מורה נבוכים: מהי רפורמת הפרגולות?
בתחילת אוגוסט נכנסה לתוקפה רפורמת הפרגולות של משרד הפנים שמטרתה להקל על הסבך הבירוקרטי שהיה עד כה בתחום תוספות הבנייה והשיפוצים הקלים. על מנת להסביר את האותיות הקטנות, הנה כמה תשובות לשאלות שיסייעו לכם לפשט את הליך הבנייה
כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן
סער חתם: פטור מהיתרי בנייה לפרגולות
אושרה הארכת תקופת ההכרזה לפינוי-בינוי
מרפורמת המרפסות המקיפה של בנימין נתניהו, שתקועה כבר חמש שנים, נולדה בסוף רפורמת הפרגולות של שר הפנים גדעון סער. "לא כל מי שמעוניין לבנות פרגולה צריך לבקש היתר, ולא כל מי שרוצה לסגור מרפסת צריך להמתין שלוש שנים", מסביר סער, "מערכת התכנון חייבת לשנות את פניה."
"חוק הפרגולות יגדיל ב-10% את נפח הזמנת העבודות בשיפוצי בתים," אומר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, "עד היום אנשים ויתרו על תוספות בנייה שונות, מפרגולות ועד סגירת מרפסות, כדי לא להתעסק בביורוקרטיה וסחבת שארכו חודשים ואף שנים."
מה בדיוק כוללות התקנות החדשות?
התקנות מאפשרות להקים - ללא צורך בהיתר בנייה - שורה ארוכה של מבנים שבנייתם פשוטה יחסית, כגון פרגולות, גדרות, מחסומי חניה, שערים, מזגנים, דודי שמש, מתקנים פוטו-וולטאיים, מחסנים מחומרים קלים, אנטנות, צלחות קליטה, סגירות חורף לבתי אוכל ועוד. "מדובר בפריטים שבנייתם אינה מהווה הפרעה למרחב הציבורי, ולכן ניתן פטור מהיתר להקמתם," מסביר עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ולבנייה.
מהי אותה פרגולה, שהתקנות מתירות להקים ללא היתר בנייה?
התקנות החדשות מגדירות פרגולה, המכונה בחוק "מצללה", כמבנה ללא קירות, הבנוי מחומרים קלים ותקרתו הינה משטח הצללה בלבד. "כדי שהמבנה ייכנס להגדרת התקנות, נדרש שהמרווחים בין החלקים האטומים של משטח ההצללה יהוו לפחות 40% מהמשטח, ושהם יהיו מחולקים באופן שווה," מסביר עו"ד עופר טויסטר, המתמחה בתכנון ובבנייה.
מהו שטחה של פרגולה שניתן להקים ללא היתר בנייה?
לפי התקנות, שטח הפרגולה שניתן להקים ללא היתר לא יעלה על 50 מ"ר או על רבע משטח הקרקע הפנוי ממבנים (בדירת גן) או משטח הגג, לפי הגדול יותר.
מה לגבי גגון או אופציה אחרת להצללה?
"ניתן להקים ללא היתר בנייה גם גגון או סוכך, שזהו אמצעי הצללה שמחובר לפחות באחת מפאותיו למבנה, ובלבד שהגגון או הסוכך לא יבלוט מקיר המבנה יותר משני מטרים ושהוא יבנה מחומרים קלים," מסביר עו"ד טויסטר.
בנוסף, לדברי האדריכל אביבי אברמוב, מבעלי חברת "עץ ועצה," אפשר להקים ללא היתר גם סוכך מתקפל, אם במצבו הסגור הוא לא בולט מקיר המבנה יותר מ50- סנטימטרים, ולבצע הצללה באמצעות אריג המגן מפני שמש, בתנאים המפורטים בתקנות.
האם ניתן להקים את הפרגולה או הסוכך באופן עצמאי, ללא קבלת אישור?
