישראל ששיקום עזה יהיה מותנה בפירוזה, וכי כספים שיוקצו לנושא לא יועברו לחמאס, אלא לקבלנים ולגופים בשטח. הסכם פוטנציאלי, הדגישה ישראל, אף יותיר יכולת תגובה לכל הפרה של שקט מצד חמאס.

המשלחת הפלסטינית בקהיר ()
המשלחת הפלסטינית בקהיר
 

מחאה אנטי-ישראלית, היום במלבורן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה אנטי-ישראלית, היום במלבורן(צילום: AFP)

תקיפה ישראלית בעזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תקיפה ישראלית בעזה(צילום: EPA)
 

במסגרת עסקה עתידית, שתחזיר ארצה את גופות החללים אורון שאול והדר גולדין, צפויה ישראל לשחרר 25 פלסטינים שנעצרו במהלך המבצע בתחומי הרצועה, וכן להשיב לידי חמאס גופות מחבלים אחרים.

 

"מתנהל משא ומתן מזרח תיכוני קלאסי", אמר גורם מדיני אחר. "הם עושים טריקים: יורים אבל טוענים שזה ג'יהאד איסלמי, שמו את הנמל כטריק כדי לקבל את המעברים הקרקעיים למרות שידעו שישראל בעד המעברים בנוכחות אבו מאזן". לדבריו, "אין לנו שום עניין חוץ משקט בדרום. כל השאר משני".

פגיעת רקטה בשדרות (צילום: דוברות כב"ה מחוז דרום) (צילום: דוברות כב
פגיעת רקטה בשדרות(צילום: דוברות כב"ה מחוז דרום)

הריסות שכונת זייתון ברצועה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הריסות שכונת זייתון ברצועה(צילום: רויטרס)
 

במקביל, ביממה האחרונה מתנהל עימות פומבי חריף בין מצרים לחמאס על רקע הצהרות ישראליות על הסכמה לכאורה בין ישראל למצרים להדק את החבל סביב חמאס. דוברי חמאס אתמול יצאו בחריפות נגד הדברים ודרשו ממצרים להבהיר את עמדתה בנושא. במצרים אמרו בתגובה כי ההאשמות לפיהן קהיר נוטלת חלק במצור הן שקרים: "העמדה שלנו בנושא זכויות הפלסטינים בעזה לא מצריכה הסבר או הבהרה".

 

אבו מרזוק אמר מוקדם יותר כי טרם קיבלו הודעה רשמית על מועד חידוש המשא ומתן עם הישראלים. "אני צופה שהשיחות יחודשו מחר בנוכחותה של המשלחת הישראלית". דובר חמאס בעזה,

סאמי אבו-זהרי אמר כי "למרות שעד עכשיו לא קיבלה המשלחת הפלסטינית שום תשובה על הדרישות הפלסטיניות, בינתיים המשלחת נשארת בקהיר, והיא תבחן אם להישאר ומתי לעזוב על פי האינטרסים של העם הפלסטיני. בינתיים, אין בשורות. מבחינתנו, הלחימה בשטח נמשכת, ואנחנו נקבע מתי להחריף ומתי להרגיע, וגם זה בהתאם לאינטרסים של העם הפלסטיני".

 

דובר חמאס מושיר אלמסרי תקף: "ישראל מנסה לרוקן את הדרישות שלנו מכל תוכן באמצעות התמרונים המדיניים שבהם היא נוקטת. אם המערכה המדינית המתנהלת בקהיר לא תישא פירות, הרי שלא תהיה שום חלופה מלבד לנהל מערכה צבאית חריפה יותר מקודמתה. על שולחן המשא ומתן בקהיר מונחות הדרישות הפלסטיניות - לא יותר ולא פחות. בראש הדרישות שלנו הקמת נמל ימי לרצועת עזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים