צעדו בגאווה באוגנדה: החוק נגד גייז בוטל
מאות בודדות של משתתפים הגיעו למצעד הגאווה השנתי באנטבה שנערך בסימן ניצחון על רקע ביטול החוק נגד הומוסקסואלים באוגנדה. אך מחוקקים מזהירים: החוק נפסל בשל סיבות טכניות, נאשר הצעת חוק דומה שוב
עשרות הומוסקסואלים צעדו דרך הגנים הבוטניים של אנטבה אתמול (שבת) לציון מצעד הגאווה הראשון מאז שבית משפט באוגנדה קבע כי החוק נגד הקהילה הגאה אינו חוקי.
עוד חדשות בעולם :
מרצה אמריקני: צייצתי נגד ישראל והודחתי
בדרך למאדים: ניסוי 'צלחת מעופפת' הצליח צבא ארה"ב תקף שוב מטרות בעיראק
רבים מהצועדים חבשו מסכות משום שלא רצו להזדהות בפומבי במדינה שבה הומוסקסואלים נרדפים ותומכיהם זוכים לאפליה קשה. אף שהמארגנים ציפו ליותר מ-500 משתתפים באירוע, רק כ-200 הגיעו. מוזס קימבוגווה, פעיל בקהילה, הסביר את ההיענות הנמוכה בעובדה כי רבים חוששים שיותקפו בעקבות ביטול החוק נגד הומוסקסואלים, שזכה לתמיכה רחבה בקרב אוגנדים רבים.
"אנחנו כאן כדי לצעוד עבור אלה שלא יכולים לצעוד, עבור אלה שחוששים לצעוד", אמר קימבוגווה. "אנחנו כאן כדי לחגוג את זכויותינו". בית המשפט החוקתי של אוגנדה פסק בשבוע שעבר כי החוק נגד ההומואים, שנחקק רק לפני חמישה חודשים, הוא בלתי חוקי אך לא מהסיבה שהציתה ביקורת בינלאומית בגין פגיעה בזכויות אדם.
החוק בוטל מסיבות טכניות
בית המשפט קבע כי החוק הועבר במהלך דיון פרלמנטרי שלא היה בו המספר המינימלי של המשתתפים הדרוש לקבלת החלטות מחייבות. חלק מהמחוקקים הצהירו כי ינסו להעלות שוב את הצעת החוק כשהפרלמנט יתכנס שוב בסוף החודש בתום הפגרה. לדבריהם, הם ינסו להעביר את אותו החוק משום שהוא נפסל בשל סיבות טכניות ולא בשל תוכנו.
אתמול נשאו פעילים גאים פוסטרים שמסרם היה שלא יוותרו על המאבק לזכויות גייז במדינה המזרח-אפריקנית השמרנית המונה 36 מיליון תושבים. חלק מהם נופפו בדגלים בצבעי הקשת והשאר רקדו ופיזזו על חוף אגם ויקטוריה, כ-40 קילומטרים מהבירה, קמפלה.
מצעד הגאווה שנערך אתמול היה השלישי במספר במדינה. לפי הפעילה ג'קלין קאשה, ב-2012 התקיים המצעד הראשון שהפך לאלים לאחר שהמשטרה המקומית ניסתה לפרקו. הפעם קיבלו המארגנים ערבויות מהמשטרה כי יוכלו לקיים את המצעד ללא הפרעה.
"אנחנו קבוצה של אנשים שסבלה מספיק", אמרה. "אנחנו אוגנדים ויש לנו את הזכות להפגין במקום ציבורי וזה הולך להיות כיף". כמה מהצועדים אמרו כי האירוע תוכנן להתקיים בקמפלה אך המשטרה הזהירה אותם כי צעד כזה עשוי להיתפס פרובוקטיבי ואף להיות מסוכן.
הומוסקסואלים באוגנדה מתמודדים עם איומים כמו פינוי מביתם, ורבים מהם ברחו למדינות שכנות כמו קניה, שם, לפי פעילי זכויות
אדם אוגנדים, השיח האנטי-הומוסקסואלי טרם התפשט. קאשה מספרת כי הומוסקסואלים רבים במדינה הופכים לקורבנות של גורמים סחטניים שמאיימים עליהם שיחשפו את זהותם המינית למשטרה.
הומוסקסואליות הייתה לטאבו באוגנדה עד שמחוקק, שטען כי הוא מנסה להגן על הילדים מהומוסקסואלים מערביים, העלה הצעת חוק ב-2009 שאפשרה לגזור גזר דין מוות על מי שביצע "עבירות הומוסקסואליות קשות". הצעת החוק שונתה וסעיף גזר הדין הקטלני הוצא ממנה ובמקומו התווסף מאסר עד עולם עבור הומוסקסואלים מורשעים.
ארגוני זכויות וכמה מממשלות המערב גינו את החוק וכינו אותו "דרקוני" ו"לא חיוני" במדינה שגם כך אינה מתירה בחוק הומוסקסואליות.