"התקנות מאפשרות להקים פרגולה, סוכך או גגון ללא קבלת היתר," מסביר טויסטר. "עם זאת, לגבי פרגולה ולגבי סוכך או גגון ששטחם עולה על 20 מ"ר, צריך למסור הודעה לרשות הרישוי תוך 45 ימים ממועד ביצוע העבודה ולצרף להודעה אישור של מהנדס מבנים על עיגון הפרגולה, הגגון או הסוכך ועל יציבותם."
על מה עוד יחול הליך הרישוי מקוצר?
ההליך רלוונטי עבור הוספת ממ"ד, סגירת/הוספת מרפסת, תוספת בנייה שלא עולה על 25 מ"ר, הוספת מעלית וסגירת קומת עמודים בבניין. רשות הרישוי מחויבת לקבל החלטה בבקשה ולהחזיר תשובה לפונה עד 45 יום. אם לא הוחזרה תשובה, אפשר לראות זאת כהחלטה לאישור הבקשה .
מהם לוחות הזמנים החדשים?
כדי לקצר הליכים ולקדם תוכניות בנייה נקבעו לוחות זמנים סגורים וקשיחים לדיונים בנושאים השונים. במקרה של אי-עמידה בהם, מגיש הבקשה רשאי להעבירה לוועדה ברמה הגבוהה יותר.
במשרד עו"ד צבי שוב, המתמחה בתכנון ובבנייה, מציינים כי לגבי פעולות בנייה מסוימות (כגון תוספת ממ"ד, סגירת מרפסת, תוספת חדר וכו'), אם לא תינתן תשובת הרשויות לבקשה להיתר שהגיש האזרח בתוך המועד שנקבע בתקנות, הופכת הבקשה להיתר בפועל.
מהו הרישוי המקוון הכלול ברפורמה?
כל מערכת התכנון והרישוי תעבור בהדרגה למערכת מקוונת. המשמעות עבור האזרח – הגשה קלה, נוחה ומהירה יותר של בקשות לוועדות השונות, שיפור תהליך הרישוי, ובמקביל הנגשת כלל המידע לציבור.
מהו מכון הבקרה (One Stop Shop) שיהיה כלול בתהליכי התכנון?
במסגרת החשיבה על נוחות ונגישות לאזרח, וכדי לחסוך בזמן, בעלויות ובביורוקרטיה, יוקמו ברחבי הארץ מכוני בקרה שבהם ניתן יהיה להפיק את כל האישורים הנדרשים מכלל הגורמים הממשלתיים עבור השיפוץ/הבנייה, כגון: מכבי אש, משרד בריאות, המשרד להגנת העורף וכו' (ייכנס לתוקף מלא ב-2016).
תהיה גם חלוקה מחדש של סמכויות בין הוועדות?
הרפורמה מייחסת חשיבות מיוחדת להעברת חלק מסמכויות הוועדה המחוזית (העמוסה ביותר) לוועדות התכנון המקומיות, במטרה להפחית בצורה משמעותית את הריכוזיות הקיימת במערכת התכנון ולצמצם את הביורוקרטיה.
"במקום אישור תוכנית בפרק זמן של 4-2 שנים, תוכנית תאושר בממוצע תוך שנה," אומר עו"ד שוב. חברי הוועדות המקומיות יעברו הכשרות, שישפרו את מקצועיותם ויעניקו להם כלי עבודה טובים יותר. במקביל, מנהל התכנון יפקח על פעילותם באופן שוטף.
אילו סמכויות יהיו מעתה לוועדות המקומיות?
הוועדות המקומיות יוכלו לתת מענה לתוכניות נקודתיות שלהן השפעה על המרחב המקומי והאישי, בעניינים כגון: הרחבת דירה בנויה עד 140-ל מ"ר, הוספת שטחי בנייה במגרשים (לדוגמה, בבנייה רוויה עד 20% משטח המגרש, בבנייה לא רוויה ביישוב עירוני עד 7% משטח המגרש), הוספת עד 25% של שטחי מסחר ומלונאות בבנייני מגורים, הוספת שטחי בנייה תת-קרקעיים (חניה, מחסנים וכו') שינוי במיקום מבני ושטחי ציבור שבבעלות הרשות המקומית, קביעת מבנים לשימור ועוד.
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"