שתף קטע נבחר

 

מרד תושבי נחל עוז: לא חוזרים, מסוכן שם

"בשביל מה יצאנו למבצע אם כלום לא השתנה? לא מוכנים לחזור הביתה ככה". הרמטכ"ל קרא להם לשוב לביתם, אבל אחרי עשרות רקטות ביממה האחרונה הודיעו תושבי קיבוץ נחל עוז שהם לא חוזרים. בקיבוץ עין השלושה החליטו להוציא את מי ששב. מירב כהן: "אני מקשיבה לחמאס שאומר ומקיים"

לתושבי קיבוץ נחל עוז נמאס להיות שבויים בידי חמאס. תושבי הקיבוץ חיים כפליטים כבר יותר מחודש. כ-25 משפחות שוהות בכפר "הדסה נעורים" שבאזור נתניה ואחרות מתארחות בקיבוץ רביבים ובקיבוץ דורות ולא מוכנות לחזור לקיבוץ שלהם עד שתושלם היערכות ביטחונית שתואמת את המציאות שנוצרה. "בשביל מה יצאנו למבצע צוק איתן אם כלום לא השתנה? לא מוכנים לחזור הביתה בדרך הזאת", אומרת ינינה ברנע, תושבת הקיבוץ. עם זאת, להערכת המועצות האזוריות בעוטף עזה כ-85 עד 95 אחוזים מהתושבים שעזבו במהלך המבצע - חזרו לבתיהם. והנה עוד תזכורת לאיום הכבד: ב-22:07 התפוצצה רקטה מחוץ לאחד היישובים בשדות נגב.

 

הרמטכ"ל גנץ: בטוח בעוטף עזה    (צילום: רועי עידן)

הרמטכ"ל גנץ: בטוח בעוטף עזה    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רקטה שנפלה ליד אחד מיישובי חבל אשכול, היום (צילום: דוברות מועצת אשכול) (צילום: דוברות מועצת אשכול)
רקטה שנפלה ליד אחד מיישובי חבל אשכול, היום(צילום: דוברות מועצת אשכול)
 

נכון להיום נותרו בקיבוץ 50 תושבים מתוך כ-100 משפחות, כולם בעלי תפקידים שמחייבים את נוכחותם. כל השאר, בוודאי משפחות עם ילדים, עזבו. בסוף השבוע חזרו רוב תושבי עוטף עזה לבתיהם למרות שהמבצע נמשך וכך גם הירי. עשרות רקטות ופצצות מרגמה נורו במשך היום, לפחות אחת התפוצצה בשטח יישוב במועצה האזורית אשכול. באשכול אמרו שהמועצה תסייע לתושבים שיבקשו לצאת מהאזור.

 

תושבי נחל עוז הודיעו כי לא יחזרו לבתיהם עד שלא יקבלו את כל האמצעים הביטחוניים שהובטחו להם. בינתיים הם נמצאים ב"הדסה נעורים" בסיוע המועצה האזורית עמק חפר והנהלת הכפר. לאחרונה הם אפילו הקימו במקום גן מאולתר שאליו מגיעים מדי בוקר 21 ילדים בזכות גננת מתנדבת. ילדי בתי הספר נשארים בחדרים ומצטרפים לפעילויות יזומות.

 

בקיבוץ דורשים מהמדינה לספק להם הגנה מלאה נגד איומי המנהרות והמרגמות. עד אז, הם לא מוכנים לשוב לקיבוץ. בנוסף, מאז שחיילי צה"ל עזבו את הקיבוץ עדיין לא שוקמו המבנים שבהם שהו החיילים. לדוגמה, גני הילדים. חיילי צה"ל שהו בשלושת הגנים ולצורך שיקומם וניקיונם הוזמנה חברת ניקיון שמנהליה לא מוכנים לשלוח את העובדים לנחל עוז כי מסוכן שם. לכן, גם כעת גני הילדים לא כשירים לקליטת הילדים. דבר נוסף שדורשים התושבים הוא אמצעי מיגון. מתברר שבקיבוץ הצמוד ביותר לרצועת עזה, שלושת גני הילדים לא ממוגנים במלואם, אלא רק הגגות. במקרה של פגיעת רקטה או פצצת מרגמה בסמוך לגן עלולים הרסיסים לחדור פנימה. בנוסף, דורשים התושבים פתרון לבעיית ההתראה הקצרה מפני ירי מרגמות.

בית שנפגע במהלך "צוק איתן"  (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בית שנפגע במהלך "צוק איתן" (צילום: רועי עידן)
 

ינינה ברנע מנחל עוז: "יש פה המון אי-ודאות לצד תסכול. אנחנו יישוב צמוד גדר, שבו אין אפשרות לקיים שיגרה. אם זה ככה, לא נחזור לאותה מציאות שחיינו בה 14 שנים. מערכות החינוך לא פועלות. שהו בהן מאות חיילים, הזמינו חברת ניקיון ומנהל חברת הניקיון אסר על העובדים כי מסוכן שם. אז הגנים לא נקיים. הגנים גם לא ממוגנים. אנחנו ממתינים לבניית גן ממוגן חדש שאליו נוכל להכניס את הילדים באופן זמני. יש פער תקציבי כי אף אחד לא מוכן לשלם. יש חזל"ש, אבל חזל"ש עם טפטופים. הדבר הנוסף, הצוות שעובד בגנים הם תושבי האזור. חלקם לא נמצאים, חלקם באותו מצב כמו שלנו, צריך להכין את הגן, הילדים כבר חודש מחוץ לבית. זו משימה לא פשוטה. אי אפשר להפעיל את מערכות החינוך".

 

חלק נכבד מהמשפחות בקיבוץ עין השלושה שעדיין לא חזרו - החליטו לאחר לבטים שלא לחזור. בעקבות המשך הירי, החליטו בקיבוץ להוציא שוב את המשפחות שכבר חזרו. "מדובר בהחלטה קשה שהתקבלה ברגשות מעורבים ומלווה בהרבה כעס ותסכול כלפי הממשלה, שעל פניו שכחה אותנו", אמר דני כהן. כעת הוא מחפש מקום בטוח לאשתו ולארבעת ילדיהם. "המשפחות שחזרו עם ילדים כל הזמן בתוך הבית. החלטנו שזה לא פייר כלפי הילדים שלנו. עד שלא נרגיש בטוחים שהילדים יוכלו לשחק בחוץ, נפנה אותם למקום בטוח".

 

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

דני ומירב כהן מעין השלושה. "יש הרגשה שאף אחד לא דואג לנו" (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
דני ומירב כהן מעין השלושה. "יש הרגשה שאף אחד לא דואג לנו"(צילום: אסף קמר)
 

מירב, אשתו של דני: "אני עושה כביסה כדי שיהיו לנו בגדים נקיים. כשהגענו עדיין היו טנקים בקיבוץ. אנחנו מרגישים נורא.  לא חשבתי שזה ייקח שעות. אנחנו מרגישים שנטשו אותנו, שאין לנו שום זכות במדינה הזו. אין לנו שום משמעות חוץ מלהיות פה בגבול. ביומיים האחרונים אני שומעת את חמאס שאומר ומקיים, בעוד שהמדינה לא שומעת אותנו ולא נותנת לנו תשובות. השכנות שלי עדיין על מזוודות. אנחנו במדינה שאמורה להגן עלינו ולא אמורים להסתתר כמו עכברים בחורים. הדיבורים פה מאוד קשים. יש הרגשה שאף אחד לא דואג לנו. למה החזרתם אותנו?".

 

קלייר בסקיר מעין השלושה: "אני מחכה להנחיות צוות צח"י (צוות חירום יישובי). הרגע קיבלנו הודעה שמתארגנים לצאת ובקיבוץ בודקים אפשרויות לאיפה להוציא אותנו. אני מקווה שזה יהיה כמה שיותר מהר. התחושות לא נעימות, היינו חודש מחוץ לבית, זה היה קשה ורצינו לחזור, אבל ראינו בתקשורת שחמאס מאיים לחדש את הירי. למרות זאת שכנעו אותנו שאנחנו חוזרים למציאות חדשה, לתקופה של שקט וביטחון. גם הרמטכ"ל ואלוף פיקוד דרום הבטיחו, כולם אמרו 'אתם מוזמנים לחזור הביתה. יש שקט וביטחון' וזה רחוק מזה. אני פה שלושה ימים והילד שלי, בן 7, נמצא בממ"ד. אלה חיים? זה החופש הגדול שמגיע לילדים שלנו? עברתי חמישה בתים במשך כארבעה שבועות, צמודה לחדשות. עכשיו זה יקרה שוב אבל אין ברירה. רציתי להאמין למה שהבטיחו לנו. רציתי לסמוך על מקבלי ההחלטות בדרג המדיני אבל התאכזבתי. אני לא יוצאת מהממ"ד, עוד פעם אותם פחדים וצבע אדום".

 

המצב בנחל עוז ובעין השלושה אינו משקף בהכרח את מה שקורה ביישובים אחרים באזור. על פי הערכות, כ-85 מהתושבים בעוטף עזה שעזבו מאז החל מבצע צוק איתן, חזרו כבר לבתיהם. ביישובים רבים יפעלו מחר מערכות החינוך כמתוכנן.

  

איך להמשיך ולהתגונן?

פיקוד העורף פרסם הערב (שבת) את הנחיותיו לציבור, עד למחר בשעה 18:00.

 

הנחיות התגוננות לעוטף עזה, אשקלון, אשדוד ובאר שבע (40-0 ק"מ):

• בהישמע אזעקה או קול נפץ, יש להיכנס למרחב המוגן תוך פרק הזמן המוגדר לכל אזור.

• התקהלויות והתכנסויות - אין התקהלויות והתכנסויות מעל 500 איש בשטח פתוח וסגור (מופעים, אירועים, משחקי כדורגל וכו'.)

• פעילות קיץ, קייטנות, גני ילדים ומעונות יום - יתקיימו אם יש מרחב מוגן תקני שניתן להגיע אליו בפרק הזמן העומד לרשותך.

• מקומות עבודה שאינם חיוניים - אין מגבלות.

• מרכזי קניות - אין מגבלות.

 

הנחיות התגוננות לנגב, שפלה, בית שמש, שומרון, יהודה, דן, ירושלים, שרון, עמק חפר ובקעה (80-40 ק"מ) :

• בהישמע אזעקה או קול נפץ, יש להיכנס למרחב המוגן תוך פרק הזמן המוגדר לכל אזור.

• אין לקיים אירועים מעל 1,000 איש בשטח פתוח (עד יום ראשון בשעה 08:00).

• פעילויות הפגה לקיץ, מוסדות להשכלה גבוהה ומעונות יום - אין מגבלות.

• מקומות עבודה שאינם חיוניים - אין מגבלות.

• מרכזי קניות - אין מגבלות .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
בית שנפגע בנחל עז במהך מבצע צוק איתן
צילום: רועי עידן
מומלצים